La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La Paeria impulsa una jornada sobre el tràfic d’éssers humans per fer visible aquesta realitat

Data de publicació: 27/9/2017

Tindrà lloc el 19 d’octubre al matí, a la Llotja, amb la participació de professionals, entitats i persones vinculades a aquest tema, per reflexionar des de diferents perspectives i compartir eines i estratègies que permetin identificar, protegir, atendre i derivar víctimes del TEH, tràfic d'éssers humans. Des de la Comissió de treball sexual a Lleida es treballa en el primer protocol d’actuació

L’Ajuntament de Lleida ha impulsat una jornada sobre el tràfic d’éssers humans (TEH) per fer visible aquesta realitat que existeix i afecta la societat. El tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha presentat la jornada que tindrà lloc el dijous, 19 d’octubre, a la Llotja, en sessió matinal, de 09 h a 14 h. A la presentació hi han estat presents el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana; el sots inspector cap de la unitat d’investigació de l’ABP Segrià-Garrigues-Pla d’Urgell, Jordi Fadurdo; el director provincial del departament de Migracions i Refugi de Creu Roja de Lleida, Jordi Vidal, i els representats de les institucions i entitats que participaran en la jornada i que formen part de la Comissió de treball sexual a Lleida.

La jornada sobre TEH vol aprofundir en aquesta realitat, existent a la societat. Lleida, a través de la comissió, està treballant en un protocol per tractar el tema del tràfic d’éssers humans. La ciutat compta amb un Pla Integral d’intervenció sobre el treball sexual a Lleida que va néixer l’any 2009 en el sí de la Comissió de treball sexual (2008) per coordinar les actuacions, institucionals i comunitàries, dirigides a les dones que exerceixen treball sexual. A la jornada es tractarà específicament el TEH amb l’objectiu de contribuir a la millora de les pràctiques d’identificació, protecció, atenció i derivació de les víctimes de Tràfic d’Éssers Humans i, alhora, poder implementar un protocol d’actuació en aquests situacions a la ciutat.

Rodamilans ha valorat que els membres de la comissió treballin conjuntament per dur a terme la jornada, donat que és el TEH és un problema global, que s’ha de tractar des de diverses àrees, no només la social, i en col·laboració d’entitats i institucions públiques i privades. 

El director dels SSTT d’Afers Socials ha reflexionat sobre les diferents situacions existents en el tràfic d’éssers humans, com el sexual, l’explotació laboral o el tràfic d’òrgans. Per això, ha remarcat la importància d’unir esforços per evitar aquest negoci i atendre les persones afectades i.

Des dels Mossos d’Esquadra, Fadurdo ha parlat de la necessitat de fer visible aquesta realitat, que ja es treballa amb diferents unitats especials. Però, segons ha dit, ha d’avançar i ha de debatre’s per aportar eines i mesures i intentar trobar solucions. Igualment, Jordi Vidal ha afirmat que el TEH és un problema que existeix i que és important apoderar i treballar fent xarxa.

La Comissió de treball sexual a Lleida està formada per:

-l’Ajuntament de Lleida, amb les Regidories de Polítiques per als Drets de les Persones, de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, de Seguretat, Civisme i Règim Interior, la Guàrdia Urbana i l’Institut Municipal d’Ocupació.

-la Generalitat de Catalunya, amb l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català de les Dones, els Mossos d’Esquadra, el Servei d’Intervenció especialitzada de Lleida SIE i els Serveis Territorials del Departament de Justícia de Lleida.

-el Govern Central, amb la Subdelegació del Govern i la Policia Nacional.

-entitats del tercer sector: Associació Antisida de Lleida i Creu Roja.

-sindicats: UGT i CCOO.

Programa de la jornada:

-“Intervenció amb víctimes de tràfic d’éssers humans en centre d’acollida d’atenció humanitària”, María García Soriano. Responsable Centro de Acogida de Mujeres Immigrantes de Utrera. Cruz Roja Española a Sevilla.

-“Pla Policial contra el tràfic d’éssers humans: dos eines actuals de treball: telèfon contra el tràfic d’éssers humans i l’interlocutor socials”, Raquel Amayas, inspectora de Policia Nacional. Interlocutora Social Nacional en el Tràfic d’éssers humans.

-“ Camps de refugiats. Risc de tràfic d’éssers humans i protecció internacional”, Eva Menéndez Sebastian. Oficial de Protección Adjunto - Senior Protection Associate. Acnur España.

-“Obre els ulls: el tràfic d’éssers humans existeix perquè ho permetem”, Amelia Tiganus. Activista pels drets de les dones i membre de Feminicidio.net.

-“Experiències en recursos d’acollida en persones víctimes de tràfic d’éssers humans”, Martina Kaplún, secretaria general de Cruz Blanca, i Neus Prats, professional de referència en l’assistència de víctimes de Tràfic d’éssers humans de Cruz Blanca.

Les persones destinatàries de la jornada són professionals en actiu que es dediquin a l’atenció a persones des de l’àmbit de la intervenció social i/o puguin atendre possibles persones en situació d’explotació i/o TEH, així com aquelles persones que estiguin interessades en la temàtica de la jornada.

Per a més informació i per fer les inscripcions, gratuïtes i amb places limitades: https://tramits.paeria.cat/Ciutadania/


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.