La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Bon ritme d'obres de l’edifici annex al convent de Santa Clara que acollirà la seu dels Castellers i 8 pisos socials

Data de publicació: 2/5/2011

L’actuació, que s'emmarca dins del Pla de Barris del Centre Històric, contempla una segona fase en la qual es construirà un centre de dia per a gent gran i es rehabilitarà l’ala est de l’equipament per albergar més usos culturals

Les obres de l’edifici annex al convent de Santa Clara que acollirà la seu dels Castellers de Lleida i 8 habitatges socials en un solar que és propietat de l’Empresa Municipal d’Urbanisme avancen a bon ritme ja que hores d’ara s'ha executat la totalitat de l'estructura i s'estan realitzant els tancaments interiors i exteriors. Aquest dilluns, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat dels tinents d’alcalde Marta Camps, Josep Presseguer i Montse Parra, ha visitat l’estat de l’actuació que l’Ajuntament de Lleida, a través de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, va adjudicar a l’empresa Acsa-Sorigué, per un import d’1.562.567,71. La rehabilitació del convent de Santa Clara forma part del Pla de Barris del Centre Històric mentre que la promoció dels habitatges socials és iniciativa de l’EMU.

El paer en cap ha destacat que aquest projecte comporta la rehabilització d’un espai catalogat del Centre Històric que forma part de la rehabilitació patrimonial del barri, un dels objectius dels Pla de Barris del Centre Històric. En aquest sentit, Ros ha remarcat la importància del projecte per a la dinamització del Centre Històric, donant usos culturals, residencials i de gent gran. Inclou arxiu de so d'Àngel Ros.

El convent de Santa Clara és un edifici construït el 1733, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local al Catàleg i Inventari dels elements d'interès històric, artístic i arquitectònic de la ciutat de Lleida, que és propietat de la Paeria. La intervenció contempla dues actuacions diferenciades: la construcció d'un nou edifici, adossat a l'antic convent, de 8 habitatges de protecció pública i un local destinat als Castellers de Lleida situat al Carrer Nou cantonada Carrer Lluís Besa i la rehabilitació interior del convent que allotjarà diversos usos culturals vinculats a entitats cíviques de la ciutat i un centre de dia per a la gent gran.

L’edifici que albergarà els vuit habitatges i la seu dels Castellers de Lleida té una superfície construïda de 1.457,30 m2. Consta de planta semisoterrani, planta baixa i tres plantes pis. La planta baixa i semisoterrani seran d'ús dels castellers, com a local d'assaig, amb un espai a triple alçada per a poder fer castells. La superfície útil d'aquest espai és de 423 m2.

A més de l'espai polivalent d'assaig hi ha espais de vestidors, serveis higiènics i magatzems. A la planta baixa també hi ha un local municipal -a la cantonada entre els Carrers Nou i Lluís Besa- i l'accés a les escales i l'ascensor dels habitatges, situats a les plantes superiors. Dels vuit habitatges, set són de 2 dormitoris amb una superfície útil d'entre 58 i 68 m2 i un és d'1 dormitori amb una superfície útil de 44 m2. Els habitatges també disposen d'una sala i una coberta accessible comunitàries.

Aquest edifici millora notablement les condicions urbanístiques del seu emplaçament ja que augmenta l'amplada del Carrer Nou i crea un nou espai urbà a la seva façana sud-est, amb accés a través d'unes escales des del Carrer Nou, des del què s'obre un passatge cap als antics jardins del convent, que es destinaran a ús públic en el futur. També es crea un passatge elevat d'accés a aquesta placeta des del Carrer Lluís Besa. Es tracta d'un edifici que articula tres elements urbans de significativa importància en la trama urbana d'aquest indret: els jardins de Santa Clara, la plaça d'Aurembiaix d'Urgell i els Carrers Nou i la Palma.

Paral•lelament, la Paeria va encarregar el projecte de rehabilitació de l’ala est del convent que es destinarà bàsicament a instal.lacions i sales per complementar les activitats dels Castellers de Lleida així com a altres usos culturals i que hores d'ara està en la seva fase final de redacció, així com la rehabilitació de l’ala oest que acollirà un centre de dia per a gent gran.

L’actuació a l’ala est del convent contempla la rehabilitació de façanes, cobertes i sostres interiors de l'edifici de l'antic convent. Es procedirà a l'enderroc i reconstrucció d'una part de l'edifici de l'ala sud-est degut al seu estat precari.

La rehabilitació i reconstrucció es farà respectant els sistemes constructius tradicionals originals de l'edifici, mantenint la seva volumetria i composició i respectant les característiques tipològiques de l'arquitectura monàstica. La superfície construïda a rehabilitar és de 1822,00 m2.

A més de l'obra de consolidació estructural de tot l'edifici, es procedirà a l'adequació interior de tota l'ala est, formada per planta baixa i tres plantes pis, per destinar-la a usos cívics i culturals, amb una superfície útil de 795,27 m2. L'accés a l'edifici serà el mateix que l'actual, situat al carrer Lluís Besa, des d'on es podrà accedir als jardins del convent, a l'ala sud-est destinada a usos cívics i al futur centre de dia previst a l'ala sud-oest.

A la planta baixa hi haurà un vestíbul des d'on s'accedirà a la cafeteria dels castellers i al nucli d'escales de l'edifici.

Des de la cafeteria dels castellers es podrà accedir també a la planta baixa de l'edifici del Carrer Nou, destinada a l'assaig dels castellers. També hi haurà un local municipal comunicat amb el local situat a l'edifici del Carrer Nou a la cantonada amb el Carrer Lluís Besa.

La planta primera es destinarà a diversos espais dels castellers: secretaria, fisioteràpia i farmaciola, reunions, assaig de gralles i sala polivalent. A la planta segona i tercera s'hi ubica quatre espais polivalents de 70 m2 útils cadascun, destinats a altres entitats cíviques de la ciutat.

L'ala oest de l'edifici, que conté l'antic oratori del convent, consta de dues plantes -planta baixa i planta primera- i en ella s'hi habilitarà un centre de dia de 30 places per a l’acolliment diürn de persones d'edat avançada o en situació de dependència. La superfície útil d'aquesta ala de l’edifici és de 536,77 m2. Es preveu l'ús d'energia geotèrmica per a la climatització d'aquest equipament

A la planta baixa hi haurà el vestíbul-recepció, les escales i l'ascensor, el guardarroba, el menjador -a doble alçada ocupant l'espai de l'antic oratori- i la sala d'estar, a més de dues cambres higièniques adaptades i dels espais de servei com ara la cuina, la bugaderia, la cambra de neteja, els vestidors dels professionals i les instal•lacions. A la planta primera hi haurà un espai polivalent destinat entre altres coses a fisioteràpia, una altra sala d'estar, una sala de tallers, una perruqueria, la infermeria-podologia, una dutxa geriàtrica i dues cambres higièniques adaptades. També hi haurà un despatx per als professionals del centre.

 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.