La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La Paeria concedirà 150.000 euros en ajuts a empreses i autònoms que han hagut de tancar per la Covid-19

Data de publicació: 20/4/2020

L'Ajuntament impulsa una modificació pressupostària que prioritza les polítiques socials i de promoció econòmica –amb un impacte econòmic pròxim al milió d'euros– per fer front a les repercussions de l'epidèmia, i la sostenibilitat financera de la Paeria

També es deixen de liquidar 539.000 euros en taxes a empreses i es destinaran 70.000 euros més a subministrar aliments a persones en risc d'exclusió

REGIDORIA DELS RECURSOS MUNICIPALS, HISENDA I SALUT


Vídeo de la roda de premsa de la tinent d'alcalde Montse Pifarré Enllaç extern Enllaç en nova finestra

Versió de la notícia per imprimir

Compartir:


La tinent d'alcalde de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, ha anunciat avui que l'Ajuntament de Lleida té previst obrir una convocatòria d'ajuts de 150.000 euros per a empreses que han hagut de tancar la seva activitat per la declaració de l'estat d'alarma per l'epidèmia de la Covid-19. Aquesta és una de les mesures de foment de l'activitat econòmica que preveu la Paeria i que se suma a la no liquidació de 539.000 euros de les taxes municipals de residus comercials, mercats, vetlladors i els cànons de concessions, a les empreses que han vist interrompuda la seva activitat.

Pifarré ha presentat avui en una roda de premsa per videoconferència la modificació del pressupost municipal de 2020 que impulsa el govern municipal per import de 3.779.814 € amb tres prioritats clares davant la greu situació actual: les polítiques socials per ajudar a persones en dificultats; la recuperació econòmica i de l'ocupació; i la sostenibilitat de les finances municipals.

La tinent d'alcalde ha remarcat que la Paeria farà tots els esforços que calgui per esmorteir el fort impacte que aquesta crisi suposarà pels lleidatans, amb mesures de promoció econòmica i socials que suposen la mobilització de gairebé un milió d'euros (990.474 €.) "L'Ajuntament prioritzarà el manteniment de l'activitat econòmica, l'ocupació i la justícia social. Volem ser a prop dels empresaris, als autònoms i els treballadors de la ciutat i que tothom tingui les seves necessitats bàsiques i drets socials coberts", ha assenyalat.

Foment de l'activitat econòmica

La Paeria destinarà 805.974 euros a mesures de foment de l'activitat econòmica.

En aquest àmbit, ha explicat Montse Pifarré, s'hi inclouen la no liquidació de les taxes municipals a autònoms i empreses que s'han vist forçats a parar la seva activitat, amb un impacte econòmic xifrat calculat per un període de dos mesos que s'ha xifrat en 539.974 €. També en formen part la convocatòria d'ajuts de 150.000 € per a empreses i autònoms amb l'activitat aturada; Campanyes de comunicació i publicitat per reactivar l'economia i el comerç (45.000 €); l'organització, dins de la Campanya de Nadal, d'un Mercat de Nadal únic en un espai cèntric de la ciutat que dinamitzi el sector durant la principal campanya de vendes de l'any (40.000 €); i un nou pla d'acció empresarial (31.000 euros).

Aquestes mesures es sumen a l'ajornament i el fraccionament sense interessos del pagament d'impostos que ja es va anunciar fa un mes.

Mesures socials

L'àmbit social és l'altra gran prioritat en la situació actual, amb una aportació municipal extra al pressupost de 184.500 euros, que s'afegeixen a la partida prèvia d'Atencions benèfiques i ajudes a les famílies dotada amb 845.000 €.

Les despeses d'emergència suposen 95.000 d'aquests 184.500 euros i inclouen el cost del confinament de persones sense llar al pavelló Agnès Gregori i a l'Hotel Rambla, el subministrament d'aliments a famílies sense recursos i el cost del teletreball de personal municipal. A més, s'ha augmentat en 70.000 euros la despesa per a subministrament d'aliments a persones sense recursos, es destinen 15.000 € despeses directes relacionades Covid-19 i 4.500 euros més a l'exempció del pagament de lloguer a inquilins de l'Empresa Municipal d'Urbanisme que s'han quedat sense ingressos per la situació actual.

Aplicació del Pla Econòmic i Financer

La modificació pressupostària també permetrà afrontar el resultat negatiu de la liquidació pressupostària de l'any 2019 i posicionar l'Ajuntament per afrontar els reptes de futur de forma sostenible, ha assenyalat Pifarré.

Les mesures previstes, que permetran tant aquest ajust financer com afrontar les despeses extres fruit de la Covid-19, inclouen l'estalvi en inversions per import d'1.077.500 €, fruit d'una reducció lineal del 10% d'algunes inversions previstes, i de la periodificació en 3 anys de l'aportació per l'escola de Pinyana. Així, l'aportació a l'escola de Pinyana pel 2020 es redueix en un milió i queda fixada en 265.000 euros, mentre que es retallen uns altres 77.500 euros en altres inversions.

També es contempla una reducció de 469.000 euros de transferències a ens vinculats, així com alguns ajustos mínims a petites entitats i associacions sobretot vinculades a activitats suspeses. Pel que fa a la despesa de personal es preveu una reducció de 300.000 euros per l'any 2020, que es negociarà amb els sindicats.

En despesa corrent, s'han reduït algunes partides per prioritzar accions de caràcter social i de promoció econòmica, a la vegada que s'han hagut de suplementar altres partides que s'havien quedat pràcticament sense crèdit fruit de la incorporació del pendent de l'any 2019.

Montse Pifarré ha explicat també que a conseqüència de la crisi s'ha produït en aquests dos mesos un estalvi en despeses de consum, manteniment i activitats, calculat en 469.100 €, que compensa la minva en ingressos de 423.954 euros per la suspensió dels serveis de zona blava i escoles bressol.

També es farà un petit ajust en els grans contractes, a la vegada que s'assenten les bases per a la seva revisió i equilibri econòmic durant aquest 2020, amb efectes que permetran afrontar la seva revisió a fons a partir de l'any vinent.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.