La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Ernest Benach i Miquel Pueyo obtenen el Premi Josep Vallverdú d'assaig i Àngels Marzo, el Màrius Torres de Poesia

Data de publicació: 16/11/2012

Benach i Pueyo han presentat un assaig sobre la mort i Àngels Marzo, el poemari Saba Bruta

CULTURA

Els premis literaris Josep Vallverdú i Màrius Torres del 2012 ja tenen palmarès. Ernest Benach (Reus, 1959) i Miquel Pueyo (Lleida, 1957) han obtingut el guardó d’assaig amb el treball Mors certa, hora incerta, De l’Edat Mitjana a la societat xarxa. Pel que fa al poemari distingit enguany ha estat Saba Bruta d’Àngels Marzo (Caldes de Montbuí, 1978).

L'alcalde, Àngel Ros, acompanyat del president de la Diputació, Joan Reñé, ha presidit el lliurament dels premis que s'han concedit en una gala literària a l'Auditori Enric Granados. El paer en cap ha destacat la importància de poder mantenir aquests guardons i ha assegurat que una nit literària com a acte cultural representa un espai de llibertat a la ciutat. Àngel Ros ha dit que la Cultura dóna sentit a la pervivència del país, reforça la seva identitat i aporta un plus a l'espai de llibertat que s'ha construït. L'alcalde s'ha sumat al record de les figures literàries a les quals retia homenatge la vetllada -Teresa Pámies, Mercè Rodorera i Maria Mercè Marçal- i ha recordat l'absència del germà de Màrius Torres, Víctor, i de la pedagoga Isabel Arquè, esposa de Josep Vallverdú.  

Gala literària a l’Auditori

El lliurament de premis s'ha estructurat en dues parts. En la primera, els autors han rebut els respectius guardons i, tot seguit, han participat en una tertúlia moderada pel presentador, l’escriptor Màrius Serra. Miquel Pueyo i Ernest Benach han explicat que Mors certa, hora incerta arrenca a l’Alta Edat Mitjana i acaba amb l’arribada de les xarxes socials i han avançat que el seu assaig aprofundeix en com els éssers humans han viscut i com viuran, potser, el fenòmen de la Mort amb les tecnologies d'informació i de comunicació més modernes.

Àngels Marzo ha manifestat que Saba Bruta responia a la necessitat que ella mateixa va tenir per trobar una metàfora en un moment en el qual havien desaparegut una sèrie de figures importants de la seva vida.

En la segona part de la gala, s’ha escenificat l’espectacle literari Joc de Dames. Les dones que hem llegit, les dones que hem estimat, un homenatge simbòlic a les figures femenines que han escrit i escriuen a Catalunya, concretat en tres autores: la balaguerina Teresa Pàmies, desapareguda el passat mes de març; la poetessa d’Ivars d’Urgell Maria Mercè Marçal, que enguany hauria celebrat el seu 60è aniversari; i l’autora barcelonina Mercè Rodoreda, amb motiu del 50è aniversari de la primera edició de la seva novel·la més coneguda La plaça del Diamant.

Els autors distingits

Ernest Benach i Pascual va ser regidor de l’Ajuntament de Reus des del 1987 fins al 2001, on hi va tenir diverses responsabilitats des de l’àmbit de la salut fins al cultural, passant per la política lingüística o la promoció econòmica. Va ser diputat al Parlament de Catalunya (1992-2010), president d’aquesta cambra (2003-2010), president de la Conferència d’Assemblees legislatives de les Regions d’Europa (2005) i secretari de la mesa del Parlament (1996-2003).

Va ser fundador de l’Agrupament Escolta la Mulassa i va formar part de la direcció d’escoltes catalans. Actualment és president de la Fundació Escolta Josep Carol i president i cap de colla de la Colla Castellera Xiquets de Reus.

És autor del llibre Política 2.0, assaig sobre la influència de les noves tecnologies en la política i la societat; també ha participat en el llibre Educar en política. Col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació: RAC1, 8Tv, Mundo Deportivo, el Periódico de Catalunya, Delcamp.cat, Tribuna.cat.

Miquel Pueyo i Paris és doctor en Filologia i Graduat Social i professor de Comunicació Audiovisual i Periodisme de la UdL, universitat on imparteix docència des del 1979. Va ser director de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs (1986-1988), diputat al Parlament de Catalunya (1988-1995), director de Planificació Lingüística i Secretari de Política Lingüística de la Generalitat i delegat del Govern de la Generalitat (2007-2010). El 2011 es va reincorporar a la Universitat de Lleida i dirigeix des de la seva creació la Càtedra de Periodisme i Comunicació.

És autor de diversos llibres d’assaig i col·laborador habitual en mitjans de comunicació escrita. Va guanyar el premi “Xarxa” d’Assaig, amb el llibre Lleida: ni blancs, ni negres però espanyols (1984) i també ha publicat, entre d’altres, Llengües en contacte en la comunitat lingüística catalana, Tres escoles per als catalans: minorització lingüística i implantació escolar a Itàlia, França i Espanya; Política i planificació lingüístiques i El fantasma de la mort del català.

Àngels Marzo Torres es trasllada a Lleida per estudiar Filologia Hispànica. Ha participat en l’antologia Estrenes (2005) Inharmònics. 8 poemes actuals i ha publicat a la revista Némesis. Així mateix, ha intervingut en diferents recitals i trobades, entre les quals, el Festival Internacional de Poesia Mahalta de Lleida. L’any 2009 va obtenir el 19è premi de poesia les Talúries l’any 2009, amb el poemari Les grues.

És promotora cultural i organitza, juntament amb Andratx Badia, la nit literària Insòmnia. També coordina els cicles Veus Singulars i Reversos. Ha col·laborat, també, amb diferents mitjans de comunicació de la ciutat de Lleida: Diari la Mañana, amb l’àlbum “Màrius Torres, itineraris de la memòria” o amb la revista Ara Lleida.

Ha participant en les transcripcions del volum “Les idees literàries al període d’entreguerres. Antologia de textos” (Meridians, Lleida 2012). Actualment col·labora amb la Càtedra Màrius Torres i, conjuntament amb Enric Falguera, participa en l’edició dels dietaris que es publicaran als volums d’Obra Completa de Màrius Torres. També està treballant sobre les variants textuals en la poesia de Joan Margarit i col·laborarà en l’homenatge que prepara el Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL al poeta Gabriel Ferrater, en el 20è aniversari de la seva mort.

Els jurats dels Premis Vallverdú i Màrius Torres

El jurat del premi de poesia Màrius Torres l’integren Jordi Pàmias, Antoni Clapés, Margarida Ballester, Anna Aguilar-Amat i Xulio Ricardo Trigo. Pel que fa al Josep Vallverdú d’assaig, són Salvador Cardús, Carme Arnau, Xavier Duran, Lluïsa Julià i Xavier Antich, els dos darrers, en la seva primera intervenció com a jurat. Els premis s'han fet públic aquest migdia al Saló de Sessions de la Paeria.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.