Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

L'alcalde de Lleida inaugura el carrer dedicat a l’astrònom Ramon Roure

Data de publicació: 16/3/2018

El paer en cap destaca la tasca d’una persona que es va dedicar a divulgar el plaer pel coneixement científic

ALCALDIA

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit aquesta tarda la inauguració del carrer que la ciutat ha dedicat a l’astrònom Ramon Roure i Codoñer, un acte al qual han assistit els familiars i membres de la Societat Astronòmica de Lleida (SALL), que ell va fundar. La placa del nou carrer, situat al Parc Científic de Lleida, a l’esplanada de Gardeny, davant el bosc de bambú, ha estat descoberta pels néts de l’homenatjat.

Durant l’acte, el paer en cap ha destacat que les ciutats i els països han d’honorar a les persones que ens han volgut trametre el coneixement i saber científic, com Ramon Roure.

L’alcalde ha agraït a la Societat Astronòmica i a la família, que han fet possible que un carrer de Lleida dugui el nom d’una persona que va dedicar-se en vida a divulgar el saber i el coneixement per l’astronomia.

El paer en cap també ha explicat el perquè s’havia triat un carrer del Parc Científic per posar-li el nom de Ramon Roure. “Quan ens vàrem plantejar quin era el lloc més adient, per posar el nom d’una persona que s’ha dedicat a trametre l’amor per la ciència, vàrem escollir aquest perquè, malgrat no tenir un espai residencial, és un vial on hi passen diàriament 1.800 persones, majoritàriament joves. I és bo que la gent i els joves encara més sàpiguen que a Lleida hi ha persones que han cuidat el paler pel coneixement i han tingut com a missió trametre l’interès per la ciència, en aquest cas l’astronomia”. Tall de veu A. Ros.

També han intervingut en l’acte Albert Roure, fill de l’homenatjat; Gonzalo Vilella, president de la Societat Astronòmica de Lleida, i Josep Mallol, promotor del nom del carrer i anterior president de la SALL. Aquest últim ha fet una semblança de la tasca de Ramon Roure, destacant la creació d’una revista de divulgació astronòmica, i d’unes jornades d’astronomia que van tenir un ressò en tot l’Estat.

L’acte també ha comptat amb la presència del tinent d’alcalde Rafael Peris i del regidor Joan Vilella, així com del president de l’Associació de Veïns del Turó de Gardeny, Gustavo Adolfo Roque.

Ramon Roure i Codoñer va mantenir una intensa activitat dins del camp de l'astronomia fins a l’any 2011, quan va morir. Va crear IMVO, una empresa de llarga tradició i especialitzada en la venda d'instruments astronòmics. També va ser el fundador de la Societat Astronòmica de Lleida. Va dirigir la revista "Astronomía, Astrofotografía i Astronáutica", en la qual tant Manuel Montes com Jorge Munnshe van ser col·laboradors durant anys, en els inicis de les seves respectives trajectòries com a periodistes científics.