La Paeria - Ajuntament de Lleida

La Paeria és el nom tradicional de l'Ajuntament de Lleida des del 1264

Palau de la PaeriaEl Palau de la Paeria, l'obra més representativa de l'arquitectura civil romànica a Lleida, també és una de les construccions monumentals més emblemàtiques de Catalunya.

En el seu aspecte exterior s'observen diferents intervencions.

La façana que s'obre al riu Segre respon a l'arquitectura d'estil neoclàssic i, el 1929, es va optar per una remodelació de caràcter neomedieval. El resultat és una construcció perfectament equilibrada.

Construït al començament del segle XIII, s'alça sobre "estrats" d'història que els tècnics municipals i de la Universitat de Lleida han posat al descobert després de successives excavacions.

Palau de la PaeriaAl segle XIV –concretament el 1383– els Senyors de Sanaüja, propietaris i precursors de la construcció actual, van cedir l'edifici a la ciutat perquè fos seu del govern municipal. La Paeria, tal com la coneixen els lleidatans per ser la casa del "paer" en cap (alcalde), acull en l'actualitat nombrosos tresors que reflecteixen la identitat de la ciutat. El terme “paer” procedeix de la paraula llatina "paciariis", que significa home de pau. El sobrenom, el van adoptar els batlles de la ciutat després de la concessió del privilegi atorgat pel rei Jaume I el 1264 als antics cònsols de Lleida.
Imprimir Imprimir