La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

El Castell dels Templers supera un any més la xifra de visitants

Data de publicació: 28/12/2019

Enguany han estat 10.439 les persones que han visitat el centre patrimonial de Gardeny amb motiu d’alguna de les activitats programades per Turisme de Lleida

El 48% dels seus visitants són de més enllà de les comarques de Ponent, essent el monument que rep més visites de fora de Lleida després de la Seu Vella

El tinent d’alcalde i director de Turisme de Lleida, Paco Cerdà, assenyala que el Castell dels Templers és un bon reclam turístic de la ciutat que cal potenciar

TURISME DE LLEIDA

El Castell dels Templers de Gardeny es consolida com a centre patrimonial d’interès turístic de la ciutat de Lleida any rere any, ja que durant el 2019 s’ha tornat a superar la xifra de visitants, una constant que no ha tingut aturada des que es va restaurar per obrir-lo al públic.

Enguany han estat 10.439 les persones que han visitat el castell medieval amb motiu d’alguna de les activitats programades per Turisme de Lleida. Un 1,17% més que el 2018, quan es van comptabilitzar 10.318 visitants. Els anys anteriors varen passar per aquest equipament 9.817 (2017) i 8.736 (2016).

Els mesos amb més visitants durant el 2019 han estat el març (1.789), seguit del maig (1.280) i l’agost (1.107). Cal assenyalar que el 33% dels turistes (3.459), que han recorregut enguany el Castell dels Templers ho han fet a través d’una visita guiada o d’alguna activitat de Turisme de Lleida.

A aquestes xifres, cal afegir-ne una quantitat més nombrosa, que han visitat el Castell amb motiu de diverses activitats d’empreses i entitats ciutadanes, les quals han escollit la comanda templera per fer presentacions i activitats, atraient grups i col·lectius de la ciutat i també de fora de Lleida.

Podem destacar-ne algunes, com la Cursa dels Templers i el Màster de Turisme de Girona, al mes de març; la Trobada 4x4 i l’enregistrament del vídeo dels Garrotins, pel programa Mariola 2020 (abril); el Pregó de la Festa de Moros i Cristians, la Trobada de Maçons, la jornada de portes obertes amb motiu de les Festes de Maig i la Nit dels Museus, que va comptar amb l’assistència de més de 300 persones (maig); la Setmana de la Ciència i el taller dels Cavallets del Temple (juny); les Nits del Temple i el Camp d’arqueologia i joventut (juliol); les Jornades del Patrimoni; la Presentació de Pekín 22 de Rodi i la jornada Microsoft Day (octubre), i la visita dels participants de l’Assemblea Mar de Somnis, dels Representants de l’Horta de Lleida i la presentació del llibre ‘Els secrets de l’Horta’, de Joan Pifarré (novembre).

Aquest balanç permet garantir la consolidació del servei de visites guiades al Centre Patrimonial de Gardeny. Des del 2018, s’ha establert la fixesa de la visita guiada a la Poderosa Comanda de Gardeny, el quart diumenge de cada mes, i l’activitat familiaritzada ‘Templer per 1 Dia’, el segon diumenge. Ambdues activitats es complementen a l’estiu amb les visites nocturnes, que es combinen amb activitats gastronòmiques.

Un total de 1.002 persones han gaudit del ‘Templer per 1 Dia’ al llarg de l’any, però cal assenyalar que aquesta activitat es fa en grups reduïts només per a 30 persones. Per altra part, els turistes que han fet la visita a la ‘Poderosa Comanda Templera’ ha superat la xifra de 2.500.

Un dels èxits de visitants del Castell dels Templers cal atribuir-lo en part a la promoció del Bus Turístic, ja que el bitllet dels seus usuaris dóna accés al centre patrimonial. Un 10,5% dels viatgers (1.105 persones) ho han fet utilitzant aquest transport, que funciona els mesos d’estiu i els caps de setmana de la primavera i la tardor.

Una altra dada a tenir en compte és la procedència dels visitants del Castell Templer. Un 48% ho són de més enllà de les terres de Lleida (16% de la resta de Catalunya, 19,5 de l’Estat espanyol i 12,5% de la resta del món). Només un 43% és de la ciutat i el 9% restant de les comarques de Ponent. Aquestes xifres col·loquen al Castell de Gardeny com l’equipament patrimonial que rep més turistes defora de Lleida, després de la Seu Vella.

L’objectiu és potenciar i animar als lleidatans que el visitin i descobreixin la història del patrimoni Templer de Lleida, amb iniciatives com les portes obertes, la nit dels museus i les visites programades els diumenges, així com altres activitats de dinamització.

L’any que endegarem ben aviat se celebrarà el 900 aniversari de la creació de l’Orde del Temple, una data important, que pot ajudar encara més a posar en valor històric el Castell de Gardeny.

El tinent d’alcalde i director de Turisme de Lleida, Paco Cerdà, ha valorat l’efecte positiu del Castell dels Templers, que és un important reclam turístic de la ciutat, alhora que ha manifestat “la necessitat de continuar aportant més esforços, ja que els dos turons de Lleida donen un sentit turístic fantàstic a la ciutat”, ha dit. Tall de veu P. Cerdà


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.