Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

La Paeria il·luminarà la façana de groc amb motiu del Dia Mundial de la Síndrome de Rubinstein Taybi

Data de publicació: 3/7/2022

Coneguda popularment com a síndrome dels polzes amples, porta el nom del pediatra que va descobrir la malaltia

ALCALDIA

La façana de la Paeria s’il·luminarà aquest vespre de color groc amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Síndrome de Rubinstein Taybi, una patologia poc freqüent que afecta 1 de cada 150.000 naixements. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Lleida vol sensibilitzar i conscienciar la població sobre les causes, diagnòstic i tractament i, al mateix temps, expressar la seva solidaritat amb la lluita contra aquesta malaltia.

Cada 3 de Juliol se celebra a tot el món el “Dia Mundial de la Síndrome de Rubinstein Taybi (SRT)”, descobert en 1963 pel pediatre Jack Rubinstein i el radiòleg Hooshang Taybi, tots dos nord-americans. La data va ser triada per recordar en aquest dia la defunció del Dr. Rubinstein, l'any 2006.

Malgrat que inicialment es va denominar “síndrome dels polzes amples”, posteriorment es va canviar a “síndrome de Rubinstein-Taybi” en reconeixement aquests dos metges.

La síndrome de Rubinstein-Taybi es caracteritza per talla baixa, microcefàlia (cap petit), trets facials particulars, primer dit de mans i peus amples i a vegades angulats i grau variable de retard del desenvolupament psicomotor. En alguns casos, es poden associar problemes gastrointestinals (reflux gastro-esofàgic), anomalies cardíaques, renals i problemes de visió, encara que no totes les persones afectades presenten el conjunt de problemes.