Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

Ofrena floral en record del 76è aniversari de l’alliberament del Camp de Mauthausen

Data de publicació: 3/5/2021

L’Ajuntament de Lleida organitza l’acte que tindrà lloc el 5 de maig, davant l’escultura FITA

MEMÒRIA HISTÒRICA

Aquest any es commemora el 76è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen. El camp de Mauthausen va ser alliberat el 5 de maig de l’any 1945 amb l'arribada de l'11a Divisió de l'exèrcit dels Estats Units, encapçalada pel general Omar Bradley.

En aquest camp hi va arribar a haver 200.000 persones, més de la meitat de les quals van ser assassinades o van morir per les precàries condicions que patiren. Hi van estar empresonats més de 7.000 republicans espanyols, dels quals uns 2.200 eren catalans. És el camp on van ser deportats la majoria dels conciutadans de la nostra ciutat i que van tenir el mateix i trist destí. Es calcula que van morir 936 catalans dels quals 143 eren de la província de Lleida.

Per tal de recordar aquesta data i, dins de la línia de treball de recuperació de la Memòria Democràtica, l’Ajuntament de Lleida farà una ofrena floral en record de l’alliberament del camp i de les persones que hi foren deportades, davant de l’escultura FITA (c/ Jaume II, 55), juntament amb l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida. L’acte començarà a les 18 hores.