La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

El Lleida Liquid Galaxy s’amplia amb els projectes de quatre estudiants becats per Google

Data de publicació: 22/8/2016

L’alcaldessa accidental, Montse Mínguez, ha conegut les aplicacions que han desenvolupat aquests joves lleidatans durant l’estiu al Parc Científic, que aporten valor a la tecnologia Liquid Galaxy. L’educació, la logística o l’esport són alguns dels camps on aplicar aquests nous programes

PARC CIENTÍFIC

Quatre estudiants lleidatans becats per Google han desenvolupat durant aquest estiu al Parc Científic projectes que permeten ampliar el Lleida Liquid Galaxy i la tecnologia del Liquid Galaxy en general. L’alcaldessa accidental, Montse Mínguez, ha conegut les aplicacions creades per aquests joves, que poden tenir usos pràctics en diferents camps com poden ser l’educació, la logística o l’esport, entre molts altres. El coordinador dels laboratoris TIC del Parc i fundador del Google Developer Group Lleida, Andreu Ibáñez, ha explicat els projectes que després han mostrat els mateixos joves sobre la pantalla.

Ivan Josa, Ismael Arroyo, Marc González i Xavi Cobos són els joves que han aconseguit a Lleida quatre de les beques que Google atorga arreu del món –unes 2.000 en total-. Del mes de juny a l’agost, dos estudiants més de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Gerard Rovira i David Guiu, han col·laborat amb ells, preparant-se per presentar-se l’any que ve a la convocatòria. L’alcaldessa accidental ha felicitat els joves per l’emprenedoria i per l’empenta a l’hora d’idear noves aplicacions tecnològiques, que de ben segur tindran el seu espai en l’activitat empresarial o social en un futur pròxim. Aquest és el quart any que joves lleidatans becats per Google desenvolupen programes vinculats al Lleida Liquid Galaxy, estrenat al 2011, sent aleshores el cinquè dispositiu del món i el primer d’Europa. Ara hi ha un centenar de Liquid Galaxy al món.

-Una de les aplicacions creades ha estès la capacitat de controlar el sistema Liquid Galaxy per atansar-se a qualsevol lloc del món, triat a través d’una pantalla o també seguint les instruccions de la veu, en català, castellà i anglès.

-Una altra, desenvolupada conjuntament amb l'Associació Lleida Drone i HEMAV, converteix el Liquid Galaxy en un sistema de visualització i de control de plataformes, com la logística, en què a través d’un drone trasllada un paquet des del magatzem fins a casa del receptor –en aquest cas, la pràctica està subjecta a la normativa actual de l’ús dels drones-.

-La tercera de les aplicacions permet visualitzar núvols de punts, de manera que s’escanegen i es digitalitzen objectes, edificis o ciutats i aquests núvols de punts es poden veure interactivament a les pantalles del sistema.

-L’últim projecte és un visualitzador a temps real d’una sèrie d’informacions. Els exemples desenvolupats van des d’una marató, que amb aquest sistema es facilitaria veure en directe la cursa i els corredors, que portarien un aparell per saber el recorregut, la velocitat, etc.; a l’observació de competicions de parapent, com les realitzades a la Serra del Montsec, a Àger, on es poden visualitzar les rutes dutes a terme pels pilots de parapent en tres dimensions sobre les muntanyes.

Per posar un altre exemple pràctic de la potencialitat d’aquestes aplicacions, Ibáñez ha explicat com una companyia elèctrica pot fer el manteniment de seves torres amb el sistema Liquid Galaxy, que podria controlar on està ubicades, el seu funcionament, possibles errors, etc.

El Liquid Galaxy és un conjunt de pantalles i servidors que permet navegar interactivament i immersiva per tot el món a través dels continguts de Google Earth. El control del sistema és intuïtiu i simple. Es pot controlar per un joystick tridimensional, que permet navegar lliurement per totes les direccions i altura i mitjançant una tableta tàctil, que trasllada la imatge directament a la ubicació programada prèviament o fer una recerca per teclat del lloc al que es vulgui anar.

El Lleida Liquid Galaxy rep visites de centres educatius interessants en aquest tipus de tecnologia i també està a disposició d’empreses que volen desenvolupar projectes vinculats.

El coordinador del Liquid Galaxy LAB del Parc Científic de Lleida ha explicat que els projectes s’han desenvolupat amb el suport de dues entitats, el Liquid Galaxy Project i el Physical Web Project, incorporat enguany, que treballa amb tecnologies de balises de Bluetooth Low Energy de codi obert de Google. Diverses empreses hi han col·laborat.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.