La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

El Congrés de Convivència a la Ciutat clausura tres dies de reflexió i d’intercanvi sobre la llengua i la cultura catalanes

Data de publicació: 29/3/2014

La regidora Maria Rosa Ball ha valorat positivament l’experiència i els coneixements que s’han exposat en el congrés Memorial Xavier Aluja, que avui s’ha traslladat a la Seu Vella

El Congrés de la Convivència a la Ciutat- Memorial Xavier Aluja ha clos avui tres dies de reflexió i d’intercanvi sobre la llengua i la cultura catalanes, que han estat l’eix principal d’enguany. Les últimes activitats del congrés s’han traslladat avui a la Seu Vella. La regidora de Drets Civils, Maria Rosa Ball, ha estat l’encarregada de tancar el congrés, fent-ne una valoració positiva. Ball ha posat en relleu algunes de les conclusions, en les quals s’ha posat de manifest que els propietaris de la llengua són els parlants i que les voluntats polítiques són les que han d’incidir a l’hora d’aplicar els drets lingüístics i culturals, sent proactius en polítiques educatives, participatives i comunicatives i creant espais de responsabilitat compartida i legitimitat democràtica.

La primera taula de la jornada d’avui ha estat Debats polítics vers la cultura i la llengua, que ha estat moderada per la tinent d’alcalde Montse Parra. Aquest primer espai de debat ha comptat amb la presència del senador pel Grup Parlamentari Entesa pel Progrés de Catalunya i ex Síndic dera Val d’Aran, Francés Boya, i el senador pel Grup Parlamentari Socialista (grup territorial Aragó), José maria Becana. La segona taula s’ha centrat en els Drets lingüístics i culturals en l’àmbit local: un decàleg d’acció per al futur, amb les intervencions d’Acció Cultural del País València, amb el membre Tomàs Llopis; Òmnium Cultural, amb Montserrat Torres; Obra Cultural Balear, amb el seu president Jaume Mateu, i PEN Català, amb la presidenta Carme Arenas. La taula rodona ha estat moderada pel membre del Centre Internacional Escarré per a Minories Ètniques i les Nacions, Pere Mayans.

El director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Josep Tort, també ha participat en l’obertura i la clausura de la jornada d’avui i ha convidat els assistents a participar en la visita guiada al monument.

La formació Tornaveus, amb polifonies tradicionals femenines i mixtes de Catalunya, ha posat la nota musical al congrés, juntament amb l’actuació de dijous de Feliu Ventura, amb el concert “Vers l’infinit”.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.