La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Àngel Ros: “La Paeria impulsarà un lobby per influir en el desenvolupament de les comunicacions i els corredors ferroviaris amb incidència a Lleida, en especial el Corredor Ferroviari Mediterrani de Mercaderies”

Data de publicació: 18/3/2015

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que està elaborant l’Ajuntament de Lleida impulsa estratègicament la industrialització de la ciutat. Així, La Paeria ja prepara el planejament urbanístic de l’extensió del polígon del Segre fins al terme d’Alcoletge i la primera fase del Polígon de Torreblanca

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aconsegueix una àmplia participació ciutadana, amb 76 suggeriments i propostes que han generat 24 nous elements que s’estudiaran per la seva possible incorporació al Pla

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat avui que “la Paeria impulsarà un lobby per influir en el desenvolupament de les comunicacions i els corredors ferroviaris que tinguin incidència a les Terres de Lleida”, unes comunicacions que són fonamentals en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que l’Ajuntament de Lleida està desenvolupant i que situa Lleida dins de l’entorn de ciutats mediterrànies. El paer en cap ha explicat, en aquest sentit, que s’ha elaborat un document adreçat a les institucions del territori proposant la creació d’un lobby o grup de treball per influir sobre les estratègies de desenvolupament de corredors ferroviaris amb incidència a la ciutat de Lleida, en particular el Corredor Ferroviari Mediterrani de Mercaderies, que, en paraules d’Àngel Ros, “és essencial per a la competitivitat per al sector agroalimentari de les Terres de Lleida”. D’aquesta manera, es pretén que aquest grup es converteixi en un veritable agent actiu en el debat sobre aquestes infraestructures, “reivindicant i posant en valor el paper determinant de Lleida en la connexió entre el possible corredor central i el corredor ferroviari del Mediterrani”.

Àngel Ros també ha explicat que una altra de les prioritats del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal és el desenvolupament industrial de Lleida i, en aquest sentit, ha anunciat que “ja s’està preparant el planejament urbanístic de l’extensió del polígon del Segre fins al terme d’Alcoletge i la primera fase del Polígon de Torreblanca”.

Aquests anuncis s’han realitzat en la presentació dels detalls de l’estat actual i previsió de desenvolupament dels treballs del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per a l’horitzó 2015-2030, que ha anat a càrrec de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, del tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme, Fèlix Larrosa, i el coordinador de planificació urbanística i habitatge de la Paeria, Joan Blanch. En el decurs de la presentació de l’estat del POUM s’ha destacat l’elevat índex de participació ciutadana que s’ha aconseguit fins al moment, ja que unes 252 entitats i prop de 679 persones han participat en les xerrades organitzades per l’Ajuntament de Lleida per donar a conèixer aquest projecte a la ciutadania, que ha presentat un total de 76 escrits amb suggeriments, propostes i consultes que han generat 24 nous elements al projecte. Així doncs, segons el paer en cap, “s’ha fet cas amb escreix a les aportacions rebudes per les entitats, associacions i ciutadans”.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, ha explicat que “el procés de participació del POUM segueix endavant perquè és un procés viu”. Per aquest motiu, i amb la voluntat de la Paeria de fomentar el procés participatiu en aquest projecte, Larrosa ha anunciat la creació de cinc tallers de participació que es centraran en la mobilitat i infraestructures, la promoció econòmica, industrial, comercial i turística, territori i desenvolupament urbà, medi ambient i sostenibilitat i sobre l’habitatge, cohesió social i qualitat de vida. “Amb aquesta tallers volem que els participants aportin reflexions i idees per incloure al plantejament urbanístic”.

La participació ciutadana genera 24 nous elements que s’estudiaran per la seva possible incorporació al Pla

La participació ciutadana ha generat els darrers mesos 24 nous elements en el projecte del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, que ara s’estudiaran detalladament per determinar-ne la seva viabilitat.

En relació al sòl urbà i el sòl urbanitzable delimitat cal destacar una proposta per promoure i possibilitar usos temporals en els espais urbans i urbanitzables delimitats pendents d’edificació.

Pel que fa als nous sectors urbanitzables no delimitats es proposa vincular els sectors delimitats a les actuacions al centre de la ciutat, és a dir, establir una vinculació del desenvolupament dels sectors urbanitzables no delimitats al finançament d’elements d’estructuració bàsica del Centre Històric, com alguns vials estructurals, algunes places fonamentals o alguns equipaments.

També, en relació a l’estructura de la xarxa de camins territorials i la Ronda Verda es proposa incorporar elements d’interès en els recorreguts d’aquesta ronda, com per exemple la zona dels pinars comunals de Sucs, la Serra Llarga, el Polvorí i la Serra de Puigdevall com a elements d’interès ambiental.

En relació a l’estructura viària i ferroviària es proposa estudiar el traçat alternatiu que connecta Lleida i l’aeroport, per Alpicat, amb la formació d’un eix ferroviari que passi per Torrefarrera i Rosselló.

Les aportacions dels ciutadans i ciutadanes inclouen la petició de l’enllaç de l’autovia A-14, de la Val d’Aran, des de l’enllaç de l’autovia de la N-II fins a l’interior de la ciutat, amb un vial rodat paral·lel a l’eix ferroviari abans esmentat.

A més a més, els ciutadans proposen analitzar la compatibilitat del funcionament d’una futura xarxa territorial de trens-tramvies dins la xarxa ferroviària urbana, amb la creació d’estacions ferroviàries en diversos barris de la ciutat; i l’estudi de la formació d’àrees d’aparcament dissuasiu a les entrades a la ciutat.

Donar continuïtat a la xarxa de carrils bici actuals i connectar-los amb la Ronda Verda són altres elements que han demanat els ciutadans de Lleida en el decurs de les diverses sessions i xerrades que han tingut lloc aquests mesos.

Cal recordar que el Ple Municipal de la Paeria va aprovar l’Avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) el passat mes d’octubre, i que ha estat sotmès a informació pública del 17 d’octubre fins al 18 de desembre.

Propera fase: Redacció del document per a l’Aprovació inicial del POUM

La propera fase d’aquest projecte consisteix en la redacció del document per a l’Aprovació inicial del POUM, prevista a finals d’any.

Els treballs més importants que la Paeria està portant a terme en aquests moments són la realització d’un conjunt de propostes d’intervenció urbanística en el Centre Històric de la ciutat per continuar la política de revitalització del barri, s’està treballant en la ordenació detallada dels nous sectors urbanitzables d’activitat econòmica com és l’ampliació del Polígon del Segre i la primera fase de Torreblanca. I, altres treballs que s’estan efectuant són l’anàlisi i l’estudi de solucions per aquelles instal·lacions industrials disperses i parcel·lacions residencials existents en sòl no urbanitzable.

Finalment, també s’està treballant en la nova normativa urbanística del POUM amb l’objectiu de simplificar-la significativament, ja que es preveu derivar part de la regulació cap a ordenances específiques competència exclusiva de l’Ajuntament de Lleida.

 


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.