La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La Paeria presenta el major pressupost de la seva història per avançar en la transformació i la reactivació de la ciutat

Data de publicació: 25/11/2021

Arribarà al 196,1 milions d’euros, amb un salt endavant en el capítol d’inversions fins als 25,3 milions, gràcies a la injecció que suposaran els fons europeus

El paer en cap, Miquel Pueyo, els tinents d’alcalde Toni Postius, Montse Pifarré i Sandra Castro i el regidor Sergi Talamonte, han presentat avui els comptes, fruit del pacte entre els dos grups del govern i el del Comú de Lleida

ALCALDIA

El govern municipal ha presentat avui en una sessió extraordinària de la comissió per les polítiques de gestió d'Economia, Presidència, Participació i Promoció Econòmica el projecte de pressupostos municipals per a l’any 2022, el major de tota la història de l’Ajuntament de Lleida, amb un import total de 196,1 milions d’euros (+17%).

Sota la divisa “Preparats per a la Lleida del 2030”, els pressupostos de la Paeria per a l’any vinent fan un salt endavant molt important en matèria d’inversions per avançar en la transformació i la reactivació de la ciutat, amb una inversió prevista de 25 milions d’euros. Aquesta xifra, que multiplica per més de vuit la pressupostada al 2021, està directament vinculada a la previsió d’obtenció de fons Next Generation de la UE, que s’estimen en 15,5 milions d’euros, i altres transferències d’altres administracions.

Segons han explicat en roda de premsa a la regidoria de Joventut el paer en cap, Miquel Pueyo, els tinents d’alcalde Toni Postius, Montse Pifarré i Sandra Castro i el regidor Sergi Talamonte, aquests comptes són fruit de l’acord entre els dos grups que donen suport al govern (ERC i Junts per Catalunya) i el del Comú de Lleida, com a soci prioritari.

“Després d’un 2020 i un 2021 molt i molt durs, necessitàvem uns nous comptes transformadors i amb la mirada posada al 2030”, ha afirmat l’alcalde, qui ha destacat que aquests nous pressupostos permetran garantir millor els drets de la ciutadania, contribuint a acabar amb les escoles en barracons a la ciutat i amb presència de persones dormint al carrer, gràcies al nou Equipament Comunitari de Múltiples Usos (ECMU).

“Estem preparats per rebre empreses i per crear llocs de treball, per liderar les quatre grans transformacions que tenim al davant com a societat i per tirar endavant els grans projectes de ciutat, aquells que ens permeten imaginar la Lleida que volem. Una Lleida social, democràtica, verda i feminista. Una Lleida preparada pel 2030.”, ha afegit Pueyo.

Les prioritats dels comptes per a l’any vinent seran la transformació de la ciutat a partir de quatre eixos: el de la transformació social, la transformació feminista, la transformació democràtica i la transformació verda, ha destacat la tinent d’alcalde Sandra Castro, qui ha afegit que l’acord amb el grup del Comú s’ha estat negociant durant molt de temps per tal d’assolir un acord en la línia de les prioritats manifestades en el Pla d’Acció Municipal, que van impulsar els tres grups.

Per la seva banda, el portaveu del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha afirmat que “amb aquest acord pensem que hem ajudat a millorar la proposta de pressupost i el pla d’acció que hi ha al darrera, incorporant diners i compromisos concrets per prioritzar el benestar de la ciutat i l’atenció a la pobresa creixent; per accelerar les accions per reduir la contaminació i lluitar contra el canvi climàtic, i per millorar de la gestió municipal, i fer-la més efectiva en l’atenció a aquests reptes”.

Entre d'altres, ha destacat els acords per millorar el manteniment de carrers, l'enllumenat i l'arbrat als barris; per garantir una xarxa d'atenció i inclusió social mes diversa; o els compromisos per reforçar la participació ciutadana i la coresponsabilitat en les polítiques públiques.

La tinent d’alcalde Montse Pifarré ha explicat el calendari que seguiran ara els comptes, que preveu dur-los a aprovació en un ple extraordinari el 10 de desembre, per tal que puguin quedar aprovats definitivament el 20 de gener, un cop enllestit el període d’al·legacions.

Reactivació econòmica

La principal prioritat dels pressupostos és donar una empenta a la recuperació econòmica després del sotrac ocasionat per la pandèmia, ha explicat el primer tinent d’alcalde Toni Postius. Amb aquest objectiu, s’han treballat nombrosos projectes per optar als fons Next Generation i altres possibles fonts de finançament, prioritzant les polítiques de mobilitat i transició ecològica:

• Implantació d’una zona de baixes emissions

• Nous eixos de vianants, bicicletes i transport públic a vies principals dins de la ZBE

• L’adquisició de 5 autobusos elèctrics, més 6 punts de recàrrega

• La transformació digital del transport públic, per disposar d’un nou Sistema d’Ajuda a l’Explotació, amb informació millorada, nous sistemes de pagament amb el mòbil i l’optimització de rutes de transport en funció de la demanda, reduint emissions i sorolls.

• Rehabilitació energètica dels edificis municipals.

• Suport a la digitalització del comerç i dels mercats no sedentaris.

• Implantació de projectes de transformació digital.

A més, ha destacat Postius, el pressupostos tindran una atenció clara pel manteniment i la qualitat urbana, preocupacions importants de la ciutadania. Entre les mesures previstes en aquests àmbits hi ha:

• Ampliació de la instal·lació de càmeres de seguretat al Centre Històric.

• Sistema de reconeixement de matrícules a l’Horta

• La millora de la xarxa de distribució aigua.

• Augment de la inversió en enllumenat públic.

• Execució projectes obres a la depuradora i l’execució de les de Sucs i Raimat.

• Increment del 2% del pressupost per a neteja viària (7.258.000 €)

• Increment del 6,7% en el pressupost de recollida i tractament de residus (10.161.000 €).

• Increment del 8,3% en el pressupost de control de plagues (104.000 €).

Impuls als grans projectes de ciutat

Postius ha afirmat que els pressupostos per l’any vinent faran èmfasi en el desenvolupament dels grans projectes de ciutat, “que han de ser palanca i motor de la recuperació socioeconòmica de Lleida”.

“El 2022 serà l’any de la licitació de la nova estació d’autobusos, de l’aprovació del Pla director Urbanístic de Torreblanca-Quatre Pilans i del desbloqueig del Pla de l’Estació de Lleida. Així mateix es continuarà desenvolupant la gestió urbanística de l’ARE i es desdoblarà el carrer Rovira Roure (crta. N-240) entre l’Arnau de Vilanova i l’Església Montserrat i es desenvoluparà un pla de millora l’enllumenat públic amb la solució a diferents punts foscos de la ciutat”, ha afirmat el tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme. També estan previstes millores en la via pública, tant en ferms com en voreres i la renovació de nombrosos trams de la xarxa d’aigua potable i clavegueram per tota la ciutat.

Transformació social

El pressupost municipal per l’any vinent apostarà per mesures que permetin garantir els drets de les persones, especialment de les més vulnerables, ha assenyalat la tinent d’alcalde Montse Pifarré. Entre les mesures previstes hi ha:

• Una partida de 700.000 euros per a polítiques d’habitatge

• La posada en marxa de l’Oficina Integral d’Emergències Residencials

• El pla d’impuls i transformació de les llars de jubilats a centres sèniors (167.000 €)

• La implementació del nou model del Servei d’Intervenció Socioeducativa per a infants i joves en risc (1M€)

• El reforç de l’atenció bàsica dels serveis socials amb més professionals (1,3M€)

• Un programa de captació i acolliment d’empreses i un altre d’impuls a la digitalització empresarial, entre altres iniciatives.

Transformació democràtica

Un dels objectius principals és tenir una administració més propera, més àgil, més empàtica i més capaç de donar respostes a la ciutadania. S’amplia la despesa en personal per poder comptar amb més treballadors i oferir un millor servei públic i s’aposta per la seva estabilització, amb un increment en el capítol de personal d’un 2%. La digitalització dels serveis públics s’aborda des del punt de vista del ciutadà, amb l’objectiu de facilitar-li la seva vida diària.

• Consolidació del servei d’assistència social OAC360 (370.000 €).

• Posada en marxa d’un servei telefònic d’assistència a la tramitació electrònica (173.000 €).

• Extensió de la prova pilot de descentralització de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, el Punt de Suport Digital.

• Nova web municipal.

• Renovació dels serveis de tramitació electrònica amb la posada en marxa de noves plataformes.

• Ampliació de la WiFi ciutadana.

• Finalització obres Museu Morera i inici de l instal·lació de la seva museografia

• Desplegament del programa de biblioteques

• Increment de la línia de subvencions a entitats sense ànim de lucre.

Transformació verda

Amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides com a guia, s’aposta per bastir una ciutats resilient, capaç de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

• Pla d’arbrat i de renaturalització dels espais públics (4,8M€).

• Impuls de l’Agència Energia amb més dotació pressupostària i personal (338.000 €).

• Desenvolupament de refugis climàtics (46.000 €).

• Programa d’eficiència i rehabilitació energètica d’edificis públics i suport als privats (120.000 €).

• Aposta per l’ampliació de la Lleida Ciutat 30, amb un nou Pla de Mobilitat Sostenible (2M€).

• Fons NGEU. Ampliacions de voreres, la construcció de nous trams de carrils bicicleta i la millora de la seguretat vial dels lleidatans, incidint especialment en els entorns escolars (2,7M€).

• Manteniment dels camins de l’Horta millorant els ferms i donant continuïtat a les actuacions de desbrossament viari (490.000 €).

Transformació feminista

Els pressupostos permetran avançat en projectes i polítiques feministes, com la lluita contra tot tipus de violències, el foment de l’esport femení i creant espais perquè les entitats feministes de la ciutat puguin desplegar les seues activitats.

• Creació d’un Centre d’Atenció a les Sexualitats.

• Hotel d’Entitats Feministes.

• Habilitació d’un pis per a persones LGBTIQ+

• La consolidació del projecte pilot Patis Escolars amb actuacions de millora als centres.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.