La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Àngel Ros: “Lleida aposta fort per la indústria cultural amb festivals d’animació i cinema de prestigi, amb sòlida formació adreçada als nens i joves i amb equipaments de referència arreu del territori en matèria audiovisual, com el Magical”

Data de publicació: 10/2/2015

L’Animac, organitzat per l’Ajuntament de Lleida, tindrà lloc del 19 al 22 de febrer amb una oferta de 235 treballs d’animació entre curts, llargmetratges, peces televisives i d’internet centrades en les tècniques d’animació artesanals, a més a més de conferències, tallers i activitats especials. La mostra comptarà amb la presència excepcional de l’artista plàstic Pierre Hébert, deixeble del referent mundial de l’animació experimental Norman McLaren, i el reconegut animador polonès, Piotr Dumala, entre altres. El cartell de l’Animac 2015 és obra de l’il·lustrador Carles Porta

Més de 7.100 nens i nenes de Lleida i comarques –prop d’un miler més que l’any passat- s’endinsaran en el món de l’animació durant els quatre dies de la mostra amb l’objectiu de sensibilitzar el públic infantil en matèria cultural

CULTURA

L’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida, celebra del 19 al 22 de febrer la seva 19a edició amb un cartell d’excepció dedicat a la figura de l’artista en el món de l’animació i a la recuperació de les tècniques d’animació artesanals. El certamen presenta una oferta de 235 treballs d’animació entre llargmetratges i curtmetratges, peces televisives i d’internet: quatre jornades farcides de projeccions, conferències, tallers i altres activitats especials que reforcen, un any més, la ciutat de Lleida com a centre neuràlgic de l’animació del país. El certamen reforça especialment les noves creacions amb sessions de Futur Talent, networkings per potenciar les relacions entre la indústria i els futurs talents i sessions dedicades a les sèries televisives amb l’Animac Cartoon i Sèries.cat. Com cada any, la mostra també vetlla, especialment, pel desenvolupament de la imaginació i la sensibilització dels més menuts de Lleida i comarques, amb sessions infantils i juvenils.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, i la directora d’Animac, Carolina López, han detallat avui el contingut de la programació i del conjunt d’activitats d’una mostra que enguany incorpora el Centre de Producció Audiovisual Magical Media com a nou espai del festival. Àngel Ros ha destacat “la forta aposta de Lleida per la indústria cultural, un sector econòmic en què Europa ha d’apostar més fort ja que l’animació és un art universal”. En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que “el sector de l’animació combina la creació artística i l’ús de tecnologies vinculades als processos culturals en general”. A més a més, el paer en cap ha anunciat que en el marc del Dia Mundial del Teatre s’inaugurarà a Lleida el Centre de Producció d’Arts Escèniques, “un altre exemple de l’aposta de Lleida per la visió industrial d’aquest sector, que és complementària amb la visió de la creació artística”. Inclou tall de veu de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Amb aquesta edició, Lleida compleix 19 anys d’aposta clara per la cultura, la formació, la innovació i la indústria audiovisual amb diversos festivals de cinema i d’animació de renom, una àmplia i sòlida formació en matèria audiovisual adreçada a nens i joves i un dels equipaments de referència arreu de l’Estat en matèria audiovisual, el Centre de Producció Audiovisual Magical Media.

Àngel Ros també ha remarcat que el certamen reforça significativament la vessant escolar, ja que més de 7.100 escolars de Lleida i comarques participaran en les diferents sessions d’Animac –prop d’un miler més que l’any passat- i en treballaran els seus continguts. També s’espera, en aquesta edició, un creixement en nombre de visitants.

Per la seva banda, la directora del certamen, Carolina López, ha destacat que “enguany es consolida un model de certamen que es basa en la difusió cultural, en l’educació i formació i en la potenciació del talent emergent i la indústria. López ha remarcat també el major nombre de professionals que, cada vegada més, visiten l’Animac.

Finalment, la regidora de Cultura, Montse Parra, ha afegit que “s’ha aconseguit mantenir l’essència de l’origen de l’Animac i la seva aposta pels joves talents i els proefssionals emergents”. “Cal valorar el fet que Animac hagi estat capaç de teixir sinèrgies i complicitats amb totes les escoles i centres educatius que fan animació a Lleida, com la Universitat de Lleida, Ilerna i el Centre d’Art Municipal Leandre Cristòfol, entre altres”, ha conclòs la regidora.

El cartell oficial de l’Animac 2015, protagonitzat per un felí de foc, és obra del dissenyador i il·lustrador Carles Porta.

L’Animac 2015, dedicat a la recuperació del treball i la mirada de l’artista

Animac consolida la seva programació alternant curtmetratges i llargmetratges d’animació, amb pel·lícules de les millors escoles de tot el món, retrospectives i un programa temàtic dedicat a l’animació elaborada amb tècniques manuals.

La mostra s’inaugurarà amb l’estrena a Catalunya de “Rocks in my pockets”, una òpera prima de l’autora letona afincada a Nova York, Signe Baumane (Letònia, 1964). L’obra, preseleccionada als Oscar i finançat via crowdfunding, és un film basat en fets reals que se centra en la vida de cinc dones de la família de la guionista i directora, ella inclosa, i en les seves lluites contra la depressió. Venerada en festivals com Annecy o Sundance, Baumane compagina la seva obra com a animadora independent amb l’ofici de pintora i escultora i com a il·lustradora de llibres infantils, i l’apadrinament de gran nombre de programes d’animació independent per descobrir nous talents de l’àmbit.

En aquesta edició, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya comptarà amb la presència excepcional del presentador experimental i artista plàstic Pierre Hébert (Montreal, 1944), deixeble del referent mundial de l’animació experimental Norman McLaren, qui presentarà les seves pel·lícules i les del seu mestre. El reconegut animador polonès, Piotr Dumala, guanyador del Grand Prix del Festival d’Ottawa per “Hipopotamy”, també participarà en aquest certamen, així com Abi Feijoo, mentor als portfolios. Com a convidats nacionals cal destacar Alberto Vázquez, Pedro Rivero, José Luis Farias, Luis Manso i Víctor Monigote -director d’art de Mortadelo y Filemón-, Iker J. De los Mozos –Big Hero 6- o Xavier Romero, entre d’altres. Alguns dels directors de pel·lícules presents a la mostra seran Jossie Malis, Mizmor Watzman, Tess Martin, Paulo Mosca, Abel Sánchez o Tomàs Bases, entre d’altres.

Entre els films seleccionats aquest any es podran veure, entre altres, el llargmetratge guanyador en la passada edició del festival d'Annecy, “O Menino e o Mundo de Alê Abreu”, i els curtmetratges “Me and my Moulton” de l'oscaritzada Torill Kove o “Pluja als ulls” de l'animadora stop motion mexicana Rita Basulto. També es podran veure els nous treballs d'animadors catalans i de la resta de l'estat espanyol com “Bloquejats apilats” d'Anna Solanas i Marc Riba, “Zepo” de César Díaz, “Bendito Machine V- Pull the Trigger” de Jossie Malis, “La Princesa Xina”, un film en 3D de Tomàs Bases, “Tinc por de Laura Ginès” i l'estrena mundial del curtmetratge més iconoclasta que es podrà veure al festival de la mà de l'estudi madrileny Trimono. Aquest any Animac destaca l'alta presència de films fets per dones en la seva selecció.

Animac busca també el desenvolupament de la imaginació i la sensibilització dels més menuts amb obres com “Juan y la nube”, de Pablo Poleseyo; “Mytthopolis, d’Alexandra Hetmerová; o “Tant de Forets”, de Burcu Sankur, basat en un poema de Jacques Prévert.

Animac completa la seva programació amb conferències de destacats autors i professionals de l'animació, tallers, passis escolars, i el retorn de Networking & Pitch, triple convocatòria per als professionals emergents de la indústria en la que podran presentar tota mena de projectes, donar a conèixer el seu treball o oferir els serveis de la seva empresa o escola d'animació.

Animac reforça una vegada més la seva vocació pedagògica estenent la seva oferta de tallers especialitzats presencials, entre els que destaquem: el taller RE-CICLADO impartit per Lourdes Villagómez amb l'Escola Municipal d'Art Leandre Cristòfol on els estudiant elaboraran animacions en loop fetes a mà amb diferents tècniques; un taller impartit per El Bombeto amb l'escola Ilerna centrat en una experiència stop-motion i de modelatge; el taller I Love Lleida organitzat per la Regidoria de Benestar Social, on els joves explicaran la seva visió del barri mitjançant la pixelació o l’animació de persones; un seminari amb el Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisual de la UdL a càrrec de Manuel Garin de la Universitat Pompeu Fabra, que se centrarà en l'experiència de la creació i el llenguatge dels videojocs; i finalment el taller Paper Stop, organitzat per la Regidoria de Joventut i a càrrec de L'Acadèmia d'Animació.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.