La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Lleida, primera ciutat de Catalunya amb xarxa WiFi gratuïta

Data de publicació: 10/4/2007

Conveni entre l'Ajuntament i FON, la comunitat WiFI més gran del món.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i Martin Varsavsky, fundador i president de FON, han signat un acord de col·laboració per estendre i promoure les Xarxes Ciutadanes a la ciutat de Lleida. Fon, que és la comunitat WiFi més gran del món, promou un model basat en la creació de xarxes col·laboradores d’usuaris que comparteixen recursos arreu del món.

Aquesta compartició es fa a partir de les denominades “foneres”, petits dispositius electrònics per mitjà dels quals els usuaris comparteixen una part de la seva connexió ADSL o cable-modem. A canvi, aquest usuari pot utilitzar gratuïtament, per mitjà d’enllaços WiFi, les connexions que li faciliten la resta d’usuaris de la xarxa.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que el projecte vol situar Lleida en una situació "tecnològicament avançada i participativa". Pel paer en cap, amb aquesta iniciativa, "les oportunitats de desenvolupament comercial i turístic de Lleida es potencien notablement". Es calcula que Lleida disposarà d'un enllaç WiFi per cara 100 habitants, quan a la ciutat de Nova York, la relació és d'un per a 400 persones. Els responsables de FON han indicat que Lleida i Màlaga són les ciutats pioneres a Espanya en el desplegament de xarxes WiFi gratuïtes.

La informació i el coneixement ubics

El pas següent en la societat del coneixement és la distribució ubiqua de la informació en múltiples dispositius i en tots els llocs. Les tecnologies que permeten aquesta ubiqüitat són les fonamentades en telefonia mòbil (3G, GPRS, etc.) sempre amb tecnologia WiFi, que pot basar-se en xarxes d’operadors o en xarxes col·laboradores d’usuaris.

Una tercera tecnologia que ha de permetre l’extensió d’aquests serveis és la denominada Wimax (que es pot afirmar que és la substituta de LMDS, però amb moltes més prestacions). Aquesta tecnologia no és utilitzable directament en instal·lacions mòbils però pot ser útil com a element d’enllaç i per a instal·lacions fixes remotes.

El model de xarxa ciutadana

L’Ajuntament de Lleida promou un model participatiu i col·laborador per estendre les xarxes WiFi. D’aquesta manera són mateixos ciutadans els que estenen i comparteixen la xarxa, definint una nova cultura de l’ús de la tecnologia i de la participació ciutadana en la societat del coneixement.

La participació de l’Ajuntament de Lleida

La participació de l’Ajuntament de Lleida en aquest projecte es vehicula a través d’ACCÉS-Institut Municipal d’Informàtica. ACCÉS farà difusió i formació d’aquesta tecnologia i d’aquesta xarxa ciutadana per mitjà dels seus Telecentres, que també es constituiran en punts de connexió.

Així mateix, els usuaris FON podran gaudir de connectivitat WiFi en múltiples instal·lacions municipals i espais públics de la ciutat. Els usuaris que no es sumin a aquesta xarxa, no obstant, també podran fer ús de la mateixa connectant-se gratuïtament als serveis i tràmits web de la Paeria.

Amb aquesta tecnologia, per exemple, un visitant de la ciutat pot accedir, en el seu mòbil, o PDA, sense cost, a la història i característiques del monument o edifici que estigui visitant, o pot cercar un restaurant del seu interès, o accedir a dades de comerços o serveis, entre moltes d’altres opcions. Es genera, per tant, també una oportunitat de negoci i competitivitat per als sectors comercial, industrial o de serveis de la ciutat. Un estudiant pot accedir a la web per a cercar documentació o atendre el correu electrònic, etc. Tot això en itinerància i en qualsevol punt de la ciutat amb cobertura.

Amb la cobertura i serveis als espais públics de titularitat municipal, com les piscines, es possibilitarà, a l’estiu, activitats complementàries al propi ús de l’espai.

1.000 “Foneres” gratis

Així mateix, i gràcies a FON que les subministra gratuïtament, ACCÉS distribuirà 1.000 foneres gratis entre els participants de la Lleida LAN Party 2007 que se celebrarà els propers dies 27, 28 i 29 d’abril. www.lleidalanparty.com.

<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.