Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

La família Mestre dona a l’Arxiu Municipal el fons fílmic que Agustí Mestre Barri va enregistrar els anys 1972 i 1973

Data de publicació: 14/5/2022

Els 7 rotlles de pel·lícula de Súper 8 recullen les tradicions més populars de Lleida com ara la Festa Major, la Setmana Santa i el Corpus

L’alcalde Miquel Pueyo agraeix la donació que permet engrandir la memòria visual de la nostra ciutat

ARXIU MUNICIPAL

La família Mestre ha donat a l’Arxiu Municipal el fons fílmic que Agustí Mestre Barri va enregistrar els anys 1972 i 1973 en un acte que s’ha celebrat aquest migdia a la sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica i que ha estat presidit pel paer en cap, Miquel Pueyo.

Els 7 rotlles de pel·lícula de Súper 8, que recullen les tradicions més populars de la ciutat, passaran a formar part de fons particulars de l’Arxiu Municipal engrandint el patrimoni documental de l’Ajuntament de Lleida.

Agustí Mestre Barri, cineasta amateur, en complir 50 anys va dedicar-se a filmar les tradicions més populars de la ciutat, com ara la Festa Major, la Setmana Santa i el Corpus, entre altres. També va enregistrar el procés de construcció del centre comercial Agustí Mestre SA, a la partida Copa d’Or i, de retruc, va copsar l’evolució urbanística de la zona, inclosa la inauguració del Pont Nou, l’any 1973.

Durant l’acte, a més de l’alcalde, també han pres la paraula Jordi Mestre, fill d’Agustí Mestre Barri, que ha signat l’acord de donació en nom de la família, i Iolanda Enjuanes, cap de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Lleida.

Intervencions

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha agraït a la família Mestre la donació que ha descrit com “un gran gest de ciutadania, i d’una “especial sensibilitat cultural i històrica”, en desprendre’s “d’un material que ha atresorat durant anys i que avui passa a engrandir el fons fílmic i la memòria visual de la nostra ciutat”.

L’alcalde ha assenyalat que ara és la Paeria qui té el compromís de catalogar tot aquest material i donar-li la màxima difusió per poder-lo gaudir tant des del vessant investigador com divulgatiu i ciutadà.

“Les filmacions que es dipositen a l'Arxiu ens permetran, més enllà de veure els detalls de les Festes, comprovar com lluïen els carrers en aquella època, com vestien les persones que hi transitaven, com era la configuració dels carrers o quins edificis encara podem reconèixer avui en dia. En definitiva, per a una generació de lleidatans i lleidatanes, serà una oportunitat de veure per una finestra escenes de la seva infantesa i joventut en uns moments en què els mitjans per filmar no eren tan populars i fàcilment accessibles com ho són ara en què tots, qui més qui menys, tenim filmacions en vídeo o mòbil de festes familiars, viatges i esdeveniments”, ha dit.

Per la seva part, Iolanda Enjuanes ha agraït el gest de la família Mestre, perquè, malgrat que l’Arxiu Municipal atresori més de 800 anys d’història en el seu fons documental, aquest és un llegat eminentment institucional. “La donació de particulars enriqueix encara més els fons de l’Arxiu, perquè a través d’aquests documents podem explicar la part més quotidiana de la vida de la ciutat i és que les petites històries familiars ajuden a aconseguir una memòria global”, ha explicat la directora.

Jordi Mestre també ha agraït en nom de la família que l’Arxiu Municipal hagi acceptat el fons fílmic, “perquè sabem que estarà ben preservat i custodiat. Ens esborrona pensar que d’aquí 100 o 300 anys pugui haver-hi gent que conegui com eren les tradicions populars a Lleida, a través d’aquests enregistraments”. Tot seguit, i després d’argumentar “la importància dels arxius, perquè preserven la memòria i permeten entendre la Història”, ha demanat l’alcalde esmerçar recursos per aprofundir i millorar en la tasca que realitza l’arxiu de la ciutat.

A l’acte, també hi han assistit la tinent d’alcalde Jordina Pifarré i el regidor Joan Ramon Castro.

Fons fílmics

La Paeria compta amb una considerable col·lecció de fons fílmics, fruit sobretot la de campanya de recuperació de patrimoni fílmic iniciada l’any 1996, amb motiu del centenari del cinema, la qual incidí en la importància i la urgència de la conservació i restauració de les imatges en suport cinematogràfic, en mans privades.

Aquest va ser l’inici d’una constant recuperació de documents fílmics originals, en forma d’un degoteig de donacions a l’Arxiu de part de famílies lleidatanes. L’acte de generositat que suposen aquestes donacions permeten posar aquesta documentació a l’abast de la ciutadania, reforçant la idea que caracteritza l’Arxiu Municipal com Arxiu de la ciutat.

*Adjuntem uns fotogrames de les pel·lícules, així com dos talls de les pel·lícules en aquest enllaç.