La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Homenatge a les mestresses de casa i desfilada de moda de les alumnes del tallers de costura d'entitats i grups de dones

Data de publicació: 16/3/2012

Àngel Ros ha agraït el treball de la dona a casa, no sempre reconegut, i també el que fa per tirar endavant el teixit associatiu de la ciutat

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, M. Rosa Ball, ha presidit aquest vespre a l’Auditori Municipal Enric Granados, l’acte d’homenatge a les mestresses de casa i la desfilada de moda a càrrec de les alumnes del tallers de costura de les entitats i grups de dones de Lleida.

El paer en cap ha destacat el treball que la dona fa a casa, que no sempre es reconeix, i també la seva implicació per tirar endavant el teixit associatiu de la ciutat. Àngel Ros ha felicitat les vocalies de la dona, les associacions de veïns i les cases regionals per la seva tasca, tant en l’àmbit del disseny i la costura, com s'ha vist en la desfilada, com en el de la cultura, i ha realçat el protagonisme de la dona, que cada vegada és més notori. Per això, segons ha dit, és tan merescut el reconeixement social d’aquest acte que es fa cada any. 

Aquest acte s’emmarca en la commemoració del Dia Internacional de les Dones. En aquest context, l’Ajuntament de Lleida, des de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, ha volgut retre un doble homenatge: d’una banda a les mestresses de casa, per la importància del seu treball, tan necessari per al benestar a les famílies, de vegades, invisible i poc valorat; i de l'altra, a totes les entitats de dones que al llarg de l’any duen a terme un ampli ventall d’activitats, i entre aquestes els tallers de costura, adreçades a les dones de Lleida.

Homenatge a les mestresses de casa

Aquest acte d’homenatge sorgeix a proposta de les entitats de dones i, a banda de reconèixer la tasca de les mestresses de casa, vol posar de relleu la necessitat de valorar aquesta feina, de fer-la visible i compartir-la amb els homes, per tal que hi hagi un repartiment més equilibrat de tots els treballs, els remunerats i els que no ho són. Aquest homenatge s’ha plasmat amb l’actuació de dansa contemporània de la Companyia Muvmentics - Grup d'expressió del Club Inef Lleida, dirigida per Marta Casals i integrada per 10 artistes.

Amb aquest homenatge es vol traslladar el següent missatge:

1. Reconèixer la valuosa tasca de totes les mestresses de casa i la seva contribució al benestar de les persones.

2. Destacar que gràcies al treball domèstic i de cura que es fa a les llars s’atenen les necessitats bàsiques de les persones.

3. Reivindicar que aquest treball tan bàsic s’ha de fer de manera compartida entre homes i dones.

Desfilada de moda

Històricament, la costura ha estat, a més a més d’una professió, una habilitat domèstica pròpia de les dones que en els darrers temps s’ha anat perdent. Hi ha moltes feines de costura que es fan a casa i encara ara és important tenir aquests sabers i habilitats i poder-los ensenyar a la gent més jove, a les dones i també als homes. Actualment és gràcies als tallers de costura de les entitats de dones de Lleida, principalment de les vocalies de dones de les entitats veïnals, que perviu aquest ensenyament del tall i confecció, al mateix temps que esdevé un espai de trobada i de col·laboració entre les dones dels diferents barris. Les models de la desfilada de moda han estat les alumnes dels tallers de costura, que han mostrat la roba feta a mida durant aquest curs amb el guiatge de les modistes i professores d’aquests tallers.

Hi han participat prop de 150 persones, dones de diferents edats i també nenes i nens, vinculades totes elles a 12 entitats de dones que realitzen tallers de costura:

1. Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal de l'Ereta.

2. Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal de Magraners.

3. Grup de Dones de l’Associació Veïnal Pardinyes.

4. Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal de Escorxador Templers.

5. Àrea de la Dona de la Casa de Andalucía.

6. Associació de dones del Clot.

7. Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal d’Instituts St. Ignasi.

8. Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal de Balàfia.

9. Àrea de la Dona del Centro Extremeño.

10. Grup de costura de la Llar de Jubilats/des de la Bordeta.

11. Àrea de la Dona de Cappont.

12. Vocalia de Dones de l’Associació Veïnal de Jaume I.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.