La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La campana gòtica “Mònica” de la Seu Vella de Lleida viatja a Alemanya per ser restaurada

Data de publicació: 7/5/2014

La campana, que data del 1486, s’ha traslladat avui des de dalt del campanar –de seixanta metres d’alçada- fins al claustre, on estarà exposada durant tot el mes de maig per al gaudi dels ciutadans i ciutadanes

Àngel Ros: “Hi ha tot un símbol en l’acció que comença avui, tot un símbol de vinculació dels ciutadans a la nostra Seu Vella, l’element patrimonial més característic de Lleida i de les Terres de Lleida”

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida ha baixat avui des de dalt de tot del campanar, de seixanta metres d’alçada, per viatjar durant el proper mes de juny a Alemanya amb l’objectiu d’iniciar el seu procés de restauració. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del Director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, i el President dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, han assistit al trasllat de la campana des de dalt del campanar fins al claustre, on romandrà exposada durant el mes de maig a disposició de tothom que la vulgui observar.

El paer en cap ha explicat que es tracta d’una campana històrica, del segle XV i d’un gran valor patrimonial, que té un pes de més de 400 kg. “Hi ha tot un símbol en l’acció que comença avui, tot un símbol de vinculació dels ciutadans a la nostra Seu Vella, l’element patrimonial més característic de Lleida i de les Terres de Lleida”. En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que “el procés de restauració afegeix encara més valor al conjunt patrimonial del Turó de la Seu Vella, candidat a ser Patrimoni de la Humanitat de la Unesco”.

El President del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, ha explicat que “la campana serà restaurada per una empresa especialitzada, única al món, situada a Alemanya, que vetllarà perquè el so del segle XV torni a sonar i la campana torni al seu lloc, al campanar de la Seu Vella, a tocar els quarts”. Tort ha recordat que “les campanes civils de quarts i hores són les úniques que han sobreviscut als desastres que ha sofert el Turó de la Seu Vella i, per tant, són un gran testimoni que ha continuat amb les seves funcions durant tots aquests anys”. Pep Tort també ha destacat, durant la seva intervenció, que s’estan fent tràmits perquè la campana sigui inclosa en un inventari d’instruments musicals europeus degut al seu alt valor patrimonial.

Finalment, el President dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, ha recordat que ja està en marxa la campanya popular per recaptar fons per a la restauració de les campanes de la Seu Vella. Els donatius es podran realitzar a l’urna situada al claustre de la Seu Vella o, també, realitzant aportacions en un compte corrent creat especialment per a l’ocasió. La restauració de totes les campanes té un pressupost d’uns 60.000 euros aproximadament.

Segons els documents antics, van ser onze les campanes encarregades d’anunciar els dies de festa i els de dol. Avui, però, només se’n conserven dos: la silvestra, que data del 1418, i la Mònica, del 1486, any en què també es mecanitzaren els sons horaris. Un conjunt de cinc campanes més (foses a mitjan segle XX) sonen plegades en festivitats assenyalades del nostre calendari. Els seus noms són Bàrbara, Crist, Marieta, Meuca i Puríssima. 


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.