La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Inauguració de l’Arxiu Arqueològic de Lleida

Data de publicació: 18/2/2009

Està situat al mateix edifici que acull l’escola bressol d’Albarés i la ludoteca de la Bordeta

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha inaugurat aquest dimecres l’Arxiu Arqueològic de Lleida, situat a l’avinguda Fontanet, 24, al mateix edifici que acull l’escola bressol d’Albarés i la ludoteca del barri de la Bordeta. L’arxiu ocupa la planta subterrània i, aproximadament, un terç de la primera planta.

El paer en cap, que ha recorregut les noves instal·lacions acompanyat del director dels SSTT de Cultura, Ferran Rella i de la tinenta d'alcalde Cultura, Montse Parra, ha destacat la funció de recerca i educativa que es durà a terme al nou arxiu arqueològic de Lleida, que també serà visitable. (ARXIU DE SO). Entre les joies de l'equipament, el mosaic de Remolins o les claus de volta del palau de la Suda, que es van desmuntar a començaments del segle XX i s'han recuperat en les excavacions realitzades en els darrers 20 anys. Recentment s'ha descobert que dues d'aquestes claus (l'element que permet que els arcs gòtics es mantinguin dempeus) són policromades, segons ha detallat el servei d'arqueologia municipal. (veure imatges adjuntes).

A la primera planta, que té una superfície total de 200 m2, es troba l’oficina tècnica d’arqueologia, la sala de treball, la cambra de servei, la sala de neteja i classificació de materials i la sala de reunions. En aquest lloc treballen els arqueòlegs i dibuixants del departament i s’hi arxiva la documentació elaborada a les excavacions arqueològiques de la ciutat i terme de Lleida.

A la planta soterrani, que té una superfície d’uns 1.000 m2, es troba el magatzem general, el magatzem climatitzat i el distribuïdor de servei. La zona de magatzem està ocupada per gairebé un quilòmetre i mig lineal d’estants, on es guarden els materials apareguts a les excavacions realitzades a Lleida des dels anys 80.

Actualment aquests fons consisteixen en:
• més de mil elements de pedra, ja siguin elements constructius decorats, molins, o altres
• 3.000 caixes contenint ceràmica
• 238 caixes amb elements de ferro (estris diversos, bombes...)

Aquesta zona de les instal•lacions també s’utilitza per a restaurar les peces de grans dimensions que no es poden treballar al Laboratori d’Arqueologia de la UdL on es restauren els materials més petits. Hores d’ara, dos equips s’ocupen del mosaic romà procedent de les Termes públiques del carrer Cardenal Remolins i de les claus de volta del Palau Reial de Suda, desmuntades a començaments del segle XX.

A la inauguració també hi han assistit els regidors Sara Mestres i Joan Gómez, representants dels diferents grups municipals, la presidenta de l'AV de la Bordeta i membres de l'Associació de Comerciants del barri.

<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Avís legal
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.