La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

L'Escola Municipal Leandre Cristòfol acull l'exposició de l'Avanç del POUM

Data de publicació: 14/10/2014

Fins al 15 de gener la ciutadania podrà visitar la mostra que consta de 36 panells que contenen informació, plànols i propostes així com dues pantelles que projecten la documentació gràfica i escrita

El paer en cap, Àngel Ros, ha destacat que "el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal orienta Lleida cap a un model de ciutat capital en equipaments, serveis i oportunitats tant pel desenvolupament de les persones com pel desenvolupament econòmic"

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit aquest dimarts la inauguració de l'exposició de l'Avanç del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que acull l'Escola Municipal Leandre Cristòfol fins al 15 de gener. La mostra consta de 36 panells que contenen informació, plànols i propostes així com dues pantalles que projecten la documentació gràfica i escrita i les presentacions que s'estan realitzant. 

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Lleida va aprovar el passat divendres l’Avanç del POUM que defineix els criteris generals del plantejament de la ciutat pels propers 15 anys. "El POUM orienta Lleida cap a un model de ciutat capital, capital en equipaments, en serveis i en oportunitats tant pel desenvolupament de les persones com pel desenvolupament econòmic", ha destacat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui també ha subratllat que "el Pla plasma un model d’integració del món urbà i el món rural, apostant per la qualitat de vida i la cohesió social". Finalment, ha afegit l’alcalde, "el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal se centra en una ciutat educadora en el disseny urbà i busca, alhora, un model de ciutat que lideri un espai metropolità-regional apostant també per una ciutat integrada en la xarxa de ciutats de Catalunya". Tall de veu de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

El següent pas, ha detallat l’alcalde, serà l’aprovació inicial del Pla, que posteriorment serà aprovat en la seva totalitat per la Corporació Municipal que surti escollida a les properes eleccions del mes de maig. Cal destacar que, de moment, l’Ajuntament de Lleida ha realitzat 17 presentacions a diferents col·lectius de Lleida, arribant a 244 entitats i 467 persones.

La primera tinent d'alcalde, Marta Camps, ha explicat que això és un pas més però que encara queda molt treball per endavant i ha convidat als ciutadans, entitats, associacions, etc. a fer aportacions per enriquir l'avanç del POUM.

El coordinador tècnic de la regidoria d'Urbanisme, Joan Blanch, ha estat l'encarregat de presentar els trets principals del document així com de l'exposició que, a més de poder visitar-la presencialment a l'Escola Municipal Leandre Cristòfol, també es pot veure virtualment al web www.paeria.cat. A més de l’exposició, també s’han editat 2.000 tríptics que conté la informació de model de ciutat, objectius estratègics, dades significatives de la proposta de l’avanç i intervencions destacades.

El nou POUM defineix 23 àmbits d’actuació i rehabilitació al Centre Històric i aposta per reformar habitatges antics en altres barris

L’Avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida 2015 se sotmetrà a informació pública durant dos mesos. El redactat final del document concreta les intervencions urbanístiques necessàries per a la regeneració i millora del Centre Històric, amb una proposta de 23 àmbits d’actuació (entre operacions de regeneració de l’estructura i la vialitat urbana, operacions de reforma d’habitatges i operacions de millora de les connexions rodades i vianants, principalment a l’entorn de Cavallers, els antics blocs del Seminari, Boters i Companyia). Així mateix, el document d’avanç aposta també per actuar, amb operacions de rehabilitació i reforma, en aquells polígons d’habitatges més antics o en pitjor estat de conservació d’altres barris de la ciutat. Per tal d’afavorir la cohesió social, el POUM procurarà una major concreció de la distribució dels habitatges socials, d’habitatges amb protecció pública i d’habitatges dotacionals de nova creació, que resulti el més homogènia possible dins del teixit residencial. Pel que fa a l’estructura viària, s’estudiarà i concretarà la connexió més adequada de l’autovia de la Val d’Aran, des de la variant Nord fins a l’interior de la ciutat. Aquestes serien les principals novetats que s’han incorporat en el document d’avanç que es sotmetrà a aprovació el proper ple municipal després de les reunions i aportacions que s’han fet amb entitats, representants d’associacions i col·legis professionals des del passat mes d’abril.

Les línies principals del nou document d’ordenació urbanística de la ciutat, que defineix els criteris generals del planejament pels propers 15 anys, passen per un creixement més sostenible i aprofitant el sòl existent que no pas creant i qualificant noves expansions, ja que es preveu la possibilitat de construir fins a màxim de 46.878 habitatges fins l’any 2030, dels quals 40.657 ja es contemplen en el planejament actualment vigent. En aquest sentit, s’estableix un major aprofitament del sòl urbà i de sectors ja qualificats i parcialment desenvolupats, amb models de creixement més flexibles i amb usos mixtos, mentre que es proposa un creixement moderat de nou sòl urbanitzable. En concret, l’increment de sòl urbanitzable seria de 840 hectàrees, la majoria de les quals per a sòl d’activitats econòmiques (industrial, logística i terciària) amb 787 noves hectàrees, a Torreblanca amb 703 hectàrees i proposa l’ampliació del Polígon El Segre en 84 hectàrees fins arribar a Alcoletge. El sòl residencial nou quedaria limitat a la qualificació de 83 noves hectàrees, en sectors nous a l’extrem de Magraners i en la transformació d’un sector ara logístic vora la LL-11 a la zona de Rufea.

Entre les principals novetats que planteja, l’avanç del POUM vincula el creixement residencial a la perifèria de la ciutat a la contribució privada a la rehabilitació del Centre Històric. Es tracta d’un element financer molt innovador, atès que vincula la possibilitat d’edificar fins a 8000 habitatges en els sectors d’expansió al fet que els seus propietaris participin en la rehabilitació de les zones més degradades del barri antic.

La proposta passa per mantenir el sòl urbanitzable actual però passant la seva qualificació de l’estat de delimitat a no-delimitat en 164 ha i 8000 habitatges, que es podrien posar al mercat si es vinculen a les operacions de rehabilitació prioritàriament del Centre Històric. Aquests terrenys, mentrestant, tindrien una menor càrrega fiscal.

Potenciació de l’Horta amb el nou sòl d’entorn agrícola

Un dels puntals de l’avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal és l’aposta pel Centre Històric, que es reestructura amb l’objectiu d’ igualar-lo en qualitat de serveis i de comunicacions a la resta de la ciutat. En aquest sentit, aquest nou pas en la intervenció sobre el barri antic preveu la millora de la seva connexió amb l’Eix Comercial, la reforma de la vialitat interna del barri amb millores per al desplaçament rodat, l’accessibilitat a aparcaments públics i privats i la creació de nous vials per vianants a zones com l’entorn de la Catedral.

En aquest punt, per exemple, es preveu un nou eix per a vianants que recorrerà la zona del Mercat de Santa Teresa, darrera de la Catedral, el Roser, la Costa del Jan fins arribar a la Llengua de Serp i la Seu Vella. També planifica un nou eix estructurat bàsic per a vehicles que inclou la prolongació del carrer del Canyeret fins arribar al carrer Cavallers per connectar amb el vial del centre i la plaça de Sant Antoni Maria Claret a través del carrer Cavallers.

L’avanç del pla també posa el focus en la millor incardinació de l’entorn agrícola i el nucli urbà i en aquest sentit crea una nova qualificació urbanística del sòl, l’entorn agrícola, que ha de tenir un ús preferent agrícola i ramader i pretén la potenciació de l’economia i la producció primària i que pot ser l’àmbit de desenvolupament dels Parcs Agraris. La seva proximitat al sòl urbà li confereix un elevat valor afegit en usos agraris de proximitat i usos complementaris de caràcter ambiental, educatiu i de lleure de la població. Aquest nou sòl d’especial protecció agrícola a l’entorn de la ciutat suposa un 31 per cent del total de sol no urbanitzable.

La Ronda Verda

Un dels projectes destacats del pla és la creació d’una ronda verda per a vianants i ciclistes al voltant de la ciutat. A partir del riu Segre com a punt central, recorrerà les banquetes del Canal de Seròs i Pinyana, unint les grans àrees verdes de la ciutat: la Mitjana, els Aiguamolls de Rufea i Gardeny amb els espais verds dels diferents barris. La ronda tindrà de 16-18 quilòmetres i serà exclusivament per a vianants i ciclistes, amb pendents suaus.

Més connectada

L’avanç del POUM preveu també una ciutat amb una millor connectivitat interna pel que fa a les vies per a vehicles i en aquest sentit preveu la prolongació de la segona Ronda de la ciutat, des de l’avinguda 11 de setembre per darrera del barri de la Mariola fins envoltar Gardeny i la nova zona residencial de Rufea fins a connectar amb la LL-11.

També estableix la prolongació de Príncep de Viana - Ronda amb el vial de prolongació de Príncep de Viana fins a connectar amb Magraners i la Variant Sud.

L’avanç del POUM l’ha elaborat l’equip municipal coordinat pel Coordinador d’Urbanisme, Joan Blanch amb els tècnics dels estudis previs de diagnòstic encarregats l’any 2011 a la UdL.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.