Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

Josep Vallverdú, entre els lleidatans i lleidatanes il·lustres presents al despatx noble del Palau de la Paeria

Data de publicació: 4/7/2022

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte de col·locació del seu retrat, fet per Marcel Bergé, que acompanyarà el de 6 persones més: Emili Pujol, Antoni Bergós, Leandre Cristòfol, Aurèlia Pijoan, Víctor Siurana i Jaume Magre

ALCALDIA

Josep Vallverdú forma part des d’avui de la galeria de retrats dels lleidatans i lleidatanes que són presents al despatx noble del Palau de la Paeria. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte de col·locació del seu retrat, fet per Marcel Bergé, que acompanyarà el de 6 persones més: Emili Pujol, Antoni Bergós, Leandre Cristòfol, Aurèlia Pijoan, Víctor Siurana i Jaume Magre.

L’alcalde ha explicat que “estem a 5 dies vista que Josep Vallverdú celebri el seu aniversari i a un any del centenari del seu naixement i hores d’ara és l’autor lleidatà sènior més veterà, que continua actiu, escrivint cada dia i publicant llibres amb una freqüència imparable. Aquest és un cas que no sol ser habitual i l’excepcionalitat encara el fa més destacable i motiu de celebració doble: per la dilatada biografia del nostre autor, per tants anys transitant per la vida,  i per la utilitat d’aquesta vida, amb una  ingent feina feta, una tasca encara en procés en el terreny de les lletres, perquè Vallverdú, com un dia el va definir el malaguanyat Isidor Cònsul és un autor tot terreny, que ha tocat tots els “pals” literaris, amb obra publicada en tots els gèneres”.

Així mateix, Pueyo ha destacat que “és exemple impecable de servei al país, un referent per a nosaltres, un lleidatà, reconegut arreu, distingit amb els guardons més prestigiosos en molts dels àmbits de la literatura i que ha viscut en primera persona els esdeveniments històrics, polítics i socials de gairebé un segle. Un fill predilecte de la nostra ciutat, que Lleida va oficialitzar el 23 d’octubre del 2020 en un acte a la Seu Vella”.

“Per tot plegat, avui, a pocs dies que Vallverdú bufi les 99 espelmes del seu aniversari, ens sentim molt feliços de tenir-lo presencialment en aquest despatx noble de la Paeria, la casa de la ciutat, i de tenir-lo oficialment present a través del seu retrat entre els prohoms de Lleida per tal que, de manera simbòlica, estigui sempre present en aquest espai i ens il·lumini amb la seva mirada i amb el seu somriure franc”, ha posat de relleu el paer en cap. (Tall de veu M. Pueyo)

Per la seva banda, Vallverdú ha agraït “aquest reconeixement tan bonic, un gran regal a pocs dies del meu aniversari, que em fa sentir especialment emocionat i content d’acompanyar persones tan il·lustres de Lleida”. (Tall de veu J. Vallverdú).

A l’acte també han assistit l’esposa de Josep Vallverdú, Antonieta Vilajoliu; el tinent d’alcalde i portaveu adjunt del grup municipal JxCAT, Paco Cerdà; el regidor de Joventut, Festes, Tradicions i Esports i representant del grup municipal ERC-AM, Ignasi Amor, el portaveu del grup municipal PSC, Jaume Sellés, i la portaveu adjunta del grup municipal PP, M. Antònia Maller.

7 noms il·lustres

Josep Vallverdú Aixalà, nascut a Lleida el juliol de 1923 és narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assatgista. Medalla d’Or de la Generalitat i Creu de Sant Jordi. La Paeria convoca els Premis Literaris Josep Vallverdú des del 1984. Nomenat Fill Predilecte de la Ciutat de Lleida el 23 d’octubre de 2020. Una creació seva, el Rovelló, dona nom a un parc infantil de la ciutat.

Emili Pujol Vilarrubí (La Granadella, 7 d’abril de 1886 – Barcelona, 15 de novembre de 1980). Instrumentista de guitarra i viola de mà, musicòleg, pedagog i compositor musical. L’IEI té el seu llegat (fons estricament musical, cedit l’any 1988 a la ciutat de Lleida per la seva vídua). Medalla d’Or de la Ciutat de Lleida el 5 d’abril de 1976. Dona nom a un carrer de Lleida

Antoni Bergós Massó (Lleida, 1899 – Barcelona 1986). Enginyer agrícola, advocat i polític per Acció Catalana i Partit Catalanista Republicà. Creu de Sant Jordi. Medalla d’Or de la Ciutat de Lleida el 26 de març de 1982. Regidor de la Paeria el 1931. Dona nom a un carrer i a una escola de Lleida.

Leandre Cristòfol Peralba (Os de Balaguer, 1908 – Lleida, 1998). Escultor. Creu de Sant Jordi. Medalla Morera al 1995. Llegat a la sala Leandre Cristòfol del Museu d’Art Jaume Morera i dona nom a l’Escola d’Art Municipal. Dona nom a un carrer de Lleida

Aurèlia Pijoan Querol (Castellserà, 16 de gener de 1910 – Mèxic, 1998). Metgessa, activista política amb el PSUC i regidor de la Paeria entre setembre i octubre de 1937. Dona nom a una avinguda de Lleida.

Víctor Siurana Zaragoza (Lleida, 1945 – Barcelona, 26 de novembre de 1993). Professor universitari, doctor en Filosofia i Lletres, degà de la Facultat de Lletres i rector de l’Estudi General entre 1992 i 1993. Medalla de la Ciutat de Lleida el 28 d’octubre de 1994. Dona nom a una plaça de Lleida

Jaume Magre Servet (Cervera, 1924 – Lleida, 18 de maig de 1999). Polític i promotor cultural. Regidor de Cultura del 1979 al 1991. Creu de Sant Jordi. Medalla de la Ciutat el 29 de novembre de 1996. Dona nom a un parc de Lleida.