La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Lluís Caelles tramet al pregó de Festa Major els canvis del periodisme, el seu ofici, i de Lleida, la seva ciutat

Data de publicació: 10/5/2017

El periodista lleidatà ha teixit un relat basat en records, vivències i reflexions, tant personals com professionals, i ha conclòs convidant els lleidatans i lleidatanes a viure amb passió i intensitat la festa, perquè és quan “fem créixer la ciutat, la seva força col·lectiva i el plaer de viure i viure-hi”

FESTES

El periodista Lluís Caelles ha fet un recorregut personal i professional en el pregó de la Festa Major de Lleida a través de records, vivències i reflexions entorn al seu ofici, el periodisme, i la seva ciutat, Lleida, “que comparteixen el verb canviar”. Ha estat en base als canvis en aquests dos àmbits que Caelles ha teixit el seu discurs, de passat, present i futur. “Isona és el meu poble i Lleida la meva ciutat”, ha començat dient, i ha descrit moments viscuts a la ciutat, posant èmfasi en “la foto de la seva infància”, la d’un nen amb un fanalet de Sant Jaume. Ha explicat el sentiment especial que li evoca aquesta imatge, que segurament ara prendria una altra dimensió amb les moltes imatges preses amb el mòbil i compartides d’immediat amb l’entorn.

Caelles ha parlat dels mitjans locals on va aprendre l’ofici i dels canvis que percep a la ciutat cada vegada que la visita, amb nous espais com el Magical, vinculat a la indústria audiovisual i tencològica. I s’ha referit a la revolució tecnològica i informativa, que viem com a normal, però que són àmbits que han experimentat un canvi quàntic.

El pregoner d’enguany ha subratllat la importància de la llengua i com el lleidatà és una “petita parla d’una petita llengua”, que ens identifica abans que ens preguntin d’on som. En el seu parlament, Caelles ha tramès als assistents passatges del seu quadern personal escrit des del camp d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia, apel·lant al rigor i la honestedat professional però també a l’emoció a l’hora d’exercir la seva professió. En aquest sentit, ha destacat la solidaritat catalana, de la qual arriben mostres arreu.

Per acabar, Lluís Caelles ha convidat els lleidatans i les lleidatanes a viure amb passió i intensitat la festa major, perquè és quan “fem créixer la ciutat, la seva força col·lectiva ie l paler de viure i viure-hi”.

El paer en cap ha glossat sobre les persones i les entitats que han rebut les medalles i plaques de la ciutat en reconeixement a la seva tasca en el camp de la solidaritat, l’esport, la recerca, l’educació i la cultura i ha destacat que el 2017, com l’any passat, ha estat ric en efemèrides culturals que reconeixen el paper de creadors lleidatans, un fet que és palès en el programa de Festa Major.

Una de les celebracions de l’any és el Centenari Morera i en aquest espai, al Museu Morera, es pot contemplar l’exposició organitzada amb motiu del cent anys de la seva fundació. La segona commemoració es dedica a Màrius Torres, a qui se li va fer un homenatge poètic per Sant Jordi amb motiu del 75 aniversari de la seva mort. I enguany també se celebra el 150 aniversari del naixement del músic lleidatà Enric Granados. Així, Morera, Màrius Torres i Granados són els grans noms de la Cultura aquest 2017.

Ros s’ha referit a la representació de Goyescas, estrenada diumenge en una Llotja plena, amb una impressió artística i emocional, com la que, més de cent anys enrere, va deixar en un dels grans amics de Granados, Manuel de Falla. I ha afegit que “estic segur que, fa més de 100 anys, els lleidatans i les lleidatanes que van escoltar el mateix Granados interpretar Goyescas al piano, per Festa Major a Lleida, com Manuel de Falla, tampoc no ho van oblidar mai.”

L’alcalde ha parlat del cartell de la Festa Major d’enguany, on el seu autor, Antoni Abad, ha fet una creació plàstica que emet la música dels Gegants i de festa. Ros ha destacat que és uan obra d’un dels artistes lleidatans més internacionals que, a més, enguany representa a Catalunya en la Biennal d’Art de Venècia.

Igualment, i presentant ja al pregoner, l’alcalde ha remarcat la vessant internacional de Lluís Caelles, “que ens transmet, mitjançant TV3 els sentiments que genera l’actualitat mundial”.

L’acte al Saló de Sessions de la Paeria, vestit de gala per a l’ocasió, ha començat amb la proclamació de les pubilles de les Festes i la corresponent imposició de bandes per part dels regidors. Després s’ha procedit al lliurament de plaques i medalles, per donar pas a les intervencions del paer en cap i a la lectura del pregó. La Corporació Municipal i una àmplia representació institucional, social i cultural de la ciutat han estat presents en l’acte que obre oficialment la festa major.

Lluís Caelles és periodista de la Secció d’Internacional de TV3 i es va iniciar professionalment a la ciutat de Lleida, al diari Segre, al Telenotícies Comarques de la Delegació de TV3 a Lleida. Al llarg de la seva carrera, ha dirigit i presentat els telenotícies Nit, Matí i Vespre a TV3. Ha estat corresponsal d’aquesta cadena a Brussel·les i ha col·laborat amb el programa ’30 minuts’. Un reportatge fet per a aquest programa “Els nens dels camions” dedicat als menors que intenten entrar a la Península des del Marroc, li va valdre el premi UNICEF 2002. A través de TV3, Lluís Caelles ha estat els transmissor de notícies d’impacte al món, com l’11 de Setembre a Nova York, la revolta d’Ucraïna, la catàstrofe de Fukushima i ha informat sobre un dels grans i eterns drames de la història i que, al segle XXI, persisteix, el drama dels refugiats.

Lluís Caelles es considera un cercador d’històries i creu que no cal viatjar a l’altra punta del planeta per descobrir-les: històries que ell ha desvetllat arreu del món, com també ho va fer a Lleida, en l’inici de la seva carrera.

Les plaques i medalles de la Paeria lliurades aquest 2017 han estat:

Les plaques al mèrit educatiu o pedagògic als centres:

-Acadèmia Martínez de Lleida

-Col·legi Terraferma

-Escola Balàfia de Lleida

-Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL

-Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL

-Institut Torre Vicens de Lleida

Plaques de la Paeria a la solidaritat a tot un conjunt d’entitats associatives adreçades a les dones:

-Associació de Dones de Príncep de Viana

-Grup de Dones AV. de Magraners

-Grup de Dones AV. de Pardinyes

-Grup de Dones de Suchs

-Seminari Interdisciplinari d'estudis de la Dona, SIED

-Vocalia de Dones AV de Jaume I el Conqueridor

-Vocalia de Dones AV. Copa d’Or i Sot Fontanet

-Vocalia de Dones AV. de l’Ereta

-Vocalia de Dones AV. Ptda. Llívia

-Vocalia de Dones del Centro Galego

Plaques de la Paeria a la solidaritat a tot un conjunt d’entitats associatives, en diversos àmbits:

-Llar Municipal de Jubilats de Mariola

-AECC-Catalunya contra el càncer de Lleida

-Club Lions Lleida

-FRATER - Fraternitat Cristiana de Malalts i Minusvàlids

-FUNDE-Associació de directives, empresàries i professionals de Lleida

-MAREA BLANCA

Plaques de la Paeria al mèrit cultural o artístic:

-Asociación Cultural Gitana de Lleida

-Casa de Aragón de Lleida

-Cercle de Bellles Arts

-La Gremial S.A.

Plaques de la Paeria al mèrit esportiu:

-Club Esportiu ASPID

-Club Esportiu de Sords de Lleida

-Equip infantil femení Secció Esportiva AEM

-Raimat Golf Club

Medalla de la Paeria al mèrit educatiu: Elvira Godàs Vila, a títol pòstum

Medalla de la Paeria al mèrit científic o investigador: Beatriz Mothe Pujadas.

Medalla de la Paeria al mèrit esportiu: Jackson Quiñonez

Medalles de la Paeria al mèrit cultural o artístic

-Albert Grau i Sanz, a títol pòstum

-Benet Rosell, a títol pòstum

-Àngel Jové i Jové

-Antonio Gutiérrez i Moreno

-Enric Ribera Gabandé

-Fernando Cequier Giron

-Joan Viñas i Salas

-Joaquín Ureña i Ferrer

-Manuel Zamora i Buenafuente

-Núria Martínez i Torrebella

-Ramon Maria Puig i Andreu

-Rosa Fabregat i Armengol

Medalles de la Paeria a la solidaritat

-Leonor Pedrico Serradell, a títol pòstum

-Àlex de Sàrraga Gómez

-Jaume Sellés Santiveri

-Josep Pueyo Ferrer

-Natividad Redondo López

-Rosa Palau Teixidó

-Xavier Pérez


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.