Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

La Paeria acull la presentació de la 54a edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues

Data de publicació: 10/1/2017

El paer en cap, Àngel Ros, ha glossat alguns dels lligams històrics que uneixen Lleida i les Borges Blanques. Durant l’acte s’ha posat en relleu la importància de la cultura i l’economia de l’oli al territori

La Paeria acull la presentació de la 54a edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues

El paer en cap, Àngel Ros, ha glossat alguns dels lligams històrics que uneixen Lleida i les Borges Blanques. Durant l’acte s’ha posat en relleu la importància de la cultura i l’economia de l’oli al territori

El Palau de la Paeria ha acollit aquest dimarts la presentació de la 54a edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que tindrà lloc a les Borges els dies 20, 21 i 22 de gener. El paer en cap, Àngel Ros, ha donat la benvinguda als assistents, que han omplert el Saló de Sessions, i els ha dirigit unes paraules, glossant les lligams històrics que uneixen Lleida i les Borges Blanques. Ros ha citat el mateix Palau de la Paeria, ja que les Borges i poblacions del voltant estaven regides pel llinatge dels Sanaüja, un integrant dels quals va encarregar edificar la futura Paeria.

En el seu parlament, Ros ha explicat que més endavant, les Borges es va convertir en un “carrer de Lleida”, comprant així la seva llibertat amb l’ajuda de prohoms de la ciutat, com confirma un privilegi de Pere III atorgat a Barcelona el mateix 1344. Resseguint els apunts històrics, Ros ha comentat que el casal dels Sanaüja a Lleida es convertí el 1383 en el Palau de la Paeria, des d’on també foren governats els borgencs, des de l’època feudal fins als decrets de Nova Planta. Entre altres, l’alcalde de Lleida ha parlat de l’Espai Macià de les Borges que mostren aquesta vinculació unió amb Lleida per la història. Però també, ha afegit, per altres aspectes com la voluntat de tirar endavant projectes comuns i les relacions humanes i econòmiques, així com una voluntat de futur de progrés. Ros ha ssegurat que l'oli és un dels sectors emblemàtics com a símbol de progrés, en tots els àmbits, i amb la seva internacionalització contribueix a que Catalunya sigui un gran exportador agroalimentari.

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, i el gerent del Patronat de la Fira de les Garrigues, Jordi Ribalta, han participat en l’acte, que ha comptat amb la presència de diversos regidors de la Paeria. La presentació de la Fira de l’Oli ha comptat amb les intervencions del Doctor en Història Contemporània, Marc Macià; un dels responsables de la 2a missió de promoció internacional de les Garrigues, Rafa Gimena; el xef de l’Hostal Benet, Xavier Benet, i el regidor de Promoció Econòmica de les Borges, Jordi Ribalta. La cultura i l’economia de l’oli s’han posat en relleu durant l’acte, que també ha estat acompanyat per la interpretació de diverses peces musicals a càrrec de l’Orfeó del Soleràs, entre les quals, Sota l’Om d’Enric Morera, i de la projecció d’audiovisuals sobre les Borges i la Fira.

La Fira registra el 100% de l’ocupació, tant de l’Espai gastronòmic com de l’Espai promocional, amb 160 estands entre els quals n’hi ha al pavelló de l’oli, al pavelló comercial, a les carpes exteriors i al carrer. Amb una superfície de 6.250 m2, exposa aliments del territori i ofereix productes agroalimentaris en àpats populars. En el marc de la Fira, té lloc la quarta edició del Concert de l’Oli. A més, hi a l’espai amb cotxes i maquinària agrícola i les parades d’artesans locals agroalimentaris i d’artesania ètnica. L’any passat la fira va tancar les portes amb 70.000 visitants, els mateixos que l’any 2015, i un total de 63.000 litres d’oli venuts, 3.000 més que l’any anterior.