Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

El Liceu Escolar de Lleida ja té la seva escultura per a la "Memòria, Dignitat i Vida"

Data de publicació: 10/9/2006

El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, inaugura el monument en homenatge a l'emblemàtica institució pedagògica

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Joan Saura, han presidit aquest diumenge la inauguració de l'escultura que homenatja el Liceu Escolar, l'emblemàtica institució pedagògica impulsada per Frederic Godàs i que enguany hauria complert 100 anys: l'aviació nazi alemanya va bombardejar l'edici del Liceu l'any 1937 causant la mort de nombrosos nens i professors. El paer en cap ha assegurat que "el monument vol homenatjar els nens i nenes que van rebre una educació d'avantguarda al Liceu; recordar el dramàtic bombardeig que va patir perquè no es troni a repetir; conscienciar la mainada d'avui en dia de la importància de l'ensenyament". L'escultura, obra de l'artista lleidatà Agustí Ortega, s'ha ubicat just al davant d'on es trobava l'edifici del Liceu Escolar.

Per la seva banda, el conseller Saura ha asseguart que homenatjant el Liceu Escolar de Lleida "s'homenatja l'Escola Catalana Nova, moviment de renovació pedagògica català que a principis de segle XX va ser dels més avançats d'Europa". De la mateixa manera, el tinent d'alcalde Francesc Pané ha assegurat que "la Legió Còndor només va aconseguir aterrar una casa perquè el somni del Liceu encara és viu". Josep Llop, antic alumne del Liceu, ha assegurat que "l'homenatge els antics alumnes el vivim amb una alegria immensa".

La ingravidesa d'una fulla caiguda
L'escultura té unes dimensions de 4,9 metres de longitud per 1,7 metres d'alçada. La peça està pensada per poder voltar-la i anar-la entenent-la en el seu conjunt des de tots els seus punts de vista. L'autor de l'obra, Agustí Ortega, ha explicat que sobretot ha pretès "homenatjar les víctimes pel dramatisme d'unes vides estroncades a les quals se'ls va prendre la possibilitat de desenvolupar-se".

Ortega ha dit que dit que amb la peça obra ha volgut participar de la naturalitat amb què "les fulles cauen a terra on un dia van caure-hi les bombes". És per això, que la peça que reprodueix una figura humana amb una sola planxa de ferro, material que recorda l'embolcall de les bombes, i que reposa directament sobre el terra: la primor de la planxa, uns 14 mil·límetres, i les ondulacions aplicades sobre la planxa pretenen evocar la lleugeresa d'una fulla caiguda.

El Liceu Escolar fou una institució educativa creada pel gran mestre i pedagog Frederic Godàs i Legido al 1906, juntament amb altres col•laboradors de gran vàlua personal i professional. Entre ells destacava Antoni Sabater, Victorina Vila, Humbert Torres, Josep Estadella i tants d’altres.

L’any 1906 es va inaugurar el primer edifici del Liceu, a la casa Albinyana al carrer Cavallers núm. 20. Aquest era un edifici modest. Al 1910 es traslladava al número 42 del mateix carrer. L’esposa del Godàs, na Victorina Vila i Badia, creava el Col•legi per a noies Minerva.

Al 1912 s’inaugurava el nou edifici del Liceu a l’avinguda Blondel. Va ser una mostra gairebé única de l’estil modernista i va contribuir a l’embelliment urbanístic de la ciutat. A l’inaugurar-se aquest edifici, s’hi integraren també les alumnes del col•legi Minerva. El Liceu Escolar va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana.

El 2 de novembre de 1937, la Legió Còndor de la Luftwafe nazi bombardejava Lleida. En total van morir unes 700 persones, totes elles població civil. Una de les bombes queia de ple en un dels costats a l’edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de 48 alumnes i alguns professors. Anys després la resta de l’edifici fou enderrocat.