La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

Avancen les obres del futur Parador a l’antic convent del Roser

Data de publicació: 15/2/2011

Els treballs se centren en la restauració de les façanes del pati, les noves cobertes de l’església i en la construcció de l’aparcament annex, un cop s’han fet els enderrocs de les ales del convent i els sostres nous de les plantes

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat dels tinents d’alcalde Marta Camps, Josep Presseguer i Montse Mínguez, ha visitat les obres del futur Parador Nacional a l’antic convent del Roser, situat al bell mig del Centre Històric, que compta amb una inversió de 17 milions d’euros per part del Ministeri de Turisme. El parador del Roser, que comptarà amb 53 habitacions dobles, spa, restaurant i aparcament soterrani, suposarà un nou element d’atracció turística al cor de la ciutat. El termini d’execució de les obres, que van començar la primavera de l’any passat, és de 30 mesos.

Actualment, ja s’han fet tots els enderrocs de les ales del convent i s’ha construït els nous sostres de les plantes 1, 2 i 3. Hores d’ara, s’està iniciant l’estructura de la planta destinada a instal•lacions i la coberta. Els treballs del convent se centren en la restauració de les façanes del pati i en la construcció de les noves cobertes de l’església, que paral•lelament es duen a terme amb les de l’aparcament annex al nou equipament.

El paer en cap ha comprovat in situ el bon ritme de les obres, que estan executades en un 30% i tenen una estimació d’acabament finals de 2012 per entrar en funcioanment a principis 2013. L'alcalde Ros ha recordat que es tracta d'una obra llarga però que serà de primera magnitud per a la revitalització del Centre Històric i per al turisme, especialment el del sector de negocis i de cultura. Arxiu de so Àngel Ros.  

Fa uns dies, ja es va començar amb les excavacions per fer l’aparcament de dues plantes annex al Parador, situat concretament en l’actual plaça de Sant Antoni Maria Claret, que tindrà una superfície de 1.191,34 m2 i disposarà de 47 places d’aparcament, 2 d’elles adaptades. La coberta de l’edifici serà destinada a plaça pública amb una superfície de 576,77.m2. Així mateix, ja s’ha procedit al desmuntatge controlat de la font monumental existent (Font de la plaça de Sant Antoni Maria Claret, que data de l’any 1825), amb la conservació i guarda de les peces per a la seva posterior reconstrucció en la mateixa plaça i en l’emplaçament definitiu previst en el projecte. La previsió de duració dels treballs de construcció de l’aparcament abastarà tot l’any 2011.

Un cop es van iniciar les obres de l’aparcament soterrani, els arqueòlegs municipals van trobar restes de l’antic convent de l’Ensenyança, de les quals ja tenien coneixement ja que disposaven de documentació en què descrivia la seva existència. Aquest monestir, la portalada del qual es conserva a l’església de Sant Pere, data del 1755 i estava perfectament documentada la seva presència en aquest punt. Es van trobar bases dels murs de l’edifici, restes d’època moderna, com cellers que s’usaven com a rebost (dels segles XVI i XVII), i sitges de l’època medieval, del segle XIII.

Un equipament per revitalitzar el Centre Històric

El Roser, antigament convent de Sant Domènec, va ser originàriament seu del Convent de Predicadors de l’orde dels Dominics i la seva construcció es va iniciar al 1699. L’edifici es va bastir en substitució de l’antic convent situat als peus del turó de la Seu Vella, que datava del 1215 i que va ser destruït al 1624. L’arquitectura del conjunt és barroca. L’església del Roser data del 1830.

Després de la desamortització, l’immoble es va destinar a usos sempre relacionats amb la cultura i l’ensenyament: Escola Normal a partir de 1841, Institut de Batxillerat, Biblioteca i Arxiu Central, Facultat de Dret al 1968, Facultat de Lletres al 1974, Museu Morera des dels anys 70 i Escola de Belles Arts des del 1987. L'edifici era propietat de l'Estat i la Paeria disposava d'un dret d'ús, ja caducat.

Altres elements afectats pel projecte que també estan catalogats i declarats BCIL són les dues fonts neoclàssiques, una, adossada al mur de la façana del Roser, i una altra, en un mur de contenció de la plaça Sant Antoni Maria Claret. Arquitectònicament, els elements més remarcables són l’església, l’antiga biblioteca, el vestíbul, l’escala i el pati. La façana del carrer Cavallers és d’estil gòtic. El projecte del nou Parador del Roser destaca la recuperació i rehabilitació dels elements d’interès arquitectònic, històric i d’espai per reforçar la posada en valor de l’edifici:

- l’església: restitució de les seves condicions principals, amb l’anàlisi i el tractament dels revestiments superficials originals; amb la reconstrucció reinterpretada dels elements de coberta desapareguts - com cupulins i llanternes de les capelles - i amb la restauració del sistema lògic de cobertes i del cimbori. A l’església se situaran els menjadors i sales de reunions.

- L’antiga biblioteca: restauració i posada en valor dels frescos de la volta. Les pintures es podran contemplar des del menjador de grups.

- El vestíbul: serà un espai de lliure accés i, per tant, es posaran en valor els seus elements històrics i simbòlics. Com a complement ornamental i patrimonial es col•locarà un panell de material noble on es relataran els moments més significatius de la història de l’edifici. S’utilitzarà cal•ligrafia d’expressió i baix relleu, a més d’il•luminació monumental.

- L’escala principal: s’eliminaran l’ascensor i l’escala afegida i es resoldrà l’accés a la planta tercera.

- El pati: es restauraran les façanes. Serà el cor de l’edifici, l’espai principal de relació i representatiu del nou Parador.

El projecte planteja una nova entrada principal per la façana oposada a l’actual, des de la plaça de Sant Antoni Maria Claret i el carrer Joglar Segalà per tal de facilitar l’arribada en vehicle. Així mateix, es proposa cobrir el pati, perquè assumeixi les funcions de vestíbul principal o de gran “hall” del conjunt hoteler. En aquest espai se situaran la recepció, zones d’estar i la cafeteria, a l’estil d’una plaça major que fa les funcions socials de l’edifici i distribueix l’accés a la resta de zones de l’establiment. A la cantonada del pati més pròxima a l’escala principal històrica se situarà un ascensor panoràmic que, juntament amb l’escalinata, configura els elements de comunicació vertical més representatius de l’immoble.

Les tres plantes dels antics dormitoris del convent, amb accés des de les galeries del pati, s’adaptaran a l’ús d’habitacions: 17 en la primera planta, 18 en la segona (totes de 2 places) i altres 18 en la tercera (17 de 2 places i una “suite”). La capacitat total de clients, en règim d’ocupació normal, serà de 106. A la planta baixa es localitzaran les dependències de serveis generals (instal•lacions, magatzems, vestuaris, administració, cuina, etc...). A la planta de sota coberta, hi haurà la bugaderia, la central tèrmica i el gimnàs-spa.

L’església, per dimensions i singularitat especial, es destina a locals de reunió i menjador a tots els nivells, amb l’excepció de l’espai corresponent a l’antic cor (planta tercera), situat sobre el vestíbul històric, on hi haurà la “suite”. A la sagristia, situada en la zona de la cuina (planta baixa de la nau sud), s’habilitarà un petit menjador de taula única des del qual es podran contemplar els frescos de la volta existents. El futur Parador ocuparà un solar de 2.404’35 metres quadrats. Quan acabin els treballs, l’edifici disposarà d’una superfície útil de 6.044’47 metres quadrats. La construïda serà de 8.406. L’àmbit de la urbanització de l’espai públic immediat serà de 1.163,75 metres quadrats. D’aquest total, 790,93 corresponen a la plaça d’accés (carrer Joglar Segalà); 238,41 al carrer Sant Domènec, i 134,41, al carrer Rosari

El projecte de rehabilitació del Parador del Roser, que signa l’arquitecte Carles Sàez, l’han realitzat els serveis tècnics de l’Ajuntament d’acord amb el conveni subscrit entre la Paeria i la Secretaria d’Estat de Turisme.

 


<< Tornar

Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servei d'informació Telèfon 010 010 Informació i condicions d'ús Servei d'atenció a persones sordes o amb discapacitat auditiva i/o de fonació
Adreces, telèfons i fax municipals
paeria@paeria.cat

Veure aquesta web en:
versió mòbil | versió clàssica

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.