La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

28 companyies, 91 actuacions i més de 300 professionals a la 28a Fira de Teatre de Titelles de Lleida

Data de publicació: 28/3/2017

La Fira se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de maig, amb la presència de 5 companyies internacionals, 6 de la resta de l’Estat i 17 de catalanes, amb 5 lleidatanes. HI haurà 15 estrenes: 6 a Catalunya, 3 a Espanya i 6 estrenes absolutes. També s’ha presentat per primer cop una programació OFF

Destaquen els espais i accions per a professionals, com l’Espai Pro, les 10es Jornades Tècniques o la nova figura de la “Facilitadora Pro”

Enguany s’ha creat la modalitat Premi del Jurat Infantil als Premis Drac d’Or

La Fira de Titelles de Lleida omplirà els carrers i els espais escènics de la ciutat els dies 5, 6 i 7 de maig, amb 28 companyies que faran 91 actuacions i més de 300 professionals. La tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, ha participat en la presentació de la Fira amb els codirectors, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre; el director dels SSTT de Cultura a Lleida, Josep Borrell, i la directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montse Macià.

Parra ha valorat la vinculació de l’esdeveniment a l’educació, anant una mica més enllà i creant nous públics. La tinent d’alcalde ha apuntat les sinèrgies que creen els seus organitzadors, amb les entitats i institucions del territori, fet que permet millorar en cada edició i ha incidit en la presència de professionals d’arreu i de públic infantil i adult.

Els codirectors de la Fira han detallat les dades d’aquesta 28a edició i han remarcat algunes de les novetats, com la nova programació OFF, incorporacions a les Jornades Tècniques amb l’espai Speed Meeting o la figura de “Facilitadora Pro”, o la creació del Premi del Jurat Infantil als Premis Drac d’Or. En aquests tres dies del certamen es preveu que més de 40.000 espectadors, xifra que se va registrar l’any passat, visiten els 16 espais d’actuació.

Ferre ha explicat que enguany s’han presentat 302 propostes i que n’han visionat 70. D’aquestes han fet la tria, programant-ne 28, 3 més de l’any passat. El que tenen en compte principalment, segons ha comentat, és la qualitat, la innovació, si és estrena, les tècniques de manipulació, el públic al qual s’adreça i els espais que requereixen.

El director dels SSTT de Cultura ha afirmat que la Fira representa la gran potència de Catalunya en les arts escèniques i ha posat en relleu la internacionalització d’aquesta cita, que toca molts camps de l’art i que té una gran implicació social. Igualment, la directora de l’IEI ha remarcat la internacionalització, la capacitat de generar interès entre els professionals, la qualitat i l’esforç per innovar i generar nous públics. També el fet d’exportar la Fira al territori.

Mercat i Festa: La Fira de titelles segueix prioritzant els valors que la defineixen com a Fira professional i com a eina divulgativa i de participació ciutadana, apostant per la qualitat per damunt de la quantitat. S’ha guanyat el prestigi que la segueix, fent de Lleida – durant els tres dies que dura la Fira – una autèntica festa.

Una programació internacional i plena d’estrenes: Al llarg dels tres dies de programació, Lleida gaudirà d’un ampli ventall d’espectacles que inclouran des de propostes tradicionals fins a d’altres de més innovadores; espectacles de sala i de carrer; per a totes les franges d’edat, amb 91 actuacions, que es realitzaran en 26 espais i amb una assistència prevista de més de 40.000 espectadors.

El divendres a la nit, l’espectacle inaugural “Cendres”, de la companyia franco-noruega Plexus Polaire, donarà el tret de sortida a aquests tres dies del millor teatre de titelles, amb una producció que es representarà per primer cop a Catalunya i Espanya.

De les 28 companyies participants, 17 són catalanes, 6 provinents de diverses autonomies espanyoles i 5 estrangeres. De les catalanes, 5 són de Lleida: Zum-Zum Teatre, Xip Xap, Tombs Creatius, Holoqué i el propi Centre de Titelles.

15 estrenes: 6 a Catalunya, 3 a Espanya i 6 estrenes absolutes. La 28a Fira de Titelles comptarà amb 15 estrenes.

Estrenes absolutes com la del Centre de Titelles de Lleida, que presentarà, per primer cop en 30 anys, un espectacle de carrer de gran format, “Hathi”. La Cia. Teatre de l’Aurora estrenarà a la Fira “La Casa Perduda”. I Bambalina Teatre Practicable estrenarà “Kiti Kraft”. Karla Krach & Andres Beladiez estrenaran, amb la col·laboració de la Fira de Titelles, el seu “6º below nothing”. Les companyies catalanes Peus de porc i Red Button, estrenaran “IMAG 341. Un coet per fer volar la imaginació” i “Automàtics”, respectivament.

Estrenes a Espanya com la producció de T&T Productions, des de la Xina, ens porta el seu “Hand Stories”; un seguit d’històries sense paraules i poemes visuals que ens explicaran la història d’una família de titellaires xinesos. Théâtre Motus, del Canadà, estrenarà a la península “Elisapi y las auroras boreales”. Els francesos Compaigne Créature, portarà per primer cop a Catalunya el seu espectacle “Les Irréels”. L’espectacle inaugural de la companyia Plexus Polaire, també es presentarà per primer cop a Espanya en el marc de la Fira.

Estrenes a Catalunya: La companyia lleidatana Zum-Zum Teatre estrenarà a Catalunya l’obra “La gallina dels ous d’or” i amb ella, altres companyies de diferents autonomies com els càntabres Quasar, els andalusos Siesta Teatro o els bascos Markeliñe. Tots ells actuaran per primer cop a Catalunya amb les seves obres de titelles: “Deaguaybarro”, “Punchinelis y Crusoe”, respectivament.

Espectacles per a tots els públics i per franges d’edat. Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants d’entre 3 i 6 anys, com “Maure el dinosaure” de Teatre Nu, “Deaguaybarro” dels càntabres Quasar o bé, des de Galícia, “Luppo”, de Baobab Teatro. Aquests espectacles se sumen a les propostes de Zum-Zum Teatre, dels Bambalina Teatre Practicable i dels canadencs Théâtre Motus.

Els espectacles familiars tenen un lloc destacat en la programació. Podrem gaudir És el cas, per exemple, de companyies de casa, companyies lleidatans com HOLOQUÉ amb el seu espectacle L’oníric món de DINS, Tombs Creatius Cia Arts de Carrer amb Xics del Xurrac i Xip Xap, teatre amb Transhumància. Els barcelonins Peus de Porc sumen el seu espectacle en aquesta franja i des d’Andalusia, arriben els Siesta Teatro i la seva obra amb titelles populars Punchinelis, una producció que no ens deixarà indiferents. També destaquen en aquesta franja els francesos Compaigne Créature amb Les Irréels, unes cabanes amb uns titlles ben especials.

El públic juvenil també hi té lloc en els titelles i podrà gaudir d’una àmplia oferta d’espectacles. PLUJA, de Guillem Albà & Clara Peya, una obra de teatre plena d’emocions, La Dernière Danse de Brigitte dels catalans Zero en Conducta i Men in Coats dels anglesos Men in Coats, un espectacle per riure i passar una estona entretinguda.

Un any més, la Fira aposta per programar tres espectacles destinats al públic adult, també fidel seguidor de la Fira. Aquesta 28a edició és el torn de Lluís Danés – Santa Mandra amb Nàufrags, de T&T Productions amb Hand Stories i la companyia que inaugurarà la Fira, Plexus Polaire, amb el seu espectacle CENDRES.

Tot plegat conforma una programació d’allò més variada, que busca atreure el màxim públic possible sense abandonar l’essència de la fira, el teatre de titelles.

Els espectacles al carrer. En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts. Hi haurà dos espectacles itinerants, que recorreran alguns dels carrers de la ciutat en les seves actuacions. És el cas de les companyies lleidatanes Centre de Titelles de Lleida, amb l’estrena d’”Hathi”, i de Xip Xap, teatre amb el seu “Transhumància”. Altres espectacles com “PIPA, el titella meravella” de la companyia Néstor Navarro-La Puntual o CIRCUS de la Companyia Jordi Bertran també ompliran els carrers de la ciutat de titelles i teatre.

També hi haurà cinema i Titelles, amb Animac a la Fira, per apropar professionals i públic anb curtmetratges en què el teatre de titelles i objectes n'és el protagonista.

Arriba l’OFF Fira per primer cop. La 28ª edició de la Fira de Titelles de Lleida, a més a més del programa oficial format per les companyies seleccionades, oferirà – per primera vegada – una programació OFF que se sumarà a les actuacions oficials, enriquint i complementant l’oferta d’espectacles. Les dues companyies que estrenen aquesta secció són Néstor Navarro-La Puntual i Matito. Els primers donaran vida al “PIPA, el titella meravell”a, una esbojarrada, surrealista i tendra comèdia de titelles. Matito portaran a escena una obra que porta el mateix nom, un espectacle d'humor, teatre de titelles de guant i cançons en directe.

Activitats professionals

La Fira Professional: Espai Pro i 10es Jornades Tècniques. L’Espai PRO es presenta com un espai de trobada, reunió i negoci, exclusivament per als professionals que es desplacin a Lleida per a conèixer les noves propostes i aprofitar aquesta especial plataforma de mercat. És un dels espais que més defineixen la filosofia d’una fira, i és on les companyies poden establir contacte directe amb els programadors o distribuïdors.

Dins les activitats professionals, destaquen les 10es Jornades Tècniques, que inclouen: una Master Class a càrrec de Plexus Polaires, una trobda, uns Speed Meeting i dues presentacions.

La Fira col·labora en la producció de dos espectacles. La Fira de Teatre de Titelles de Lleida segueix apostant per col·laborar en la producció d’espectacles de titelles, d’objectes o de teatre visual. Arran de la iniciativa engegada fa dues edicions, per tercer any consecutiu col·labora en la producció de dos espectacles que s’estrenaran en el marc de la Fira. Amb aquesta voluntat continuista, segueix ajudant i acompanyant en la creació de noves produccions. Una aposta pels espectacles de qualitat, que compta amb el segell de la Fira de Titelles i que es tradueix en les següents estrenes: “6º below nothing”, de la companyia Karla Kracht & Andrés Beladiez i “La casa perduda”, de la Cia. Teatre de l’Aurora.

Activitats que s’estrenen en aquesta edició

Facilitador Pro- Margarida Troguet.
És una iniciativa de Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado (COFAE), a la qual pertany la Fira de Titelles de Lleida, que reforça la tasca de les fires, facilitant punts de trobada entre els diferents professionals assistents. Les fires en general, i també la Fira de Titelles de Lleida, són espais de negoci i trobada entre professionals. Per aquest motiu, des de COFAE s’ha activat aquesta línia de generació de contextos i situacions que afavoreixin la creació de punts de trobada i connexió entre ells. La funció del facilitador PRO consisteix en posar en contacte a professionals que no es coneixen, ja sigui per iniciativa pròpia o bé donant resposta a encàrrecs de professionals que necessitin contactar amb algú en concret.

La persona designada per la Fira de Titelles de Lleida és Margarida Troguet, gran coneixedora del sector de les arts escèniques. Ella aportarà els seus amplis coneixements a les tasques de facilitadors.

Premis Drac d’or, una nova categoria. Els millors treballs dels creadors i de les companyies de teatre de titelles o teatre visual són premiats amb els Premis Drac d’Or, uns guardons iniciats l’any 1998 i ampliats posteriorment. Les companyies seleccionades a la Fira de Teatre de Titelles opten als premis en totes les seves modalitats. La Fira entrega un diploma i una estatueta als guanyadors, a més a més de publicar els premis atorgats i els noms de les companyies guardonades. Aquest any la Fira de Titelles ha afegit una nova categoria dins les modalitats de premis. Un jurat format per cinc infants que visionaran tots els espectacles infantils i familiars de sala atorgarà el guardó Drac d’Or del Jurat Infantil.

Titelles per a les escoles amb alumnes en risc d’exclusió social. Aquest any 2017, La Fira de Titelles, juntament amb l’entitat La Caixa, farà diferents actuacions de titelles en algunes escoles amb alumnes en risc d’exclusió social. La nova iniciativa segueix en la línia que s’ha marcat la Fira, fer del teatre de titelles una eina de transformació social.

El Centre de Titelles de Lleida organitza amb la Paeria la Fira, que compta amb el suport del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida, i de diversos mecenes i col·laboradors.

Per a més informació: dossier de premsa adjunt de la 28a Fira de Titelles de Lleida


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.