Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

El Parc Científic de Lleida acull un dels clústers de Drones més potent del territori estatal

Data de publicació: 12/5/2016

L’operadora de drons HEMAV, l’associació Lleida Drone i el Parc han signat un conveni de col·laboració per fomentar la formació entre universitaris i estudiants de cicles formatius, estimular la recerca i promoure l’esperit emprenedor en aquest sector tecnològic emergent

PARC CIENTÍFIC

El Parc Científic de Lleida acull un dels clústers de drones més potent del territori català i estatal. Així ha quedat palès en la signatura del convenci de col·laboració que s’ha fet aquest matí entre el Parc Científic i Tecnològic de Lleida, l’operadora de drons High Endurance Multipurpuse Aerial Vehicles (HEMAV) i l’associació Lleida Drone. El vicepresident del Parc i paer en cap, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde Rafael Peris, ha presidit la signatura del document que té com a objectiu potenciar la formació, ja sigui entre universitaris o estudiants de cicles formatius, estimular la recerca i fomentar l’esperit emprenedor en el sector dels Drones vinculat a les noves tecnologies. A la signatura, hi ha estat presents el vicerector de Política Científica i Tecnològica de la Universitat de Lleida, Albert Sorribas; el codirector general d’HEMAV, Àlex Gomar; el president de Lleida Drone, Andreu Ibáñez; el secretari de l’entitat, Jordi Lordán, i el gerent del Parc, Josep Clotet.

El paer en cap ha destacat que la tecnologia drone té una aplicació clara en el món agrari, però que es pot aplicar en altres sectors, com l’industrial o l’empresarial. Segons ha explicat, el Parc Científic ja fa temps que ha iniciat una línia de treball en aquesta àrea i amb el conveni signat es vol potenciar la formació perquè estudiants i professionals desenvolupin nous productes i serveis en aquest sector emergent, en el qual el parc és capdavanter.

L’acord de col·laboració preveu l’obertura d’una seu d’HEMAV al Parc Científic on la divisió d’HEMAV Acadèmics i Lleida Drone realitzaran projectes de formació. HEMAV col·laborarà amb la seva experiència en la gestió d’ajudes d’altres institucions a l’educació, la qual cosa augmentarà la possibilitat d’aconseguir beques per a alumnes de Lleida. A més, afavorirà la realització de projectes de fi de grau i màsters de joves lleidatans en la incubadora de Castelldefels de l’Agència Europea de l’Espai (EAS), de la qual HEMAV és membre. Lleida Drone aportarà els seus recursos i instal·lacions, la seva capacitat de crear projectes a través dels laboratoris del Parc (Liquid Galaxy Lab i Lleida Drone Lab) i la seva experiència en la gestió de beques del programa Google Summer of Code. El Parc Científic, per la seva part, contribuirà amb els recursos propis i la seva estratègia en el món agroalimentari.

En l’acte de la signatura, Àlex Gomar ha apuntat que HEMAV aportarà el seu personal i una sèrie de projectes que ha desenvolupat per a la FAO, organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, i per a Sudàfrica (projecte Ranger Drone per vigilar els parcs naturals mitjançant drones). El codirector de l’organització ha assenyalat un altre projecte en marxa contra les plagues de llagosta a l’Àfrica, també en col·laboració amb la FAO i amb la participació de partners mundials. Gomar ha afegit que l’empresa ha fet un pas endavant amb la seva presència a Lleida i que el seu propòsit és divulgar bones praxis de la tecnologia drone, posar els recursos i promoure’n la innovació. Hemav Acadèmics fomenta l’activitat econòmica però, alhora, actua amb visió estratègica, per capacitar la societat civil i fer projectes que creïn valor al territori. Igualment, el president de Lleida Drone ha insistit en l’aposta per l’educació, com ho demostren els alumnes becats per Google en les seves activitats.

El tinent d’alcalde Peris ha recordat que, com en altres tecnologies, els drones tenen el seu origen en l’àmbit militar i que ara es desenvolupa la seva aplicació en l’àmbit civil. Ho ha associat al Parc Científic, també amb passat militar, i que ara és punter en tecnologia. Igualment, el vicerector de la UdL ha parlat de la importància de la interacció entre sectors per desenvolupar aplicacions que vagin més enllà. Sorribas ha incidit en què els drones són eines que generen moltes dades, que han de poder-se utilitzar seguint els models del Big Data per prendre decisions.

HEMAV és una empresa certificada i homologada per l’Agència Estatal de Seguretat Aèria com a operadora de drones. Actualment, està focalitzada en quatre indústries diferenciades: agro-ambiental, inspecció (industrial), topografia aèria (construcció) i audiovisual.

El clúster de drones al Parc està integrat per HEMAV, Lleida Drone, la Universitat de Lleida, Globaldron, Laboratori Big Data o Liquid Galaxy Lab, entre altres.