La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

El Museu d’Art Jaume Morera tindrà una wikipedista interna

Data de publicació: 19/3/2013

- Per mitjà d’aquest projecte es vol potenciar el coneixement generat per museu i la presència de l’art i els artistes lleidatans a la xarxa

- Aquest projecte s’ha realitzat amb èxit en institucions com el British Museum o el Palau de Versailles

CULTURA

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, juntament amb la tinenta d’alcalde i regidora de Política Cultural, Montse Parra, ha presentat avui el projecte de Vikipedista del Museu Morera.

El viquiprojecte s’emmarca dins la iniciativa GLAMwiki, que té per objectiu construir una relació proactiva entre els generadors i custodis del coneixement i les arts (els GLAMs, de l’anglès Galleries, Libraries, Archives and Museums) i la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure i col·laborativa. Durant els propers mesos, la tasca de la resident serà la d’establir una relació entre el museu, la comunitat viquipedista catalana i la població en general a través d’una sèrie d’activitats, tant internes com obertes al públic, per tal de difondre el coneixement generat pel Museu i millorar la presència de l’art i els artistes lleidatans a la xarxa.

El paer en cap ha destacat que “és un plaer la incorporació de tecnologies que permetran difondre tot el fons del Museu, que recull la pintura del segles final del XIX i tot el segle XX, a les xarxes socials. Wikipedia està entre les 6 webs més visitades del món i en el cas català 20 milions de visites al mes en la seva versió en català”. Tall de veu de l’alcalde Àngel Ros

El Museu d’Art Jaume Morera fa anys que està treballant en la línia de donar resposta a les noves possibilitats que ofereix la xarxa per a la difusió de la seva col·lecció i dels continguts culturals i artístics associats. Entre les estratègies que ha posat en marxa destaca la col·laboració amb Amical Viquipèdia, l’associació que promou la Viquipèdia en català, presentada avui, Aquesta col·laboració ha pres la forma d’un viquiprojecte, que serà coordinat per Esther Solé, historiadora de l’art i nova viquipedista resident del museu. La seva tasca durarà tot un any.

La tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Culturals, Montse Parra, ha remarcat per la seva banda que les noves tecnologies són una eina de transmissió de cultura i de coneixements, que les doten de contingut.

Aquesta iniciativa ja s’ha realitzat amb èxit a nivell internacional en institucions com el British Museum, el Palau de Versailles o l’Smithsonian.

Els objectius que s’ha fixat el Museu Morera amb aquesta iniciativa són:

 

- Ampliar i millorar la presència del museu a la Viquipèdia aconseguint que tots els artistes amb obra al museu i les obres més destacades de la col·lecció tinguin article en diversos idiomes.

.- Establir nous vincles de col·laboració fent servir la Viquipèdia com a entorn de treball

- Difondre el coneixement generat al museu i posar-lo a disposició de la societat.

- Intensificar el vincle entre la ciutadania i el museu

El viquiprojecte preveu alliberar els textos existents a la web i al blog del Museu —fonamentalment aquells relatius als artistes i les obres de la col·lecció— per al seu ús en la elaboració i ampliació d’entrades a la Viquipèdia. També es posarà a disposició pública totes les reproduccions fotogràfiques d’aquelles obres i artistes que ja han passat a formar part del domini públic.

La primera d’aquestes activitats es durà a terme amb motiu de l’exposició Gili Roig i la fotografia: la col·lecció fotogràfica de Baldomer Gili Roig es posarà a disposició del públic per mitjà de la plataforma Flickr.

Han assistit a la presentació del projecte l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, la tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Culturals, Montse Parra, el director del Museu Morera, Jesús Navarro, Àlex Hinojo, representant de l’Amical Viquipèdia i Esther Solé, viquipedista resident.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.