La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Els drons es consoliden com un dels sectors més dinàmics de la Fira de Sant Miquel

Data de publicació: 24/7/2018

El saló incorporarà un estand per atendre consultes sobre drons, un espai per fer demostracions de vol, activitats infantils i la presentació del projecte Dronecoria per reforestar boscos cremats

FIRA DE LLEIDA

L’agricultura de precisió, i més concretament l’aplicació dels drons, s’està consolidant com un dels sectors més dinàmics dins la Fira de Sant Miquel de Lleida. Enguany, i de la mà de l’associació LleidaDrone, aquests aparells tindran un protagonisme destacat per mitjà d’un ampli programa d’activitats que inclourà demostracions en viu, un servei d’atenció de consultes per als visitants interessats en el tema, sessions d’iniciació per als infants i la presentació de l’innovador projecte Dronecoria. La 64a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 33a edició del saló Eurofruit tindran lloc del 27 al 30 de setembre.

El paer en cap i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, Àngel Ros, ha presentat les activitats de drons que hi haurà a la Fira i ha incidit en la importància que està assolint aquesta tecnologia en la gestió dels recursos agraris, especialment els agrícoles i els forestals. Ros ha afegit que Lleida és capdavantera en l’àmbit dels drons a nivell mundial, destacant precisament l’associació LleidaDrone.

De la seva banda, el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha asseverat que la Fira de Sant Miquel i Eurofruit són el marc perfecte per a qualsevol tecnologia —com els drons— que contribueixi a una millor gestió dels regs, els fertilitzants i els fitosanitaris.

El president de LleidaDrone, associació de tecnologia avançada situada al Parc Científic de Gardeny de Lleida, Andreu Ibáñez, ha explicat que l’entitat tornarà a ser present per quart any consecutiu a la Fira de Sant Miquel amb un estand al Pavelló 4, en el que diverses empreses del sector atendran els interessats en el món dels drons, i amb l’espai “Drone Arena”, de 11x16 m2 i que permetrà fer demostracions de vol. De la mateixa manera, el dissabte 29 de setembre i el diumenge 30 de setembre s'oferirà als infants la possibilitat d'aprendre a volar drons de joguina i de participar en una carrera de drons.

Presentació del projecte Dronecoria

La Fira de Sant Miquel serà també el marc de la presentació oficial a Lleida de Dronecoria, un programa de l’enginyer Lot Amorós, col·laborador de LleidaDrone, destinat a la reforestació de boscos cremats per mitjà d’un dron que ja ha obtingut un gran reconeixement internacional. La iniciativa ha estat presentada en 5 països i ha obtingut diversos premis internacionals.

Dronecoria incorpora als drons ampolles amb llavors i microorganismes, que es llancen en zones devastades per incendis, terratrèmols o tsunamis. Els aparells voladors disposen de càmeres fotogràfiques per analitzar els millors llocs d’actuació. Aquesta alternativa augmenta la possibilitat de germinació de les llavors i d’accedir a llocs on no s’arriba a peu.

Amb un cost de construcció de 3.000 euros, el dron en qüestió té 6 motors, fa 1,60 metres de llargada i pesa 12 quilos, i té una capacitat per a 8 quilos de llavors. A més l’aparell és sostenible, ja que està fet bàsicament amb fusta, evitant materials de reciclatge complicat.

El projecte inclou tot el procés de reforestació, des de la construcció física del dron, la incorporació del software, la preparació de les llavors i el llançament de les mateixa en els terrenys afectats. El software amb intel·ligència artificial permet deixar caure les llavors sobre les zones més idònies perquè aquestes es desenvolupin. Quant a les llavors, s’escullen les més adequades per a cada terreny (herbes, arbustos o arbres) i després es paletitzen, és a dir, s’incorporen a les mateixes capes de nutrients i productes naturals repel·lents d’insectes.

A més de l’Estat espanyol, el projecte ha estat presentat a països com l’Argentina, el Brasil, Suècia i Xile, on s’estan fent ja proves de vol. Al Brasil el dron ja ha portat a terme algunes proves pilot de tasques de reforestació. La iniciativa compta amb el suport de les Nacions Unides, Telefónica, Ikea, Autodesk, Intech 3D i LleidaDrone, entre d’altres.

El Laboratori TIC del Parc Científic de Gardeny, el Liquid Galaxy LAB, també mostrarà per mitjà d’un sistema de 5 pantalles exposades a la Fira de Sant Miquel els primers desenvolupaments que s'estan fent en el software del projecte, incloent el reconeixement amb càmeres i intel·ligència artificial de les zones cremades més aptes per al repoblament, i la identificació de les rutes més adients per llançar les llavors.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.