La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inicio Noticias

Àngel Ros: “els ajuntaments ens sentim responsables dels drets i dels serveis públics bàsics de la ciutadania”

Data de publicació: 1/6/2016

L’alcalde de Lleida destaca que els municipis estan garantint el dret a l’habitatge i l’accés als subministraments públics en un temps de crisi i, també, de canvi d’era que s’està pilotant des de les ciutats

ALCALDIA

El paer en cap, Àngel Ros, ha posat en relleu el lideratge polític dels ajuntaments i el seu paper crucial a l’hora de donar resposta a les necessitats de la ciutadania en temps de crisi. “Estem garantint el dret a l’habitatge i l’accés als subministraments públics”, ha assegurat en el debat que ha compartit avui amb les alcaldesses i l’alcalde de les altres tres capitals catalanes, Ada Colau (Barcelona), Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona) i Marta Madrenas (Girona).

El col·loqui, organitzat per alcaldes.eu i El Punt Avui, s’ha celebrat a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El títol: ‘Ciutats capitals. El municipalisme lidera la nova política?’.

“Estem en un moment de canvi polític perquè estem, socialment, en una situació de canvi d’era”, ha manifestat l’alcalde, una etapa que s’està pilotant des de les ciutats. Àngel Ros ha assenyalat que els ajuntaments han canviat el concepte de competència i, fins i tot, de finançament, pel de responsabilitat ja que, sense tenir atribucions, els municipis se senten responsables de l’educació de la ciutadania, de la promoció econòmica i de la indústria cultural i, també, del fet que els veïns i veïnes tinguin feina.

Aquesta responsabilitat, en temps de crisi, és especialment palpable en la lluita contra la pobresa energètica i pel dret a l’habitatge que estan liderant els ajuntaments: “ens sentim responsables dels drets i dels serveis bàsics de la ciutadania. L’interès ciutadà està per davant que l’estructura d’una organització política que presenta, en una societat de canvi d’era, unes limitacions que generen restriccions serioses al desenvolupament de la ciutadania”, ha dit.

Sobre el tema de l’habitatge, el paer en cap ha explicat que Lleida preveu arribar enguany als 700 pisos municipals per a usos socials, cedits per entitats bancàries o adquirits a les mateixes, una dinàmica que s’ha activat des de l’aprovació al 2014 d’una ordenança municipal que gravava la possessió de pisos buits.

Els quatre alcaldes i alcaldesses s’han mostrat crítics amb la reforma de la llei local de la LRSAL. El paer en cap ha qualificat de “mala pràctica” i de “menysteniment als ajuntaments” tant la limitació de les competències municipals que representa com, també, la indicació del govern central de que es continuessin prestant els serveis des de l’1 de gener però sense preveure cap finançament, com sí es planteja per a les Comunitats Autònomes.

L’alcalde Ros ha ressaltat el paper de capitalitat que exerceix Lleida en un marc geogràfic on no existeixen ciutats de dimensions semblants, com sí passa, per exemple a Tarragona. Lleida és, per tant, un referent comercial, educatiu, cultural i de serveis, en especial els sanitaris, en un ampli radi d’acció que també inclou la Franja de Ponent.

Cohesió social, factor de competitivitat

El paer en cap s’ha referit a la cohesió social com un factor de competitivitat de les ciutats i l’ha equiparat al que per a una empresa representa la motivació del personal.

Sobre els futurs models de governança a escala mundial, Àngel Ros creu que es consolidaran tres grans agents: els estats-nació amb unes competències decreixents, les xarxes de ciutats amb un sistema de relació molt més formal que en l’actualitat i grans àrees culturals que, alhora, seran grans àrees econòmiques.


<< Tornar
El texto que aparece a continuación está traducido con el traductor automático de Google.


Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servicio de información Téfono 010 010 Información y condiciones de uso Servicio de atención a personas sordas o con discapacidad auditiva y/o de fonación
Direcciones, teléfonos y faxs municipales
paeria@paeria.cat

Ver esta web en:
versión móvil | versión clásica

© Ajuntament de Lleida | Aviso legal
Accesibilidad
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.