La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Lleida commemora el Dia Mundial de l’Aigua amb millores en el seu espai fluvial

Data de publicació: 22/3/2019

La Paeria iniciarà la segona fase de millora dels Aiguamolls de Rufea aquesta primavera. Els treballs permetran la construcció d’un mirador elevat a la zona boscos de tamarius, la instal·lació d’una torre de biodiversitat amb caixes-niu per a diverses espècies, la construcció d’una passarel·la que travessarà una de les basses d’aigua ja existents i la creació d’una bassa temporal d’aigua per potenciar la presència d’amfibis a la zona

Ecodescoberta gratuïta sobre el Riu Segre aquest diumenge per conèixer els punts d’interès natural, històric i cultural del Segre al seu pas per Lleida i per l’Horta

Lleida commemora avui el Dia Mundial de l’Aigua amb diverses millores en el seu espai fluvial. L’equip de govern de la Paeria ha portat a terme, els darrers mesos, diverses mesures encaminades a la millora dels entorns naturals del riu Segre, entre ells, molt especialment, els Aiguamolls de Rufea, on els propers mesos s’iniciarà la segona fase dels treballs de recuperació d’aquest espai d’interès natural gràcies al finançament obtingut al programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte “Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible”.

Els treballs de millora, que es completaran durant l’any 2019, permetran la construcció d’un mirador elevat a la zona boscos de tamarius, la instal·lació d’una torre de biodiversitat amb caixes-niu per a diverses espècies i una plataforma per cigonyes, la construcció d’una passarel·la que travessarà una de les basses d’aigua ja existents i la creació d’una bassa temporal d’aigua amb l’objectiu de potenciar la presència d’amfibis com granotes i gripaus a la zona.

Cal destacar que la primera fase de les obres de millora dels Aiguamolls de Rufea, ja finalitzada, ha estat encaminada a la conservació de la zona i l’ús públic de l’espai, com el control dels accessos, el reforç del talús entre els aiguamolls i el camí del riu i la prohibició de l’accés de vehicles a la zona. També s’han dut a terme actuacions encaminades a la millora dels hàbitats com la creació d’una zona de reg en el prat central, la retirada d’espècies invasores, la creació d’una zona de talussos per nidificació d’ocells i la plantada d’una cinquantena d’arbres. Finalment també s’ha arranjat el camí circular als Aiguamolls i s’ha creat un nou camí d’accés a l’observatori de la bassa gran, amb la col·locació de graons per arribar a l’observatori. S’ha construït un nou moll per a la bassa petita i un observatori a la bassa gran.

A més a més de les millores en els espais naturals del riu que s’han portat a terme recentment, cal destacar que Lleida ha desenvolupat un Pla Especial sobre el riu Segre, un document encaminat a potenciar el Segre i el seu entorn com a espai natural i de gaudi ciutadà. Lleida és una de les ciutats pioneres en disposar d’un Pla del Riu, un document estratègic elaborat per la Paeria que té per objectiu potenciar la conservació i millora dels valors naturals i històrico-culturals vinculats al riu Segre al seu pas per Lleida, amb una ordenació i gestió que afavoreixin un ús públic divers i racional, integrat amb la ciutat i l’Horta.

El document presenta un total de 46 actuacions de millora del Riu Segre, estructurades en diferents àmbits com: la conservació i potenciació de la seva biodiversitat, el foment de la qualitat com a espai públic, la potenciació del rol territorial i socioambiental del riu, la millora de la regulació de l'ús públic i un reforç de la comunicació i difusió. Algunes de les actuacions més emblemàtiques que proposa el Pla del Riu Segre a Lleida, i que es consideren molt rellevants als efectes de l'èxit global del pla són, per exemple: actualitzar el pla de gestió de la Mitjana i elaborar un pla de millora ambiental per aiguamolls de Rufea; adequar com a parc urbà de qualitat el marge dret del riu en el tram canalitzat; arranjar per a l'ús públic el tram de camí entre la depuradora i el camí vell d'Albatàrrec, desenvolupar un camí fluvial al nord de la Mitjana i construir una nova passera propera a l'autovia A-2; establir una xarxa de miradors i d'observatoris de fauna; reforçar i homogeneïtzar la senyalització i retolació a l'espai fluvial; crear una comissió específica per a la gestió del riu; i establir una denominació que identifiqui l'espai fluvial de manera inequívoca, entre altres.

El paer en cap ha destacat que, amb aquest Pla Especial del Riu Segre, “Lleida ha començat a dibuixar un pla de treball que ha d’ajudar a fer de l’àmbit fluvial al voltant del riu Segre un espai de confort i gaudi mediambiental”. En aquest sentit, Fèlix Larrosa ha indicat que una de les "assignatures pendents" a millorar és aconseguir un cabal ecològic mínim pel riu que garanteixi la seva bona salut ambiental i eviti problemes com la proliferació de macròfits i mosquits. Altres qüestions que es contemplen, ha afirmat, són potenciar usos esportius com el piragüisme, l'observació d'aus, la millora dels espais naturals i de la connectivitat de la xarxa de camins per potenciar els itineraris de passeig.

Ecodescoberta sobre el Riu Segre, aquest diumenge

L’Ajuntament de Lleida commemora el Dia Mundial de l’Aigua amb una ecodescoberta sobre el riu Segre i el seu entorn natural, amb l’objectiu de donar a conèixer els seus punts d’interès natural, històric i cultural al seu pas per Lleida i per l’Horta. L’activitat, gratuïta i oberta a tots els públics, tindrà lloc el proper diumenge a les 10 hores i recorrerà espais d’interès natural com el Molí de Picabaix, la Mitjana, els Aiguamolls de Rufea i els Patamolls de Montoliu. Les persones interessades es poden inscriure en l’ecodescoberta a través del web paeria.cat. En aquests moments ja hi ha una cinquantena de persones apuntades.

 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.