La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Lleida homenatja el director musical Lluís Virgili amb un bust a la Biblioteca de l’Auditori Municipal Enric Granados

Data de publicació: 29/11/2016

L’alcalde Ros ha presidit l’acte de col·locació del bust i ha posat de relleu que “Lluís Virgili és part de la història del món coral a Lleida i a Catalunya i una figura cabdal, a més, per entendre l’existència de l’Orfeó Lleidatà, un dels referents del catalanisme i de la cultura catalana a Lleida”

El 2008 ja va rebre la Medalla al Mèrit Cívic de la Paeria i compta amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, entre altres reconeixements

La Biblioteca – Fonoteca de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida llueix des d’avui el bust del director musical Lluís Virgili, a qui la ciutat li ha retut homenatge per la seva trajectòria. El paer en cap, Àngel Ros, ha presidit l’acte i juntament amb l’homenatjat, Lluís Virgili, han descobert el bust, situat prop dels dibuixos que l’artista lleidatà Roig Nadal va dedicar a músics de Lleida, com Enric Grandos o Ricard Viñes. Ros ha posat de relleu que “Lluís Virgili és part de la història del món coral a Lleida i a Catalunya i una figura cabdal, a més, per entendre l’existència de l’Orfeó Lleidatà, un dels referents del catalanisme i de la cultura catalana a Lleida”. El paer en cap ha afegit que “per a la ciutat de Lleida és un honor acollir aquest homenatge que vol posar en valor la tasca d’una persona que va contribuir decisivament a consolidar el món coral i a lluitar per la cultura catalana en moments difícils i que, malgrat les dures vivències personals, es va dedicar a construir, a refer i a donar llum a la cultura de la nostra terra”. (tall de veu À. Ros)

Tant la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, com la presidenta de Canta i Estima, Trini Benseny, han tingut paraules d’agraïment per a Lluís Virgili per la contribució que va fer i que ha fet a la cultura lleidatana i catalana. Parra ha destacat que “la figura de Lluís Virgili està vinculada a la nostra ciutat i al món de la música, i és bo que les ciutats reconeguin les persones que les han enriquit, en aquest cas des de l’àmbit de la cultura. El seu nom està en l’imaginari de totes les persones d’aquesta ciutat. La música és un pal de paller a la nostra ciutat gràcies a persones com Lluís Virgili”. Benseny ha posat de relleu que “avui fem un acte de just reconeixement” i ha destacat els mèrits de Lluís Virgili resumint-los en una frase d’Aristòtil: “la grandesa no consisteix en rebre honors, sinó en ser-ne mereixedor. En ell, conflueix aquesta circumstància, perquè ha donat molt a Lleida, a Catalunya i més enllà de les fronteres”.

En l’emotiu homenatge, també ha dirigit unes paraules un dels fills de Lluís Virgili que ha agraït en nom de la família l’homenatge i reconeixement que se li ha fet i ha recordat la figura del seu pare com una persona idealista i que no ha escatimat esforços per buscar complicitats per intentar fer realitat el seu imaginari”. El seu fill, a més, ha fet un repàs de tota la seva trajectòria i ha explicat les personalitats més influents en la seva vida.

L’associació Canta i Estima, fundada pel mateix Virgili, ha impulsat el reconeixement amb la col·laboració de l’Auditori Municipal i de la Paeria. Cal destacar les múltiples aportacions que ha fet Lluís Virgili en el món de la cultura catalana gràcies a la seva implicació i lluita, sobretot en períodes molt difícils. L’Orfeó Lleidatà va ser pioner en la introducció de les composicions espirituals negres en un repertori coral, tot un símbol de modernitat i obertura als anys 50. Virgili, a més, va impulsar la formació per als cantaires l’any 1964 amb els Cursos Internacionals de Direcció Coral, que es van convertir en un referent dins del panorama musical del país.

A l’emotiu acte també ha assistit una bona representació de la família de Lluís Virgili, acompanyat de la seva dona Teresina, així com dels seus fills i néts i altres familiars. També han assistit els regidors de la corporació municipal Paco Cerdà, José Luis Osorio i Núria Marín. L’homenatge a Lluís Virgili ha finalitzat amb la interpretació d'algunes peces musicals com El Rossinyol, Cançó de la Barca o El Cant del Poble i que ha finalitzat amb el Cant dels Segadors.

Lluís Virgili, fill del músic Antoni Virgili, ha estat linotipista, director musical i pedagog. Nascut a Manresa el 1925, la seva família va establir-se a Lleida el 1931. Va estudiar a l’Escolania de Montserrat del 1934 al 1936. De la seva trajectòria professional destaca el càrrec de director a l’Orfeó Lleidatà durant prop de quaranta anys (del 1953 al 1991), succeint el seu pare. Hi va tenir un paper influent, fent una renovació profunda de la institució. A l’Orfeó es va especialitzar en direcció coral i hi va crear una escola de la pedagogia de la direcció i del cant coral, organitzant des del 1964 els curos internacionals de música amb la coral francesa À Coeur Joie i els cursos nacionals celebrats cada any per Nadal.

Entre altres aspectes professionals, s’ha de remarcar el seu pas per Suïssa, on va treballar a La Nouvelle Gazzeta de Lausana, o formar part de la comissió Consultiva del Servei de Música de la Generalitat del 1980 al 1984. A més, ha estat membre del Secretariat dels Orfeons de Catalunya fins al 1982, de la Federació Europea de Joves Corals i membre instructor de Cant Gregorià per l'Académie Sainte Cécile d'Estrasburg.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.