La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La façana de Blondel del Palau de la Paeria comença a lluir la seva nova fisonomia

Data de publicació: 1/9/2011

Aquest dijous s’ha començat a enretirar la lona que cobria la façana neoclàssica, un cop s’ha dut a terme l’actuació de millora, neteja i consolidació de tots els seus elements

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del subdelegat del Govern de l'Estat, José Ángel Flores, i de la primera tinent d’alcalde, Marta Camps, ha visitat l’estat de les obres de restauració de la façana de Llevant del Palau de la Paeria, per l’avinguda Blondel, que enfilen la seva recta final, una vegada s’ha iniciat aquest dijous la retirada de la lona que cobria l’edifici. Així mateix, les tasques continuaran els propers dies amb el desmuntatge de la bastida de grans dimensions que s’ha fet servir durant aquests mesos per realitzar les tasques de millora.

El paer en cap ha explicat que l’actuació ha consistit en la restauració dels paraments de la façana neoclàssica, així com la millora escultòrica dels elements decoratius originals, escultures, escuts i inscripcions, baranes de ferro i revestiments. A més, el projecte ha inclòs la neteja, consolidació, arranjament cromàtic, hidrofugació dels revestiments de pedra natural o artificial i protecció de la façana. (Arxiu de so Àngel Ros)

També s’han rehabilitat i millorat les fusteries i la col·locació de nou envidrament, amb càmera de vidre, amb l’objectiu de millorar el comportament acústic i el confort ambiental tant a l’hivern com a l’estiu de la primera planta i s’han renovat totes les fusteries i vidres de la segona, tercera i quarta planta.

Finalment, l’actuació inclou la instal·lació d’un nou enllumenat ornamental monumental a la façana, que es començarà a dur a terme en els propers dies i que consistirà en posar lluminàries de tipus led, que donaran una nova imatge al Palau de la Paeria.

L’Ajuntament de Lleida i el Ministeri de Foment van signar el passat mes de desembre un conveni de col·laboració per impulsar aquest projecte. L'acord preveu que el Ministeri destini fons de l'1% cultural, que prové del total d'execució de les obres públiques tal i com preveu la Llei de Patrimoni Històric. La intervenció de restauració de la façana de Llevant de la Paeria està pressupostada en 332.343,36 euros, dels quals el Ministeri de Foment n'aportarà 249.257,52.

La Llei de Patrimoni Històric estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destini al finançament d'intervencions de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o al foment de la creativitat. Les actuacions beneficien immobles declarats d'interès cultural o similars. Els projectes presentats pels ens locals són aprovats per la Comissió Mixta de l'1% Cultural, a la qual participen els ministeris de Foment i Cultura.

Cal destacar que ja s’han dut a terme altres intervencions a través de la Fundació del Paisatge Urbà, com és la que, amb el suport de San Miguel Empresas de Cerveza y Malta, es va rehabilitar la façana modernista de l’edifici de l’antic hotel Pal·las, que acull l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà i les oficines de la Regidoria d’Urbanisme. Així, es va restaurar el front de l’avinguda de Blondel, que presentava importants deficiències. Les obres van comptar amb un pressupost de 245.425 euros.

Un edifici del s. XIII inclòs al Catàleg d’Elements d’Interès Històric i Artístic

L’edifici del Palau de la Paeria, original del segle XIII, es distribueix en planta subterrània, baixa i diferents volums superiors que s’articulen de dos a quatre alçades ordenats al voltant d’un pati interior. La façana de la plaça Paeria és gòtica amb una composició monumentalista i la façana de l’avinguda Blondel és neoclàssica amb vestigis anteriors i comprèn un repertori estilístic variat i de gran qualitat.

L’edifici va patir diferents modificacions i reconversions al llarg del temps. Les més recents del 1868, on es configura la monumental façana neoclàssica a la Banqueta del Riu, obra de l’arquitecte A. Lamarca, i les obres del 1930 per arranjaments generals, fetes sobretot a l’interior de l’edifici, obra de l’arquitecte R. Argilés Bifet.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.