La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

El 10è Premi Internacional Ciutat de Lleida distingeix Albert Barqué-Duran i Marc Marzenit pel projecte “The Zero-Gravity Band”

Data de publicació: 19/9/2018

El jurat ha destacat que és un projecte especialment innovador que relaciona tecnologia, art i ciència i que experimenta amb materials, productes i idees des de noves perspectives, recreant un ambient de gravetat zero

Albert Barqué-Duran i Marc Marzenit són els guanyadors del Premi Internacional Ciutat de Lleida amb el seu projecte “The Zero Gravity Band”. El tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, Rafael Peris, i la presidenta del jurat, Rosa Maria Calaf, han donat a conèixer la candidatura guardonada en la 10a edició del Premi. Peris ha agraït la tasca del jurat, reunit aquest matí, per la dificultat a l’hora d’escollir entre els candidats, així com el 10è aniversari del Premi.

Rosa Maria Calaf, periodista i excorresponsal de TVE a Pequín, Moscou, Nova York, entre altres, ha destacat que la creació artística “The Zero Gravity Band” és una instal·lació immersiva de llum i so que recrea un ambient de gravetat zero. Ha afegit que ”és un projecte especialment innovador que relaciona tecnologia, art i ciència d’una manera completament nova” i que esperimenta amb materials, productes i idees des de noves perspectives. Calaf ha assegurat que el treball té una vessant internacional i multidisciplinària i que hi han participat investigadors i artistes d’Alemanya, Estats Units i Regne Unit, a més de comptar amb el suport d’organitzacions internacionals. El projecte es va presentar al Sónar-D 2018 i, segons ha assenyalat Calaf, “té un potencial extraordinari”, ja que és interessant veure aquesta aproximació innovadora i diferent sobre el que pot passar amb les manifestacions artístiques en un espai en situació de gravetat zero.

Els membres del jurat han estat presents en l’acte en què s’ha fet públic el nom del projecte guanyador.

“The Zero-Gravity Band”

El projecte internacional “The Zero-Gravity Band” ha esta conceptualitzat per Albert Barqué-Duran, Phd en Ciències Cognitives i artista contemporani, i Marc Marzenit, músic, compositor, productor musical i enginyer de so, tots dos naturals de Mollerussa.

Pretén interpel·lar sobre el procés de creació artística i la seva percepció estètica fora de la Terra, quan l'home visqui fora el planeta i no estiguem restringits per les lleis físiques del nostre planeta. L’experimentació per a la posterior realització de la creació artística-immersiva i del disseny de prototips s’han realitzat en un “vol parabòlic”.

En aquest tipus de vols, l’avió vola a una altitud de 6000 a 8000 metres. Durant el vol, els pilots realitzen entre 15 i 45 paràboles, durant la quals els passatgers es troben en microgravetat durant 22 segons. TZGB és una producció de la Fundació QUO ARTIS, entitat sense ànim de lucre que busca generar connexions entre l’art, la ciència i la tecnologia a través del treball en comú de professionals en aquests camps.

The Zero Gravity Band s’ha presentat al Sónar+D 2018, un congrés internacional que explora com la creativitat modifica el nostre present i imagina nous futurs, en col·laboració amb investigadors, innovadors i líders econòmics.

El Premi Internacional Ciutat de Lleida

El Premi vol reconèixer socialment i institucional la tasca desenvolupada en favor de la visibilització, la presència o el ressò internacional de la ciutat de Lleida i la seva àrea d’influència. Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Lleida promou l’impuls de la projecció internacional de Lleida, reconeixent la trajectòria de persones, entitats, empreses, institucions o grups de treball que hagin contribuït a través de la seva activitat acadèmia, científica, econòmica, social o cultural, a la projecció de la ciutat i el seu territori.

El jurat del premi està presidit per Rosa Maria Calaf i l’integren, com a vocals, Lluís Foix, escriptor i periodista; Rafael Peris, tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat; Elisabet Vallbé, codirectora Fira de Titelles de Lleida (guardonada edició 2017); Josep Clotet, exgerent del PCiTAL; Jesús Gutiérrez, secretari de l’Ajuntament de Lleida, i Delfí Robinat, president del Consell Social de la Universitat de Lleida.

El guardó del Premi consisteix en una reproducció en bronze de l’anomenat “Bronze d’Ascoli”, document legal de l’any 89 aC aparegut a la localitat italiana d’Ascoli. Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí d’Ilerda i representa la vinculació del nostre territori amb l’exterior. El “Bronze d’Ascoli” reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre –entre ells, tres de les terres de Lleida- que van participar en la guerra social italiana.

El Premi Internacional Ciutat de Lleida compleix 10 anys. Des que es va crear el 2009, el guardó ha distingit el cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), Dr. Roc Pifarré Florejachs (2009), la Universitat de Lleida (2010), el dissenyador lleidatà Custo Dalmau (2011), l’oftalmòleg Dr. Rafael Ferreruela (2012), l’empresa Lleida.net (2013), l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (2014), el pianista i director d’orquestra lleidatà Néstor Bayona (2015), el pilot Marc Márquez (2016) i la Fira de Titelles de Lleida (2017).


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.