La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

L’Arxiu Municipal de Lleida celebra el Dia Internacional convidant els lleidatans i lleidatanes a sumar-se a la campanya ‘Fem Arxiu, fem Ciutat’

Data de publicació: 9/6/2021

Es compromet a conservar i difondre els fons documentals personals, familiars o professionals que es vulguin donar a l’equipament cultural

ARXIU MUNICIPAL

L’Arxiu Municipal de Lleida se suma aquest dimecres a la commemoració del Dia Internacional dels Arxius, celebració que es fa coincidir amb l’efemèride de la fundació del Consell Internacional d’Arxius de la Unesco, la qual va tenir lloc el 9 de juny de 1948.

 L’objectiu d’aquesta jornada és explicar el paper que desenvolupen els arxius com a garants de la seguretat i la transparència de les actuacions de l’Administració, com a promotors de la preservació de la memòria històrica i com a protectors del dret de la ciutadania a accedir a la informació i al coneixement, tal com va posar en relleu la Declaració Universal sobre els Arxius, aprovada per la UNESCO a la seva 36a Conferència General a París, el 10 de novembre de 2011.

Des de l’Arxiu de la Ciutat de Lleida es vol aprofitar aquesta data per recordar als lleidatans i les lleidatanes la campanya: “Fem Arxiu, fem Ciutat”, en què es convida a fer donació a l’Arxiu dels fons documentals personals, familiars o professionals que es conserven a casa i que preocupats pel seu futur no es vol que s’acabin perdent.

L’Arxiu es compromet no sols a conservar-lo i organitzar-lo sinó també a fer-ne difusió, tractar-lo per poder-lo posar a l’abast dels interessats i contribuir al fet que la ciutadania sigui coneixedora del seu valor històric.

Poden fer donació:

•Qualsevol persona, entitat o empresa que posseeixi legalment un document, fons o col·lecció, independentment del seu suport, que sigui d’interès com a patrimoni documental de la ciutat de Lleida.

•Els interessats poden iniciar el procés de donació enviant un correu electrònic a arxiu@paeria.cat amb una breu descripció del fons. Els tècnics de l’arxiu es posaran en contacte amb vosaltres, per fer una valoració de la documentació i, si s’escau, iniciar el procediment.

•La donació de fons documentals garanteix la seva correcta conservació, si s’escau s’hi aplicaran processos de restauració i se’n farà el tractament arxivístic corresponent que permetrà la seva difusió i posar-lo a l’abast de ciutadans i investigadors.

Una de les darreres donacions que ha rebut l’Arxiu Municipal de Lleida correspon al del dibuixant i humorista Francisco Armengol Tolsà Badia “Ermengol”. Aquest fons permet explicar la història contemporània de la nostra ciutat i de la societat que ens envolta, en clau d’humor, a través dels seus dibuixos i vinyetes, revivint moments passats de la nostra història més propera.

El mateix Ermengol ha enregistrat un vídeo per explicar els motius que el van dur a fer donació de totes les seves il·lustracions a l’Arxiu Municipal de Lleida.

Centre de recuperació i difusió de la memòria del municipi

L’Arxiu Municipal de Lleida té cura de la preservació, conservació i difusió del patrimoni documental local, amb l’objectiu final d’esdevenir un centre de recuperació i difusió de la memòria del municipi. L’assoliment d’aquesta fita, al llarg dels anys, ha menat a què l’Arxiu Municipal s’hagi enriquit amb l’ingrés de diversos fons documentals de diferents provinences i múltiples característiques. Hem de tenir presents que aquests fons contenen documents amb un tipus d’informació que sovint no és present en els fons de l’Administració. Per la seva naturalesa arriben més enllà de les estructures del poder i mostren aspectes de la vida quotidiana que no sempre són prou reflectits en la documentació generada per les institucions; perquè els documents d’arxiu dels fons privats es creen a conseqüència del funcionament de les activitats col·lectives d’empreses, associacions, fundacions i famílies, i de la vida diària dels ciutadans.

L’Arxiu Municipal convida els ciutadans a gaudir dels fons particulars que conserva i us anima que descobriu el seu contingut i varietat. 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.