Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

El Museu de la Ciència i el Clima s’activarà a finals de maig amb 50.000 m2 dedicats a conèixer el clima i el medi ambient

Data de publicació: 2/5/2017

En la presentació del projecte a les entitats de la Mariola, l’alcalde Ros ha explicat que són 5 hectàrees orientades al coneixement del clima i el medi ambient. La posada en marxa de la 1a fase permetrà veure una mostra del llegat Oró i s’hi faran activitats dinamitzadores i continuades dels centres educatius i entitats del barri i del Parc Científic

Les entitats el barri de la Mariola han conegut aquest dimarts el projecte del Museu de la Ciència i el Clima en la presentació que la Paeria ha fet, abans que es posi en marxa la 1a fase del projecte a finals de maig. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat dels tinents d’alcalde Fèlix Larrosa –regidor d’Urbanisme- i Xavier Rodamilans –regidor de barri, ha explicat que es tracta d’un espai públic de 50.000 m2 que està orientat al coneixement del clima i el medi ambient. L’alcalde ha posat d’exemple els Camps Elisis de Lleida, d’unes 7 hectàrees, i ha dit que el nou equipament és un espai de 5 hectàrees per difondre i aprendre sobre el medi ambient. En aquesta primera fase es podrà veure una exposició sobre el llegat del científic lleidatà Joan Oró i s’hi faran tallers per explicar, entre altres, el canvi climàtic. Les activitats dinamitzadores per interpretar i fer pedagogia del clima, que implicaran els centres educatius i les entitats del barri i del Parc Científic de Lleida.

L’arquitecte redactor del projecte, Toni Gironés -amb l’arquitecte municipal Jaume Terés-, ha redissenyat creativament el projecte, adaptant-se i optimitzant els recursos. El Museu s’ha desenvolupat a les antigues casernes de Gardeny i ocupa més espai del plantejat inicialment al concurs. El projecte, com ha assenyalat Gironés, dilueix els límits d’espai edificat i espai exterior i estableixen alhora una transició entre el barri de la Mariola i l’altiplà del turó de Gardeny i ha conclòs afirmant que, en possibles inversions futures, s’ha “entendre la continuïtat que el Museu del Clima és el planeta terra.

L’alcalde Ros ha recordat que s’ha construït a l’antiga caserna de Suboficials, la darrera adquisició de la Paeria, que ha anat evolucionant, en funció del finançament, vinculat al Pla de Barris. L’Ajuntament és l’impulsor de la iniciativa, fa 9 anys, amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, que participarà també en la vida i el contingut de l’equipament.

Com a anècdota, l’alcalde ha comentat que Lleida està molt vinculada a la Biennal de Venècia. El Museu del Clima de la ciutat estava present en la darrera Biennal d’arquitectura i s’acaba de presentar també el cartell de la Festa Major de Lleida, obra de l’artista internacional Antoni Abad, qui representarà Catalunya en arts plàstiques en la pròxima edició a Venècia.

Els regidors Cristina Simó i Carles Vega han estat a la presentació del projecte, amb els representats de les associacions i entitats del barri, que s’ha fet al Centre Cívic del barri.