La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida

Data de publicació: 2/11/2017

El Museu Morera exposa per primera vegada el reportatge fotogràfic complet d’Agustí Centelles sobre el bombardeig a Lleida


Amb motiu del vuitantè aniversari del tràgic esdeveniment, el Museu d’Art Jaume Morera presenta “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge”, que testimonia el drama humà i la violència d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya. A més, s’emmarca en la commemoració del centenari del Museu

L’alcalde, Àngel Ros, ha remarcat que avui, 2 de novembre, Lleida commemora el bombardeig del Liceu Escolar per recordar la importància de l’educació i els valors de convivència i pau i ha destacat la importància de l’exposició “com a document fotogràfic i històric”

L’exposició, que es pot visitar des d’avui i fins al 21 de gener, està formada per 70 fotografies acompanyades d’una contextualització, de les portades de diaris d’arreu pel ressò internacional que va tenir el reportatge de Centelles i de 3 testimonis audiovisuals sobre els fets. Es faran visites comentades i també una taula rodona el dimecres 29 de novembre sobre els valors ètics i informatius del fotoperiodisme

El Museu d’Art Jaume Morera exposa per primera vegada el reportatge complet del bombardeig realitzat pel fotògraf Agustí Centelles sobre el bombardeig de Lleida. L’exposició, que s’inaugura avui, s’ha impulsat amb motiu del vuitantè aniversari del tràgic bombardeig a la ciutat, el 2 de novembre de 1937. El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat de la tinent d’alcalde Montse Parra; del director del Museu, Jesús Navarro, i del comissari de l’exposició, Oriol Bosch, ha presentat l’exposició “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge”, que obre portes aquesta tarda i que es podrà visitar fins al 21 de gener de 2018. També hi ha estat present l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, població amb la qual Lleida està agermanada i que també va patir les conseqüències del bombardeig del febrer del ’39. El Museu ha impulsat la mostra amb la col·laboració del Centro Documental de la Memòria Històrica (CDMH), institució que actualment custodia l’Arxiu Centelles. L’exposició està formada per les 70 instantànies del fotògraf català que no només revelen els mètodes de treball de l’autor, sinó que posen de manifest que Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència d’un dels episodis més colpidors de la Guerra Civil a Catalunya. El resultat és una crònica fotogràfica, en sintonia amb el concepte modern de reportatge fotogràfic, que incorpora una nova iconografia de la guerra sense precedents: carrers desolats, edificis esventrats, tasques de desenrunament, cadàvers afilerats i imatges de dolor.

L’alcalde, Àngel Ros, ha destacat que avui, 2 de novembre, Lleida commemora el bombardeig del Liceu Escolar per recordar la importància de l’educació i els valors de convivència i pau. Per aquest motiu, s’ha fet coincidir l’obertura de l’exposició. Àngel Ros ha remarcat la importància del que es pot veure a Lleida “com a document fotogràfic i històric” i que Centelles és una de les figures més reconegudes de la història de la fotografia a Catalunya, sent precursor del fotoperiodisme modern i pel seu testimoni durant la República i la Guerra Civil. El seu llegat visual és dels més excepcionals. Les seves imatges han estat comparades amb alguns dels millors corresponsals estrangers que van cobrir el conflicte bèl·lic, com Robert Capa, David Seymour (Chim) o Gerda Taro. Tall de veu À.Ros

Igualment, l’alcalde de Xàtiva explicat que també commemoren el bombardeig a la població el 12 de febrer de 1939, posat en valor la pau i l’educació.

En la presentació de l’exposició, Montse Parra ha apuntat que l’exposició mostra la duresa dels fets que van passar i que, precisament, l’art també ha de servir per “fer pensar i moure sentiments”.

El director del Museu Morera ha remarcat que l’obra d’Agustí Centelles ha estat àmpliament reconeguda pel seu caràcter avançat en el món del fotoperiodisme, sent compromès i emotiu. “Les imatges són especialment cruentes. Però els fets són els que són”, ha afirmat que és un testimoni visual molt valuós amb fets que no s’han d’amargar. Alhora, ha comentat la cobertura mediàtica del conflicte bèl·lic amb el material que es fa difondre a l’època com a informació i com a propaganda. En aquest sentit, en el marc de l’exposició, el Museu ha organitzat una taula rodona per al dimecres 29 de novembre, a les 19 h, “Valors ètics i informatius del fotoperiodisme”, amb la participació de Salvador Alsius (periodista i professor d’ètica periodística a la UPF), Sandra Balsells (fotoperiodista i professora de fotografia a la URL), Xavier Bertral (cap de fotografia del diari Ara) i Paula Velasco (doctora en filosofia, especialitzada en estètica del fotoperiodisme). Compta amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya – Demarcació de Lleida. Navarro ha recordat que aquesta exposició també s’emmarca en la celebració del centenari del Museu Morera.

El comissari de l’exposició ha donat més detalls sobre Centelles i el procés per muntar l’exposició. Oriol Bosch ha explicat que, com a reporter de guerra, Centelles va realitzar nombrosos reportatges del front d’Aragó i la rereguarda; primer, com a freelance, i posteriorment, en ser mobilitzat a partir del setembre de 1937, com a fotògraf del Comissariat de l’Exèrcit de l’Est destinat a Lleida. Precisament, fou a la capital del Segre on el fotoperiodista va dur a terme un dels seus treballs més antològics, el reportatge sobre els efectes devastadors d’un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil, el bombardeig de Lleida del dia 2 de novembre de 1937. Bosch ha parlat dels documents que completen les fotografies. Van acompanyades de portades de diaris i del ressò internacional que va tenir el reportatge de Centelles i de tres testimonis audiovisuals: “Catalunya Màrtir. Le Martyre de la Catalogne” (Laya films, 1938 – Filmoteca de Catalunya, Barcelona); “Alas Negras. Bombardeos sobre la retaguardia de Aragón y Cataluña” (SIE Films, 1937 – CNT – Filmoteca Espanyola, Madrid), i “El braç de les fúries”, de Jordi Guardiola i José Carlos Miranda (Lleida Televisió, 2007).

“Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge”

El dia 2 de novembre de 1937 nou avions de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l‘ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones, inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de les bombes eren a les aules del Liceu Escolar.

El mateix dia, un grup de periodistes que es dirigien a Barcelona des del front d’Aragó, van rebre la notícia que Lleida havia estat brutalment bombardejada. Entre ells, es trobava el fotoperiodista Agustí Centelles (València, 1909 – Barcelona, 1985) -avui en dia, considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern al nostre país-, que en arribar a la ciutat va realitzar un extens reportatge gràfic sobre els efectes del bombardeig. Algunes de les imatges preses a Lleida per Centelles es van difondre internacionalment i actualment han esdevingut no només una icona de la Guerra Civil Espanyola sinó també de tota la història del segle XX.

Visites comentades. Per al públic en general: Diumenge 12 de novembre, 3 de desembre i 14 de gener, a les 12 h. Preu: 4 € per persona (places limitades). Requereix inscripció prèvia. Durada: 1 hora. Inscripcions: Oficina de Turisme de Lleida (c. Major, 31 bis), de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Tel.: 973 700 319 / infoturisme@paeria.es.


Versió de la notícia per imprimir


Àudio
Tall de veu de l'alcalde, Àngel Ros, sobre la nova exposició al Museu d'Art Jaume Morera “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge” (2,1 MB)


Documents adjunts
Fulletó exposció “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge” - Museu d'Art Jaume Morera (3,4 MB)

Dossier exposició “Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida. Crònica d’un reportatge” - Museu Morera (2,4 MB)


Compartir<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.