La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inicio Noticias

Obre l’exposició commemorativa de l’Any Oró a l'espai museístic de l’Auditori Municipal Enric Granados

Data de publicació: 9/10/2014

- La mostra, que té un destacat component pedagògic adreçat als infants, recorre la trajectòria científica i personal del científic lleidatà i presenta un recull de 100 objectes personals del Dr. Oró, cedits per la família

- L’exposició tindrà continuïtat de manera permanent al Museu de la Ciència i el Clima de Lleida, la propera primavera

- La NASA ha aportat vídeos i continguts per a nens específicament des de Houston

- L’exposició de l’Any Oró,organitzada per l’Ajuntament de Lleida, ha estat possible amb la col•laboració de la Família Oró i la Fundació Joan Oró, la NASA, HP, Gigabyte Technology i Baylor University, entre d’altres destacades firmes i entitats.

- L’Any Oró continuarà amb activitats paral•leles a l’exposició amb la col·laboració de la Fundació la Caixa o el COU d’Ager

“Hem de ser humils, ja que la vida ve de molècules molt senzilles”, Joan Oró. Aquestes són les paraules del científic Joan Oró que obren l’exposició de l’any Oró que s’inaugura aquest dijous 9 d’octubre a l'espai museístic de l’Auditori Municipal Enric Granados i que mostra per mitjà de panells, elements interactius, elements personals del doctor i tecnologia cedida per Google i per la NASA la trajectòria científica del bioquímic lleidatà i la seva aportació a la ciència.

L’alcalde Àngel Ros, acompanyat de la filla del científic, Maria Elena Oró, de la comissària de l' exposició, Montse Mínguez, i d’un dels seus deixebles, Emili Gelpí, ha inaugurat aquesta tarda la mostra, que constitueix l’acte central de l’Any Oró, la celebració del qual va aprovar per unanimitat l’Ajuntament de Lleida.

El paer en cap ha explicat que la mostra és el reconeixement de la ciutat a la tasca desenvolupada per un dels científics més rellevants mundials de l’època contemporània amb la voluntat clara de fer pedagogia i despertar vocacions científiques entre els infants i joves. “ L’exposició de l’any Oró que s’inaugura aquesta tarda és una oportunitat per trametre als nens i nenes la ciència, la tecnologia, l’afany pel saber, per descobrir, educar-se i formar-se..La mostra s’ha realitzat amb tot l’afecte i el rigor científic i li vull agrair a tota la seva família, a la fundació i les persones que hi ha estat implicades”.

Ros també ha anunciat que l’exposició servirà com a eina pedagògica el proper any a Lleida i ha anunciat que tindrà continuïtat al Museu de la Ciència i el Clima de Lleida. L’alcalde ha explicat que el Museu de la Ciència i el Clima de Lleida, que es va aturar en un moment determinat, “ ara l’hem reconfigurat per abodar-ho per fases i la primera és justament la que permet tenir el llegat Oró, i la primavera de l’any vinent aquesta exposició estarà en condicions d’estar al seu lloc definitiu Museu de la Ciència, que serà la primera fase que hi prepararem”. Tall de veu Àngel Ros

La filla del Dr. Joan Oró, Maria Elena Oró ha assenyalat la seva satisfacció per la mostra, que fa un recorregut per la vida i l’aportació del seu pare al progrés de la ciència i ha assegurat que està convençuda que al científic li agradaria molt el plantejament de la mostra, donat que fomenta el coneixement de la ciència per part de la gent jove i la difusió del saber científic. Maria Elena Oró ha fecilitat l'alcalde, la comissària de l'exposició, Montse Mínguez, el director del Parc Científic, Josep Clotet i l'autor de l'exposició, Andreu Ibàñez, pel resultat de la mostra. Tall de veu Maria Elena Oró  

L’exposició, que compta amb material inèdit cedit per la família Oró, s’estructura en cinc parts diferenciades. La primera està integrada per 17 panells que recorren la vida de Joan Oró i la seva evolució professional, la seva trajectòria científica i la seva participació directa en dues de les expedicions més destacades de la història de la ciència i de la carrera espacial: l’arribada de l’home a la Lluna amb el projecte Apol•lo, i les exploracions del planeta Mart per mitjà del projecte Viking.

La mostra inclourà un espai específic, un diorama, amb part del llegat del doctor Joan Oró, cedit especialment per la família per aquesta mostra. Serà la primera vegada que es puguin veure prop de 100 objectes propietat del doctor, entre els quals hi ha reconeixements públics, quaderns personals, maquetes a petita escala de la Lluna i de Mart, Mapes originals cartogràfics de la Lluna que es van utilitzar per planificar les missions i correspondència i meteorits reals que el científic va anar conservant i estudiant al llarg de la seva vida.

Un tercer espai de la mostra l’ocupa el Lleida Liquid Galaxy, desenvolupat pel grup de Google amb seu al Parc Científic i que permetrà als assistents veure la lluna i localitzar els seus principals cràters i el lloc exacte on va aterrar l’Apol•lo 11. Cal destacar que l’aplicació que es podrà gaudir en aquesta exposició ha estat desenvolupada per un dels becaris de Google, alumne de l’EPS de Lleida.

La tecnologia tindrà una component important a l’exposició amb un làser multicolor que guiarà als visitants a les parts més experimentals de la mostra i que convidarà als nens a cantar una clàssica cançó anglesa dels MontyPiton “The Galaxy song” fent karaoke. La veu conductora d’aquest làser que es projecta en una de les parets del soterrani de l’Auditori és l’Eureka, el personatge que representa una nena científica al Club Banyetes. Els infants podran treballar aquesta cançó a les aules abans d’assistir a l’exposició.

L’Eureka és el fil conductor de l’exposició per als nens i compta amb una presència específica als diferents panells.

La mostra també compta amb un “alter ego” del Dr.Oró en forma de personatge que també apareix en diferents moments del recorregut.

Material i software de la NASA

L’estudi de l’oceà i la seva relació amb l’origen de la vida fou una de les constants en la investigació dels darrers anys de Joan Oró. Per això, l’exposició convida, en un dels seus espais, a conèixer l’oceà de manera interactiva. sobre Es tracta del sistema interactiu MLG2 de visualització multipantalla dels continguts de Google Oceans mostrats també amb el sistemae Liquid Galaxy de la riquesa biològica del fons del mar, àmbit d’estudi en què el doctor Oró va treballar-hi intensament en tractar-se de la major reserva biològica del planeta

En aquest mateix espai s’hi instal•larà al mes de novembre, el Planetari cedit per la Fundació la Caixa, una cúpula de projecció on els infants podran aprendren conceptes de biologia i nanobiologia, etc..

En aquest racó de la mostra també hi ha instal·lats 10 ordinadors interactius cedits per HP amb un software per a infants cedit per la NASA que permet visitar l’estació espacial internacional, veure com funcionen els vestits dels astronautes, etc..

El darrer espai de l’exposició, especialment pensat per a les visites guiades per a infants consisteix en la projecció d’un vídeo on s’expliquen les expedicions a la Lluna, Mart i també incorpora informació sobre la recent missió Rosseta.

Fomentar el coneixement de l’anglès entre els infants

L’exposició compta amb una voluntat pedagògica clara adreçada a fomentar la divulgació de la ciència entre els infants i a promoure, a la vegada, el coneixement de la llengua anglesa com a eina de comunicació però també d’estudi científic.

Tecnologia de darrera generació i web interactiva

La mostra compta amb un important component interactiu amb l’APP beacons, dissenyada pel Google Developers Group de Lleida on els visitants, equipats amb un smartphone android, podran jugar a una gimcana de preguntes i respostes. Al play store de Google es pot trobar l’aplicació per jugar a la Gimcana virtual BLE, per mitjà del sistema bluetooth.

La web que s’ha posat en funcionament amb motiu de l’ Any Oró http://www.paeria.es/anyoro/ca/index.asp permetrà fer una visita de 360 graus a la web tipus street view que facilita que es pugui gaudir de l’exposició de manera virtual.

El Club Banyetes també participarà activament amb l’exposició i se suma a la celebració de l’Any Oró amb un concurs d’experiments, un gravació especial del programa a la seu de la mostra, al soterrani de l’Auditori Municipal Enric Granados i una participació especial de l’Eureka, el nou personatge del club, que és una nena científica que explicarà els continguts de l’exposició amb un làser i serà un dels personatges conductors de l’exposició als diferents panells explicatius.

La mostra inclou tres idiomes, el català, el castellà i l’anglès, al qual es pot accedir per mitjà dels codis QR instal•lats als diferents panells. La veu de la gravació és de la filla del científic, Maria Elena Oró.

Un dels elements curiosos és que a l’acabar l’exposició els participants es podran fer un selfie amb la imatge del Dr. Oró.

La mostra la inaugura l’alcalde Àngel Ros avui a les 17.30h de la tarda, acompanyat de filla del Dr.Oró, Maria Elena Oró i d’Emili Gelpí, deixeble del Dr. Oró.

Activitats paralel·les

Les activitats de l’any Oró inclouen, a banda de l’exposició, activitats paralel•les, organitzades directament per la Paeria i el Parc Científic, que s’han anat desenvolupant aquests darrers mesos i altres que es realitzaran en col•laboració amb altres entitats com Caixa Fòrum o el COU d’Ager.

Caixa Fòrum programa, a partir del 5 de novembre el cicle de conferències “Hi ha vida fora del nostre planeta? en commemoració de l’Any Oró. La primera de les xerrades tindrà lloc el dia 5 de novembre a les 19h, a càrrec de José Miguel Mas Hesse, del Centre d’Astrobiologia del CSIC-INTA, tota el títol “Astrobiologia: la vida com un element de l’evolució de l’univers”. Eñ dia 12 de novembre, elponent serà Enrique Herrero- Casas (Institut de Ciències de l’Espai- CSIC) amb la xerrada “Buscan noves Terres”, el dia 19 de novembre Agustín Sánchez Lavega, del Grup de Ciències Planetàries de la UPV parlarà dels Planetes del sistema solar i exoplanetes, el 26 de novembre la ponència se centrarà en “La cerca de vida a Mart”, amb Ricardo Amils Pibernat del Centre d’Astrobiologia del CSIC Inta, i finalment, es clourà el cicle amb la xerrada “Els potencials planetes habitables del sistema solar”, a càrrec d’Olga Prieto Ballesteros, del Centre d’Astrobiologia del CSIC-INTA.

Amb el COU d’ Ager s’està treballant en l’ organització d’una xerrada amb una activitat astronòmica el dia 29 de novembre al Caixaforum.

Activitats ja realitzades en el marc de la celebració de l’Any Oró:

-Dia 21 de març (durant 8 dies): l’exposicio de fotografia científica i astronòmica: ‘Fotografia i ciencia’ a càrrec de Casimir Jover Reig.

-Dia 21 de març: curset / audiovisual: Introduccio a la Astrofotografia, amb la projecció de l’audiovisual: iniciació a l’astrofísica, amb audiovisuals i exemples pràctics, promogut per Mensa i a càrrec de Casimir Jover i Reig

-Dia 21 de març: Conferència: CASUALITAT O CAUSALITAT: Ciència del caos en Economia, a càrreg Sergi Gàmez Ribelles.

-Dia 21 de març Presentació de Mensa Empresa, a càrrec de la seva presidenta sra Elena Sant , presentacio de l’oferta per assessorar a empreses del Parc i emprenedors/es.

-Dia 29 de març 2014: Realització, al Parc Científic, de tests per a mesurament de coeficient intel.lectual (test d’ intel.ligència), amb carácter oficial, per part de Mensa Espanya.

-Dia 24 d’Abril: Curs d’introducció a la Programació d’autòmates amb Arduino. A carrec del GDG (Google Developpers Group de Google, ens del Parc Científic).

-Dia 10 de Maig: Presentació, dins la festa del Banyetes, d’Eureka, la amiga científica del Caragol Banyetes, amb l’objectiu Incentivar l’interés dels nens/es per la ciència.

-Dia 16 de maig: Al Parc Científic: Jornada sobre Tecnologies de l’accessibilitat, amb Juanjo Bilbao.

-Dia 24 de maig: Dia de la ciència al Carrer, amb visita al Museu de l’Aigua i activitats al Parc Científic.

-Dies 29 i 31 de maig: Taller de Fotografia Científica i Naturalista a l'Arborètum.

-Dies 30 i 31 de maig: 5ena trobada Lleida Drone, al Magical Media conferencies, exposició , cursos. Practiques de vol. Hi haura un stand dedicat a l’Any Oró

-Del 15 al 30 de juliol: Campus de treball Científic d’estiu de la Regidoria de Joventut, desenvolupat al Parc Científic, a càrrec i sota la coordinació de la Regidoria de Joventut i de Cooperacio. Entre les activitats desenvolupades, la construcció d’una impressora 3D i r maquetes d’edificis de cooperació Internacional on hi participa la Paeria.

-1 al 31 de Juliol 2014 Camp de Robòtica per infants al Parc Científic.

-15 de setembre 2014 Curs sobre muntatge i aplicacions d’Impressores 3D al Parc Científic.

-27 setembre 2014. Devfest, acte promogut al Parc Científic per el Google Developers Group de Lleida. Hackathon sobre dades obertes de l’Ajuntament de Lleida. Wearables de Google i Android. Conferències sobre accessibilitat…

 Joan Oró, el científic i filòsof de la vida

Fill d'una família de flequers de la ciutat de Lleida, des de petit es va mostrar interessat pel paper de la humanitat a l'univers. La reflexió i l’estudi de l’origen de la vida varen centrar la seva atenció els anys d’estudiant, primer a Barcelona i després als Estats Units. Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona, es va doctorar en Bioquímica pel Baylor University College Of Medicine de Houston.

Oró va col•laborar en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol•lo per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d'un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.

Va participar també com a membre de la Junta Espacial de l'Acadèmia Nacional de Ciències, que assessora el Govern dels EUA sobre els projectes d'exploració espacials. Aquests projectes inclouen entre d'altres, l'estació internacional en òrbita terrestre, i el viatge tripulat al planeta Mart.

Va tornar a Catalunya l'any 1980, per a col•laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l'estudi de fonts alternatives d'energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat.

L’any 1993 es va posar en marxa la Fundació Joan Oró a Lleida, amb l’objectiu de promoure iniciatives per al desenvolupament dels coneixements científics i de recerca.

L’exposició es podrà visitar des del dia 9 d’ octubre de dilluns a divendres, excepte festius. Les visites escolars es tindran lloc als matins de les 9.45h a les 11.30h i a les tardes, visita lliure de les 17h a les 19h. La mostra es pot visitar fins el dia 9 de gener.

 


<< Tornar
El texto que aparece a continuación está traducido con el traductor automático de Google.


© Ajuntament de Lleida | Centro de privacidad
Accesibilidad
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.