La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La història, la cultura i el cant coral es fusionen en un Lleida Canta que commemora el setge de 1714

Data de publicació: 6/10/2014

Més de 500 cantaires d’una vintena de corals de la demarcació de Lleida i, també, de la resta de Catalunya, s’aplegaran a la ciutat per unir les seves veus i commemorar el setge i la derrota de Lleida del 1707. El Lleida Canta tindrà lloc aquest diumenge al Castell del Rei a les 9.30 hores i recorrerà el Turó de la Seu Vella, la Paeria, la Diputació i l’Auditori Enric Granados

CULTURA

Lleida Canta al Tricentenari és la nova proposta del Lleida Canta 2014, que omplirà de cant coral els carrers i indrets més emblemàtics de Lleida aquest diumenge des de les 9.30 hores del matí. Més de 500 cantaires d’una vintena de corals de la demarcació de Lleida i, també, de la resta de Catalunya, s’aplegaran a la ciutat per unir les seves veus i commemorar el setge i la derrota de Lleida del 1707 i reivindicar la cultura catalana des de la singularitat del cant coral. Un total d’uns quatre quilòmetres de cançons, d’història, de cultura i de germanor en un itinerari que s’iniciarà al Castell del Rei i recorrerà el Turó de la Seu Vella i altres espais emblemàtics de la guerra de successió de la ciutat com el Roser, la Paeria, la Diputació i, també, l’Auditori Municipal Enric Granados, on tindrà lloc el cant comú final.

La tinenta d’alcalde i regidora de cultura de l’Ajuntament de Lleida, Montse Parra, acompanyada del director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, el representant de la Coral Maristes Montserrat, Francesc Balcells, i la Delegada de la Federació Catalana d’Entitats Corals de les Terres de Lleida, Divina Melé, han presentat avui aquesta iniciativa que, d’una banda, pretén apropar les cançons a indrets singulars i al públic i posar en valor el patrimoni cultural del cant coral i, de l’altra, donar a conèixer i commemorar els fets històrics del 1707 i, també, els 750 aniversari de la concessió de la Paeria per Jaume I i el centenari de la Mancomunitat de Catalunya.

La responsable de Cultura de la Paeria ha explicat que “el Lleida Canta va néixer com un joc i s’ha acabat transformant en una activitat cultural molt important a la ciutat”. Per la seva banda, Pep Tort, ha posat de manifest que “la música és una manera de connectar amb les persones i de conèixer món”. “Cantar en una coral, ha explicat, és estar compromès amb la història i la cultura de Lleida”. A més a més, “donar a conèixer la participació de Lleida al Tricentenari posa de manifest el paper cabdal de Lleida en la història del nostre país”, ha conclòs Tort.

“Les corals volen formar part d’aquest moment històric que estem vivint”, ha subratllat Francesc Balsells i, per això, “el repertori estarà estretament vinculat a la cultura catalana”. En aquest sentit, cal destacar el Rossiynol, Ara és l’Hora o els Segadors com algunes de les cançons que s’interpretaran en el marc d’aquesta jornada musical, on també es podrà escoltar l’Himne de la Via Bàltica que el Cor Jove de l’Orfeó Català ha adaptat al català. Cal destacar que els nens i nenes de la Coral Shalom també participaran en aquesta iniciativa, que estarà acompanyada d’altres manifestacions artístiques.

El projecte “Lleida canta” neix el 2009 amb la voluntat de valorar i promocionar el cant coral de les terres de Ponent. La proposta és fusionar la música amb una temàtica atractiva que, a la pràctica, porta els cantaires a passejar i cantar a l'aire lliure. Les diferents edicions han dut les corals a cantar en indrets singulars: edificis rellevants de la ciutat (2009), sota els ponts i passaral·les del riu Segre (2010), el turó de la Seu Vella (2011), els Pirineus-la Pobla de Segur (2012) i el món del vi - Castell del Remei (2013).

El Lleida Canta és una activitat organitzada per la Coral Maristes Montserrat i la Federació Catalana d’Entitats Corals i compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida.

 

  


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.