La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Debat de Memòria sobre l’exili de 1939

Data de publicació: 26/10/2021

L’historiador Jordi Gaitx Moltó parlarà de la retirada de la diàspora en una nova edició de Debats de Memòria, organitzada per l’àrea de Drets Civils. Tindrà lloc aquest dijous a la sala Jaume Magre i cal inscripció prèvia

REGIDORIA D'EDUCACIÓ, COOPERACIÓ, DRETS CIVILS I FEMINISMES

L’Ajuntament de Lleida ha organitzat una nova edició de Debats de Memòria, en el marc d’un programa d’activitats a l’entorn de l’Exili. En aquesta ocasió, es farà dijous, dia 28, la conferència L’exili de 1939: de la Retirada a la diàspora, a càrrec de l’historiador Jordi Gaitx. L'exili republicà de l'any 1939 suposà la sortida precipitada de Catalunya de gairebé mig milió de persones, entre personal militar i civils que fugien de la previsible repressió franquista. Aquella retirada massiva ben aviat va cristal·litzar en un immens sistema de camps de concentració i altres llocs per a l'internament de les persones refugiades a França. A les portes de la Segona Guerra Mundial, en canvi, França es volgué desprendre del màxim de refugiats possibles, de manera que s'inicia una diàspora que esquitxarà el món d'exiliats i exiliades catalans.

Jordi Gaitx Moltó és llicenciat en Història i graduat superior en Arxivística i Gestió de Documents. Ha investigat temes relacionats amb la història social i política del segle XX. És autor del llibre L’exili del Baix Empordà al 1939, curador de Josep Irla i Bosch. Memòries d’un president a l’exili, curador de Memòria de la República i la Guerra Civil. El testimoni de Lluís Ros i Medir (1932-1938), coautor de La Guerra Civil a Santa Cristina d’Aro (1936-1939) i coordinador d’Agustí Calvet i Pascual “Gaziel” (1887-1964). Periodista i escriptor guixolenc, entre d’altres. A banda d'això, ha realitzat al voltant de seixanta articles i conferències. Treballa de tècnic arxiver de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, és professor associat de la Universitat de Girona i ho ha estat també a l’ensenyament secundari. Alhora, és membre del Consell Científic i Pedagògic del Museu Memorial de l’Exili.

L’acte començarà a les 19 h a la sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2). Per participar-hi, cal inscripció a Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida: tel. 973700457 o a l'a/e: memoriademocratica@paeria.cat.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.