La Paeria - Ajuntament de Lleida La Paeria - Ajuntament de Lleida
Inicio Noticias

L’Arxiu recupera la història dels elements festius de Lleida amb l’obra “Les representacions festives a Lleida 1700-1975”, de Ramon Fontova

Data de publicació: 18/4/2012

Una projecció d’imatges antigues de la Festa Major, part del patrimoni fílmic de l’Arxiu Municipal, ha acompanyat la presentació de l’obra al Palau de la Paeria

ARXIU MUNICIPAL

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, presideix aquesta tarda la presentació del llibre “Les representacions festives a Lleida 1700-1975” de Ramon Fontova Carles, que correspon al segon volum de la col•lecció Guillem Botet. Estudis Monogràfics que edita l’Arxiu Municipal.Aquesta col•lecció té l’objectiu de donar a conèixer monografies basades en l’estudi dels fons documentals conservats en l’arxiu.

Amb aquesta publicació l’autor ofereix, dins d’un ampli marc cronològic ( de l’any 1700 al 1973) un minuciós anàlisi de l’evolució de la festa a la ciutat i de tots els elements i manifestacions que en formen part. El pròleg del llibre el signa Manuel Lladonosa, qui destaca que l’autor fa una important aportació a la història de la vida quotidiana i social.

Manel Lladonosa assenyala en el pròleg de l’obra que “ Ramon Fontova (...) fa un seguiment detallat dels seguicis teatrals de balls, figuracions i comparses festives que van acompanyar les entrades, proclamacions i celebracions reials als segles XVIII i XIX, d’una de les quals hem fet breu esment. Presta una atenció especial a la Festa Major de Sant Anastasi, la seva evolució i els seus diferents components. Ens mostra els balls, la imatgeria, els personatges i les comparses de les diferents representacions festives (trompetes, timbales, insígnies, etc.), els balls i les danses (Ball de Gitanos, la Moixiganga, el Ball de Valencians, de Bastonets, Moros i Cristians), imatgeria i figuracions (gegants, capgrossos, Marraco). Fa la història i descripció de cada un d’aquests elements i manifestacions, en destaca els factors musicals, cerimonials i la seva significació, sense oblidar-ne el context social i cultural. Es tracta d’una microhistòria estretament entrelligada amb la història general i les circumstàncies i els avatars de la ciutat.”

Ramon Fontova, nascut a Algerri (la Noguera), és titulat en Enginyeria Tècnica Forestal. Ha desenvolupat la seva activitat professional en diversos àmbits de la docència i l´acció cultural i artística. S´interessà per l´estudi i anàlisi de les formes de l´anomenada cultura tradicional, i en concret les vinculades a la festa, a partir de la seva experiència com a músic i graller. L´any 2006 obtingué una beca de recerca en patrimoni etnològic atorgada pel CPCPTC del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat alguns articles sobre diversos aspectes de la festa lleidatana, en algunes revistes i publicacions cultural. Aquest llibre és el fruit de diversos anys de recerca i reflexió sobre unes manifestacions concretes de les formes festives a la ciutat de Lleida.

Una projecció d’imatges antigues de la Festa Major, part del patrimoni fílmic de l’Arxiu Municipal, ha prologat la presentació de l’obra al Palau de la Paeria. Els assistents a la presentació han pogut contemplar tres fragments de pel•lícules que contenen elements de la Festa de Lleida. Les imatges pertanyen al fons fílmic Bernat, fons fílmic Joannes i a l’Arxiu Municipal de Lleida.

Han participat en la presentació del llibre Elena González, cap de l´arxiu, Ramon Badia, de Pagès Editors, Manuel Lladonosa Vall-Llebrera, autor del pròleg, l’autor, Ramon Fontova i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

 


<< Tornar
El texto que aparece a continuación está traducido con el traductor automático de Google.


Pl. Paeria, 1 | 25007 Lleida | Spain
Servicio de información Téfono 010 010 Información y condiciones de uso Servicio de atención a personas sordas o con discapacidad auditiva y/o de fonación
Direcciones, teléfonos y faxs municipales
paeria@paeria.cat

Ver esta web en:
versión móvil | versión clásica

© Ajuntament de Lleida | Centro de privacidad
Accesibilidad
XHTML 1.0 Transitional CSS 2.0 WAI-AA (WCAG 1.0)
Unió Europea - Fons Europeu de Desenvolupament RegionalGeneralitat de Catalunya - Departament de Governació i Relacions InstitucionalsDiputació de LleidaCatalunya EmprènGeneralitat de Catalunya - Departament d'Empresa i ConeixementUnió Europea - Fons Social Europeu

L’Ajuntament de Lleida forma part de la Xarxa Catalunya Emprèn, amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa integral de suport a les persones emprenedores emmarcat en el programa Catalunya Emprèn i amb el cofinançament del Fons Social Europeu.