La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

El projecte del Parador revaloritza l'històric edifici del Roser

Data de publicació: 12/2/2008

Les obres inclouran la reforma integral de l’edifici, la reurbanització de l’entorn i la construcció d’un aparcament subterrani

L’antic convent del Roser de Lleida es convertirà en un Parador de Turisme de 53 habitacions, equipat amb un aparcament subterrani de 46 places i situat en un entorn reurbanitzat. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Joan Clos, han presentat el projecte constructiu d’aquest establiment hoteler de primera categoria que se situarà en ple Centre Històric. El pressupost total és de 19 milions d’euros.

L’alcalde i el ministre han presidit l’acte en el qual l’autor del projecte, Carles Sàez, ha detallat les característiques del nou Parador. La secretària general de Turisme, Amparo Fernández, regidors i regidores de la Paeria, el subdelegat del Govern, José Àngel Flores, i representants de l’àmbit turístic i comercial de Lleida, entre altres, han assistit a la presentació que s’ha fet al Saló del Retaule.

El paer en cap ha subratllat que el projecte, a més de reconvertir el Roser en un Parador, exercirà un paper significatiu en l’activació del Centre Històric com a part fonamental del Pla de Barris. Àngel Ros ha remarcat que es restauraran i recuperaran els elements històrics d’una peça clau del patrimoni de la ciutat, protegida pel Catàleg del Pla General de Lleida i que està declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’alcalde també ha posat de manifest que l’actuació permetrà incorporar al casc antic un nou equipament cultural, ja que l’Escola Municipal de Belles Arts, ara al Roser, se traslladarà a l'edifici que se situarà a l’espai de l’antiga església de Sant Pau.

Joan Clos ha recordat que els Paradors són un instrument fonamental de la política turística espanyola perquè ofereixen una important possibilitat de desenvolupament econòmic de les zones on s’ubiquen. El ministre ha destacat que els objectius són consolidar aquests equipaments com a oferta de qualitat, que reflecteixi el nivell de l’hostaleria espanyola a nivell internacional i en promogui la regional, que promocioni el coneixement de destins culturals i de la naturalesa i, finalment, que fomenti un turisme sostenible i respectuós amb el patrimoni.

El projecte presentat avui comprèn dues intervencions constructives: la reforma i rehabilitació integral del Roser i la creació d’un pàrquing sota la superfície de la plaça de Sant Antoni Maria Claret, per a ús propi del complex. Els serveis tècnics municipals de l’Ajuntament de Lleida han realitzat el projecte, que signa l’arquitecte Carles Sàez, d’acord amb el previst al conveni subscrit entre la Paeria i la Secretaria d’Estat de Turisme.

Prioritats per a la rehabilitació i reforma

El document destaca la recuperació i rehabilitació dels elements d’interès arquitectònic, històric i d’espai per reforçar la posada en valor de l’edifici:
 • L’església: restitució de les seves condicions principals, amb l’anàlisi i el tractament dels revestiments superficials originals; amb la reconstrucció reinterpretada dels elements de coberta desapareguts - com cupulines i llanternes de les capelles - i amb la restauració del sistema lògic de cobertes i del cimbori. A l’església se situaran els menjadors i sales de reunions.
 • L’antiga biblioteca: restauració i posada en valor dels frescos de la volta. Les pintures es podran contemplar des del menjador de grups.
 • El vestíbul: serà un espai de lliure accés i, per tant, es posaran en valor els seus elements històrics i simbòlics. Com a complement ornamental i patrimonial es col·locarà un pannell de material noble on es relataran els moments més significatius de la història de l’edifici. S’utilitzarà cal·ligrafia d’expressió i baix relleu, a més d’il·luminació monumental.
 • L’escala principal: s’eliminaran l’ascensor i l’escala afegida i es resoldrà l’accés a la planta tercera.
 • El pati: es restauraran les façanes. Serà el cor de l’edifici, l’espai principal de relació i representatiu del nou Parador.

  El projecte planteja una nova entrada principal per la façana oposada a l’actual, des de la plaça de Sant Antoni Maria Claret i el carrer Joglar Segalà per tal de facilitar l’arribada en vehicle.

  Així mateix, es proposa cobrir el pati, perquè assumeixi les funcions de vestíbul principal o de gran “hall” del conjunt hoteler. En aquest espai se situaran la recepció, zones d’estar i la cafeteria, a l’estil d’una plaça major que fa les funcions socials de l’edifici i distribueix l’accés a la resta de zones de l’establiment. A la cantonada del pati més pròxima a l’escala principal històrica se situarà un ascensor panoràmic que, juntament amb l’escalinata, configura els elements de comunicació vertical més representatius de l’immoble.

  Les tres plantes dels antics dormitoris del convent, amb accés des de les galeries del pati, s’adaptaran a l’ús d’habitacions: 17 en la primera planta, 18 en la segona (totes de 2 places) i altres 18 en la tercera (17 de 2 places i una “suite”). La capacitat total de clients, en règim d’ocupació normal, serà de 106. A la planta baixa es localitzaran les dependències de serveis generals (instal·lacions, magatzems, vestuaris, administració, cuina, etc...). A la planta de sota coberta, hi haurà la bugaderia, la central tèrmica i el gimnàs-spa.

  L’església, per dimensions i singularitat especial, es destina a locals de reunió i menjador a tots els nivells, amb l’excepció de l’espai corresponent a l’antic cor (planta tercera), situat sobre el vestíbul històric, on hi haurà la “suite”. A la sagristia, situada en la zona de la cuina (planta baixa de la nau sud), s’habilitarà un petit menjador de taula única des del qual es podran contemplar els frescos de la volta existents.

  Superfícies

  El futur Parador ocuparà un solar de 2.404’35 metres quadrats. Quan acabin els treballs, l’edifici disposarà d’una superfície útil de 6.044’47 metres quadrats. La construïda serà de 8.406. L’àmbit de la urbanització de l’espai públic immediat serà de 1.163,75 metres quadrats. D’aquest total, 790,93 corresponen a la plaça d’accés (carrer Joglar Segalà); 238,41 al carrer Sant Domènec, i 134,41, al carrer Rosari. L’aparcament comptarà amb un projecte independent per tal de fer més flexibles els processos d’aprovació, licitació i construcció.

  Origen de l’edifici

  El Roser, antigament convent de Sant Domènec, va ser originàriament seu del Convent de Predicadors de l’orde dels Dominics i la seva construcció es va iniciar al 1699. L’edifici es va bastir en substitució de l’antic convent situat als peus del turó de la Seu Vella, que datava del 1215 i que va ser destruït al 1624. L’arquitectura del conjunt és barroca. L’església del Roser data del 1.830.

  Després de la desamortització, l’immoble es va destinar a usos sempre relacionats amb la cultura i l’ensenyament: Escola Normal a partir de 1841, Institut de Batxillerat, Biblioteca i Arxiu Central, Facultat de Dret al 1968, Facultat de Lletres al 1974, Museu Morera des dels anys 70 i Escola de Belles Arts des del 1987.

  Altres elements afectats pel projecte que també estan catalogats i declarats BCIL són les dues fonts neoclàssiques, una, adossada al mur de la façana del Roser, i una altra, en un mur de contenció de la plaça Sant Antoni Maria Claret. Arquitectònicament, els elements més remarcables són l’església, l’antiga biblioteca, el vestíbul, l’escala i el pati. La façana del carrer Cavallers és d’estil gòtic civil.

  El pressupost desglossat és de 16.993.459’23 euros per al Parador, 1.646.151’69 euros per al pàrquing i 555.262’83 euros per a l’urbanització complementària.

 • << Tornar

  © Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
  Accessibilitat
  XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
  Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

  L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.