La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

La UdL rep el II Premi Internacional Ciutat de Lleida

Data de publicació: 4/11/2010

El rector Joan Viñas ha recollit el guardó que reconeix la projecció internacional i la història de la Universitat de Lleida

La Universitat de Lleida ha rebut aquest migdia el guardó del II Premi Internacional Ciutat de Lleida. Després de signar en el Llibre d’Or de la Paeria, el rector de la UdL, Joan Viñas, ha recollit el premi en el decurs de l’acte institucional que s’ha celebrat al Saló de Plens i que ha estat presidit per l’alcalde, Àngel Ros. A l’acte, també hi ha assistit diversos regidors i personalitats de l’àmbit universitari, polític i social lleidatà.

El paer en cap ha volgut remarcar la contribució de la universitat en el progrés de la ciutat i del territori. Ros ha agraït al jurat que hagi tingut en compte el que representa l’educació en la societat i ha recordat que la de Lleida va ser la primera universitat de la Corona d’Aragó, perduda amb el Decret de Nova Planta i recuperada amb la democràcia municipal.

El rector de la UdL ha mostrat el seu agraïment per l’atorgament d’aquest premi i ha destacat el paper determinant que exerceix la universitat per difondre el nom de Lleida arreu del món, a través dels seus docents, dels alumnes i de la publicació de milers d’articles en revistes internacionals.

Per la seva banda, la periodista Rosa M. Calaf, vocal del jurat, ha recordat que una societat necessita de l’educació, perquè sense aquesta “no arribem enlloc”. Calaf ha insistit que el premi a la UdL està absolutament justificat. El tinent d’alcalde i també vocal del jurat Josep Presseguer ha ressaltat la qualitat de les candidatures presentades en aquesta convocatòria i ha explicat que enguany serà un any important per a la Universitat de Lleida després de ser distingida amb el Campus d’Excel·lència Internacional.

El jurat del premi ha tingut en compte diferents aspectes a l’hora d’atorgar aquesta distinció a la Universitat de Lleida. Destaquen, entre altres, la seva llarga història, la presència internacional d’alumnes lleidatans i lleidatanes, les publicacions internacionals realitzades pels docents de la universitat, així com també la presència d’estudiants estrangers a la universitat.

El Premi Internacional Ciutat de Lleida ha estat instituït per l'Ajuntament de Lleida amb l'objectiu de distingir la trajectòria de persones, institucions, empreses o entitats de la societat civil que hagin destacat per la seva aportació al coneixement o el ressò internacional de la ciutat i el seu entorn geogràfic a través de treballs dins dels àmbits acadèmic, científic, econòmic, social o cultural.

En aquesta segona edició, s’han presentat 10 candidatures, la meitat de les quals corresponen a persones particulars i l’altra meitat a institucions i entitats. En la primera, se’n van rebre 13.

L'any 2009 el jurat va atorgar el I Premi Internacional Ciutat de Lleida al cardiòleg i professor emèrit de cirurgia cardiovascular i toràcica al Centre Mèdic de la Universitat de Loiola Stritch a Maywood, Illinois (EUA), doctor Roc Pifarré Florejachs, pioner en les operacions coronàries i reconegut com un dels millors cirurgians a escala mundial.

Premi Internacional “Ciutat de Lleida”

El Premi Internacional “Ciutat de Lleida” té per objecte reconèixer socialment i institucional la tasca desenvolupada en favor de la visibilització, presència o ressò internacional de la nostra ciutat i la seva àrea d’influència.

L’Ajuntament de Lleida pretén amb aquesta iniciativa promoure l’impuls de la projecció internacional de Lleida tot reconeixent la trajectòria de persones, institucions, empreses, entitats de la societat civil i/o grups de treball que hagin destacat per la seva aportació, a través del seu treball acadèmic, científic, econòmic, social o cultural.

Aquest premi internacional s’atorga anualment per l’Ajuntament de Lleida a qui un jurat format per persones de reconeguda trajectòria internacional decideixi prèvia presentació de candidatures.

El premi

El guardó del Premi consisteix en una reproducció en bronze de l’anomenat “Bronze d’Ascoli”, document legal de l’any 89 a.C. aparegut a la localitat italiana d’Ascoli. Reconeixia la concessió de la ciutadania romana a un grup de 30 cavallers indígenes hispans de la vall mitjana de l’Ebre –entre ells, tres de les terres de Lleida- que van participar en la guerra social italiana. Aquest és el document més antic on apareix, per primer cop, el nom en llatí de la nostra ciutat, Ilerda. La peça és la primera mostra original existent que representa la vinculació del nostre territori amb l’exterior.

El jurat

Els integrants del jurat del Premi Internacional Ciutat de Lleida són: Eugeni Bregolat, ambaixador d’Espanya a Andorra, qui exerceix com a president del jurat; Ramon Roca, president de Ros Roca Group; Rosa Maria Calaf, periodista, presidenta del Centre Internacional de Premsa de Barcelona; Albert Galinsoga, catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, i Josep Presseguer, segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida i regidor de Cooperació Territorial i Projecció Exterior, tots ells com a vocals.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.