Setmana Santa Lleida

Les confraries i agrupacions

Congregació de Nostra Senyora dels Dolors de Lleida

Des de fa una desena d’anys la Congregació organitza dins de la Setmana de Passió el Pregó de la Setmana Santa lleidatana.

La idea va sorgir per difondre la tradició processional ignorada per bona part de les noves generacions i seguint els models de moltes altres confraries de la resta d’Espanya. Així, el diumenge anterior al de Rams s’ha institucionalitzat un acte, predominantment literari, organitzat conjuntament per la Congregació dels Dolors i una de les confraries que participen a la Processó i que per torn adquireixen aquest compromís i protagonisme.

 

Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Lleida

Al llarg de la seva existència la tasca més coneguda de la Congregació de la Puríssima Sang ha estat tenir cura de l’organització de la Processó del Sant Enterrament, que se celebra el Divendres Sant, tot i que en altres temps també tenia cura de les processons del Trasllat, de l’Agonia i de l’Encontre.

 

Cofradía del Cristo de la Agonía

Associació Cultural Crist Agonía de Lleida, és una vella aspiració de la Casa d'Andalusia de Lleida que va ser fundada l'any 1981.

 

Confraria de la Pietat - Associació de Veïns Jaume I

 

La Hermandad de Nuestra Señora del Rocío y Cofradía de Nazarenos del Santo Crucifijo de la Casa de Andalucía

La Hermandad de Nuestra Señora del Rocío y Cofradía de Nazarenos del Santo Crucifijo de la Casa de Andalucía a Lleida, va ser fundada l'any 1981. Va iniciar les seves activitats com una secció més de la Casa d'Andalusia, participant en la Processó del Diumenge de Rams. Posteriorment l'any 1998 va organitzar conjuntament amb la Congregació dels Dolors el Primer Pregó de Setmana Santa a Lleida, continuant amb la seva participació en les processons de Lleida des de llavors.

En la Setmana Santa de 2007 participen per primer cop en la Processó del Sant Enterrament, organitzada per la Congregació de la Sang.

L'any 2007 s'unifiquen les dues confraries de les entitats andaluses a Lleida, sota la Germandat del Rocío i Confraria de Natzarens del Sant Crucifix de la Casa d'Andalusia de Lleida.

Durant l'inici del 2008, ja a la nova seu canònica, la Parròquia de Sant Martí s'inicien els tràmits per recuperar la Processó del Silenci, amb l'autorització governativa i eclesiàstica, recuperant d'aquesta manera una processó en dijous Sant que va deixar de celebrar-se a meitat del segle XIX i que popularment se la coneixia com la processó del trasllat.

 

Confraria de la Casa d'Aragó

 

La Banda de Tambors de la Confraria de la Casa d'Aragó

Grup dedicat a la secció de tambors, bombos i timbals de la Casa d'Aragó de Lleida.

 

Confraria del Grup cultural Garrigues, Lleida

La Confraria del Grup cultural Garrigues, es va crear al març del 1994, dins el marc de l’entitat cultural, d’aquesta forma la Confraria forma part com a una de les diferents agrupacions tradicionals de l’entitat lleidatana.

Els primers anys el nombre de participants va estar de 25 persones, sortint inicialment el diumenge de rams a Lleida, de la ma de la Casa de Aragó a Lleida, ja més tard la congregació dels Dolors, ens va cedir el pas del tercer dolor “El nens entre els doctors” que processionat durant tots aquests anys.

L'Entitat va estar encarregada d’incorporar a la setmana santa lleidatana d’un grup de gralla amb músiques preparades exclusivament per a les manifestacions processionals de la ciutat de Lleida./

Anys més tard vàrem participar en les processons del Silenci i del Divendres Sant, tot i que actualment sortim només Divendres Sant, participen a la Processó i que per torn adquireixen aquest compromís i protagonisme.

Avui la confraria és oberta a la participació de tothom i està formada per prop de 75 confrares i una directiva de 5 confrares majors. La seva seu és al carrer acadèmia 44 altell de la ciutat de Lleida.

L’entitat organitza exposicions anualment de divulgació de la vessant tradicional de la setmana santa, aquest any compleix 25 anys de la seva creació.

Setmana Santa de Lleida a les xarxes socials

Xarxes socials de Lleida
  • Congregació de Nostra Senyora dels Dolors de Lleida
  • Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist  de Lleida
  • Els Armats de la Sang
  • Els Armats de Lleida
  • Cofradía del Cristo de la Agonía - Hermandad del Rocío - Lleida
  • Cofradía de bombos y tambores de la Casa de Aragón de Lleida
  • Portants del Crist Jacent
  • Associació Cultural de la Sagrada Família i Sant Cristòfol
  • Confraria del Grup cultural Garrigues, Lleida

Compartir aquesta pàgina:

La Paeria - Ajuntament de Lleida © La Paeria - Ajuntament de Lleida