La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inici Notícies

El Festival Mahalta homenatja Màrius Torres en el centenari del seu naixement

Data de publicació: 22/2/2010

El V Festival Internacional de Poesia Mahalta de Lleida, posa aquest any el seu accent en la internacionalització de l’obra de Màrius Torres, en el centenari del seu naixement. Una obra que es difondrà a través de les principals llengües europees, amb poetes vinguts d’arreu del món. D’aquesta manera, el Festival Mahalta dóna el tret de sortida als actes programats a Lleida per commemorar l’Any Màrius Torres.

CULTURA

El Festival Internacional de Poesia de Lleida, el Mahalta, arriba aquest any a la seva cinquena edició i obre el calendari d’actes commemoratius del centenari del naixement del poeta lleidatà Màrius Torres. El Mahalta creix i ofereix a la ciutat una setmana d’actes que reuniran algunes de les millors veus poètiques d’arreu del món.

Entre els dies 1 i 5 de març el Festival Mahalta ha programat un ventall d’activitats adreçades al públic més heterogeni possible. I és per això que un dels primers actes és la Marató Màrius Torres, una lectura oberta de l’obra del poeta, que es farà a la plaça de la Paeria. També s’inclouen espectacles musicals, recitals, trobades amb poetes i per primera vegada, presentacions de les novetats literàries de les principals editorials del territori lleidatà, que s’uneixen en el marc del Festival Mahalta, coincidint amb l’Any Màrius Torres. El comissari del V Mahalta, Pere Pena, es manté fidel a una de les idees força del Festival des de la seva primera edició: potenciar la trobada entre escriptors d’arreu dels Països Catalans amb poetes d’altres literatures. Enguany, a més, amb l’objectiu de difondre l’obra de Màrius Torres en una interrelació entre la llengua catalana i les principals llengües europees que ha de servir per internacionalitzar la figura del poeta. L’Ajuntament de Lleida, mitjançant l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), i la Diputació de Lleida, mitjançant l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), sumen esforços, un any més, per a potenciar el Festival Mahalta. Aquesta conjunció fa possible portar a Lleida poetes amb una obra literària consolidada i apreciada pels lectors. Així, enguany, la setmana de l’1 al 5 de març visiten Lleida i participen en trobades amb el públic Guy Goffette (literatura francesa), Valerio Magrelli (literatura italiana), José F.A.Oliver (literatura alemanya), D. Sam Abrams (literatura anglosaxona), Francisco Díaz de Castro i Luis Muñoz (literatura espanyola), Josep Lluís Aguiló, M. Rosa Font, Feliu Formosa, Teresa Pascual i Carles Maria Sanuy (literatura catalana). Alhora, el V Mahalta insisteix en oferir un espai per a les veus més noves i joves de la poesia catalana, amb la participació de Maria Cabrera, Irene Tarrés i Víctor Verdú. Amb la voluntat ja palesa de la suma d’esforços, la V edició del Mahalta- Festival Internacional de Poesia de Lleida compta amb la col•laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i amb la producció d’Alfa.

Novetats literàries

La consolidació del V Mahalta es fa palesa aquest 2010 amb l’augment de les activitats del programa, molt centrat en la commemoració de l’Any Màrius Torres. El centenari del seu naixement també ha servit per unir les principals cases editorials del territori lleidatà que en el marc del festival donaran a conèixer les seves novetats literàries. El dilluns 1 de març Pere Rovira presentarà al Cafè del Teatre l’antologia poètica Entre Nosaltres (Alfazeta Edicions), un recull de poemes seleccionats per l’autor, amb peces inèdites i prosa poètica. Aquest mateix escenari acollirà el dimarts 2 de març la lectura d’Amat Baró i Ramon Castells, a propòsit de les presentacions dels seus llibres Abracadabra! Poemes i cançons i De l’impuls transparent (DeParís Ed.). D’altra banda, el dimecres 3 de març es presentarà a la sala Alfred Perenya de l’IMAC Sis dies d’agost (Pagès Editors), de Josep Fàbrega i guanyador del I Premi Jordi Pàmias de poesia 2009.

Veus, paraula i música

L’essència de Mahalta -el contacte entre cultures diverses a través de diferents llengües, veus i formes d’expressió poètiques- també es manté fidel. Un any més, Mahalta aposta per la relació ancestral entre l’expressió poètica i la música. En aquest sentit, el cafè del teatre de l’Escorxador acull el dilluns 1 de març a partir de les 21 hores l’espectacle La noche les es propicia, recordando a José Agustín Goytisolo, sota la direcció i composició de Carles Margarit (saxo), Núria Cols (veu), Xavier Algans (piano) i David González (contrabaix). La formació Túrnez & Sesé també estarà present en aquesta cinquena edició del festival posant veu a l’obra de poetes lleidatans, entre els quals també hi ha Màrius Torres: el dimarts 2 de març al cafè del teatre de l’Escorxador. Enguany, també, la suma d’esforços del Festival Mahalta i del cicle Veus Singulars del pub Antares permetrà veure un diàleg inèdit entre el poeta Joan Margarit i i el seu fill Carles Margarit, saxofonista. Aquest acte tindrà lloc el dimecres 3 de març a les 21.30 hores a l’Antares. D’altra banda, la presència de representants de les noves veus de la poesia catalana també es manté fidel al festival i enguany, sota el ja conegut lema Tendra és la nit, Maria Cabrera, Irene Tarrés i Víctor Verdú oferiran un recital poètic el dijous 4 de març al Cafè del Teatre.

El punt culminant del festival arribarà el divendres 5 de març en l’acte de clausura que es farà a la sala gran de la Canonja de la Seu Vella de Lleida. Es tracta de l’espectacle poètic Ciutat Llunyana en què totes les veus que hauran participat en el Festival d’enguany retran un homenatge a Màrius Torres, cadascuna en la seva llengua.

Els autors i el públic

Enguany s’han potenciat les convocatòries que permeten un diàleg directe i fluïd entre els autors convidats i el públic: el poeta alemany José F.A. Oliver mantindrà el dijous, a partir de les 18.30 hores, una trobada amb els estudiants de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), moderada per Maria Solé i Joan Ramon Zaballos. Es tracta d’una xerrada oberta a tot tipus de públic interessat. D’altra banda, la presència dels autors convidats als centres de secundària de Lleida consolida la voluntat del comissariat del Festival de permetre la presa de contacte entre els autors i els lectors més joves. En aquest ordre de coses, al llarg del matí del divendres 5 de març M. Rosa Font i Francisco Díaz de Castro participen en una trobada a l’IES Samuel Gili i Gaya. D. Sam Abrams i Josep Lluís Aguiló es trobaran amb alumnes de secundària de l’IES Josep Lladonosa. També, Feliu Formosa i Teresa Pascual es reuneixen amb alumnes de l’IES Màrius Torres a les instal•lacions d’aquest centre, mentre que Luis Muñoz i Carles M. Sanuy ho faran a l’IES Gindàvols.


<< Tornar

© Ajuntament de Lleida | Centre de Privacitat
Accessibilitat
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.