La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La Paeria dedica el 2017 a Màrius Torres, el Museu Morera i Enric Granados

Data de publicació: 30/12/2016

Es compleixen 75 anys de la mort del poeta lleidatà, el centenari de la inauguració del Morera i el 150 aniversari del naixement de Granados

El 2017 torna a ser un any ric en efemèrides culturals. L’Ajuntament de Lleida l’ha declarat Any Màrius Torres, Any Museu Morera i continua l’Any Granados ja que es compleix el 150 aniversari del naixement del compositor a Lleida, després del centenari de la seva mort que s’ha recordat enguany. Aquestes tres commemoracions inclouran un ampli ventall d’activitats per posar en valor el pes d’aquestes figures i fites culturals en la història de Lleida i del país.

L’Any Màrius Torres s’ha instituït amb motiu del 75 aniversari de la mort del poeta lleidatà, un dels autors en llengua catalana més importants i influents del segle XX. Aquesta commemoració recordarà la seva vida i obra, seguint la petjada que va deixar la celebració, fa sis anys, del centenari del seu naixement. Una de les cites de l’Any Màrius Torres serà el Festival de Poesia Mahalta, un nom plenament lligat a aquest poeta, i que es preveu celebrar a la tardor. En aquest mateix període, es viurà el lliurament de la 22 edició del Premi de Poesia Màrius Torres en el marc dels guardons literaris que impulsen la Paeria i la Diputació de Lleida.

Exposició dedicada a Enric Granados

El 2017 representa el segon any dedicat a recordar la figura d’Enric Granados. Després d’un 2016 ple de cites musicals i culturals (presentacions de llibres, concerts i recitals), Lleida acollirà al gener una gran exposició a l’entorn de la figura del pianista i compositor que durà a terme el Museu de la Música de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Generalitat i el Govern Central. Aquesta mostra, que es podrà veure al Museu de Lleida i que posteriorment es traslladarà a Barcelona, posarà l’accent en els aspectes del compositor lleidatà que fins ara han passat més desapercebuts, com la seva relació amb el modernisme català i les avantguardes europees, sense oblidar el seu llegat com a pianista, compositor i pedagog.

Una altra de les grans cites en el marc de l’Any Granados serà l’estrena de l’òpera Goyescas o los Majos Enamorados, produïda per l’Ajuntament de Lleida, i que s’escenificarà el 7 de maig a La Llotja, en una primera representació.

Cent anys de la inauguració del Museu Morera

El Museu d’Art Jaume Morera de Lleida es va inaugurar el 1917. Entre les iniciatives plantejades per celebrar el seu centenari, s’està preparant una exposició a partir de les connexions que es poden establir entre algunes de les peces més emblemàtiques d’aquest Museu i altres procedents de les millors col·leccions artístiques del país.

La mostra Connexions s’articularà sobre la base de 16 obres del Museu d’Art Jaume Morera, que han de tenir la seva correspondència amb altres 16 obres cedides temporalment per les col·leccions artístiques més rellevants del país. Els encarregats de cercar aquestes connexions seran, al seu torn, 16 dels millors crítics i historiadors del país.

Aquest 2017 també es preveu començar les obres de la que serà la nova seu del Museu Morera a l’antiga Audiència de Lleida, un projecte que, recentment, ha rebut el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i es preveu incorporar a la Diputació de Lleida i el govern de l’Estat.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.