La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Els lleidatans honoren Sant Anastasi, patró de la ciutat

Data de publicació: 11/5/2012

El seguici amb la representació de la cultura popular de Lleida, la missa solemne a la Catedral i l’ofrena floral a Sant Anastasi centren els actes d’aquest matí, que han estat presidits pel paer en cap

FESTES

Els lleidatans han honorat aquest divendres el patró de la ciutat, Sant Anastasi, amb els actes tradicionals que han centrat la jornada durant el matí. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat pels membres de la Corporació Municipal, ha presidit els actes més representatius, que han omplert l’Eix Comercial de la ciutat, la plaça de Sant Joan i la Catedral Nova.

El paer en cap ha destacat el gran inici de festa d’ahir, amb “l’excel·lent pregó” del rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, que va versar sobre la seva estima a la ciutat i la seva universitat, marcant l’evolució de la ciutat durant aquests anys. L’alcalde ha remarcat que avui és un dels dies més participatius de la festa, amb l’ofrena floral i la batalla de flors a la tarda.

L’anada a ofici, amb els gegants de la ciutat al capdavant, ha sortit de la plaça de la Paeria cap a la Catedral, amb l’alcalde presidint el seguici. Els macers, la bandera de la ciutat, les pubilles, els heralds i els signífers, les trampes, el penó i la Banda Municipal han protagonitzat la desfilada.

A la Catedral, el bisbe de la Diòcesi de Lleida, monsenyor Joan Piris, ha oficiat la missa solemne en honor a Sant Anastasi. L’eucaristia ha estat concelebrada pel degà i capítol catedral i retors de la ciutat. L’ofici religiós ha estat amenitzat pel Petit Cor de la Catedral de Lleida, sota la direcció del mestre de capella, Mn. Joaquim Mesalles. La missa s’ha introduït explicant que els paers de la ciutat van fer l’any 1627 el vot de respectar i celebrar la festa del sant l’11 de maig. Després de 385 anys es continua amb aquesta tradició i enguany se celebra el 303 aniversari del martiri de Sant Anastasi a Badalona. Seguint també la tradició, aquest divendres ha predicat un sacerdot fill de la ciutat, que ha estat monsenyor Martí Sandiumenge.

En acabar l’ofici, i ja en processó, s’han cantant els antics goigs en lloança al sant, la imatge del qual ha sortit de la Catedral acollida per una ballada conjunta de tots els elements del seguici. Enguany, l’Associació de veïns de Magraners ha estat l’encarregada de portar la imatge fins a la plaça de Sant Joan.

En el seguici, hi han participat la Colla Infantil dels Diables de Lleida, el Ball de Diables, el Ball de Bastons del CCLD, la Moixiganga, el Ball de Moros i Cristians, Bastoners del Pla de l’Aigua, el Ball de Cavallets, els Gegants, els Heralds i els Signífers amb el Penó i les Trampes, les pubilles, els Ministrers de Lleida, la imatge de sant Anastasi, les autoritats eclesiàstiques, els macers, la bandera de la ciutat, la Corporació Municipal i la resta d’autoritats i representacions, la Banda Municipal, l’àguila, els Castellers de Lleida, els representants de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, els infants amb el vestit típic de català en representació de les associacions cíviques i veïnals, les entitats de cultura popular i tradicional i les cases regionals.

Un cop s’ha arribat a la plaça, s’ha fet una ballada conjunt de tots els elements festius i el bisbe de Lleida ha fet una salutació a la ciutadania, convidant els lleidatans a gaudir de la festa. Tot seguit, s’ha procedit a l’ofrena de roses vermelles de la pubilla i l’ofrena de les entitats, així com de tota la ciutadania que hi ha volgut participat.

Com és habitual, quan s’han acabat les ofrenes, s’ha traslladat al imatge del patró a l’interior de l’església de Sant Joan, portada per l’AV de Magraners i acompanyada pels Ministrers de Lleida.


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.