La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Els porxos de la plaça Paeria llueixen la seva nova imatge

Data de publicació: 3/12/2011

Els alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol han participat en la rehabilitació amb una intervenció plàstica al sostre dels “perxes”

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit aquest dissabte l’estrena de la rehabilitació integral dels porxos de la plaça Paeria, una actuació que s’ha emmarcat dins del Pla de Barris de Portal de la Magdalena-Noguerola i que ha comptat amb un pressupost de 160.000 euros. L’alcalde ha felicitat els alumnes de Belles Arts que han treballat en aquest projecte i tots els qui l’han fet possible. “Ara sí que hi ha llum”, ha afegit, comentant que la interpretació que han fet els alumnes és una bona combinació per ubicar-la en aquest espai dels porxos. Ros ha recordat que l’Eix Comercial de Lleida és el més llarg d’Europa, amb més de 2 quilòmetres per caminar, gaudir i comprar. El paer en cap ha afirmat que dignificar el espais patrimonials de la ciutat és una obligació de les institucions i fer-ho en col·laboració és la manera, com s’ha concretat en aquesta actuació amb la Generalitat.

Per la seva banda, la 1a tinenta d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Marta Camps ha explicat que aquesta actuació, que ha anat a càrrec de l’empresa Anagrama, ha permès que els porxos de la plaça Paeria llueixin una nova imatge, sanejant aquest espai característic del centre de Lleida, a la vegada que incorpora una aportació artística al seu sostre. Així, 16 alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol han realitzat una intervenció artística al sostre dels porxos (anomenats antigament perxes) de la plaça Paeria. La intervenció plàstica pictòrica, modulada sobre els plafons dels cels rasos, és un collage de representacions gràfiques de formes elementals i colors vius bàsics que aconsegueixen unes referències, o ressonàncies, lligades al món comercial i també als estendards o banderoles del passat medieval, al mateix temps que imprimeixen una nova vida i lluminositat a l’espai dels porxos.

La col·laboració s’ha concretat en el disseny i execució d’una intervenció artística als sostres dels porxos, d’acord a les previsions del projecte de restauració, redactat a l’efecte per encàrrec de la Regidoria d’Urbanisme. El treball artístic dels alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol ha consistit, primer, en la formalització d’una maqueta, en la qual es va detallar una proposta d’intervenció artística als sostres, tant dels porxos de dalt com els de baix, i, segon, la col·locació in situ dels plafons.

Així, doncs, amb aquest projecte s’ha pretès recuperar els porxos que daten d’entre els segles XIII i XVII, i en els quals s’han anat fent intervencions fins els darrers anys. A més, s’han retirat tots els cables i quadres d’instal·lacions que hi havia de diversos serveis com telefonia i electricitat, que s’han amagat dins del fals sostre. A més, s’han netejat i restaurat les pedres de les façanes i dels sostres.

Una àmplia representació de la corporació municipal ha assistit a la presentació de la rehabilitació dels porxos, així com també el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; la directora de l’Escola d’Art Leandre Cristòfol, Marta Pallarès; el professor de l'Escola coordinador dels alumnes dissenyadors, Albert Bayona; els alumnes i representants de l'empresa Annagrama. L’acte ha estat ambientat per l’actuació musical de Mari Martí i Pancho Marrodan, veu i piano electrònic respectivament. 


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.