Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

Compromís unitari per la qualitat de la gastronomia lleidatana

Data de publicació: 16/5/2013

Una seixantena d’empreses i entitats dels sectors agroalimentari i de la restauració s’adhereixen al Codi de Bones Pràctiques de la Gastronomia Lleidatana impulsat per Turisme de Lleida

TURISME DE LLEIDA

Lleida s’ha compromès avui per la qualitat de la seva gastronomia. Una seixantena d’empreses i entitats del sector gastronòmic i agroalimentari s’han adherit avui al Codi de Bones Pràctiques promogut per Turisme de Lleida, que pretén situar la gastronomia lleidatana en un alt nivell, prioritzant l’ús de productes de la terra i de temporada i fomentant la cuina saludable. El codi de bones pràctiques és l’eina de treball que permetrà les empreses i entitats treballar en una única direcció per incrementar les capacitats individuals i assolir l’èxit col·lectiu, establint un sistema d’aliances i cooperació entre el sector públic i el privat. 

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el director general de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, i el responsable de Turisme de l’Ajuntament, Fèlix Larrosa, han presidit aquest matí l’acte de signatura dels convenis d’adhesió al codi de bones pràctiques en la gastronomia lleidatana. Durant l’esdeveniment, el paer en cap ha destacat la importància de fomentar els productes de la terra i de temporada, apostar per recollir valors tradicionals en el procés de producció i cuina i l’ús d’agents locals en el procés de transformació dels productes gastronòmics. “La base d’aquest codi de bones pràctiques és la qualitat associada a la transformació i la fabricació dels nostres productes gastronòmics”, ha explicat Ros, qui ha remarcat també “la importància d’associar la qualitat gastronòmica a la marca territorial de Lleida”.

Segons Ros, “Lleida és rica en esdeveniments, salons, premis i certàmens vinculats a la qualitat de la gastronomia i difusió dels productes lleidatans, com l’Aplec, la Festa del Vi, la Festa de la Cervesa, el Mercat de l’Hort a Taula, el Dia del Pa, o el Tastapork. Lleida, però, també destaca pels seus salons especialitzats, com el Saló Eurofruit, per la recerca en el món de la fruita, materialitzada en el Fruitcentre, i per altres tipus d’activitats relacionats amb la gastronomia, com el Concurs de Joves Cuiners Àngel Moncusí, entre altres. Àngel Ros ha tramès tot el suport institucional per difondre i trametre als mercats turístics l’alt valor de la gastronomia lleidatana, i ha fet palès el compromís de la Paeria per treballar de bracet amb el sector en la creació de nous esdeveniments relacionats amb la gastronomia i en la potenciació dels ja existents. De fet, segons Ros, el Turisme a Lleida és un sector econòmic amb capacitat de generar progrés i ocupació, en tant genera un 12% del PIB local, en el què hi participen moltes petites i mitjanes empreses i que dóna ocupació a un nombre important de treballadors.

Per la seva banda, Xavier Espasa, ha agraït aquesta iniciativa per part de l’Ajuntament de Lleida i els sectors gastronòmic i agroalimentari. El Codi de Bones Pràctiques que s’ha posat en marxa pot donar molts bones resultats, per què la feina de posar en valor la gastronomia i els productes de la nostra terra forma part de la nostra cultura i és fonamental per atreure turístes, tant nacionals com internacionals. 

Finalment, Fèlix Larrosa ha explicat que, amb aquesta signatura, es visualitza una aliança molt important entre el sector agroalimentari i el sector de la restauració, un fet fonamental per millorar la comercialització dels productes turístics i gastronòmics lleidatans, un dels objectius principals de Turisme de Lleida. Durant la seva intervenció, Larrosa també ha posat de manifest “la importància d’apostar pel turisme internacional, que té en la gastronomia una important motivació per visitar les nostres terres”. 

Les clàusules del Codi de Bones Pràctiques de la Gastronomia Lleidatana són:

1. La missió del Codi de Bones Pràctiques de la Gastronomia de Lleida és aconseguir situar la gastronomia de Lleida en un alt nivell, mitjançant la qualitat, la innovació i la singularització que passa pel respecte per la diversitat de tradicions i productes de les terres de Lleida.

2. En la gastronomia lleidatana es prioritzarà l’ús de productes de la terra, frescos de temporada, amb la finalitat de respectar els cicles naturals i es valorarà la transformació dels mateixos, per part dels cuiners, mitjançant tupines, melmelades i altres manipulacions que permetin gaudir-ne al llarg de l’any.

3. És necessari que els productes que requereixin transformació, siguin manipulats preferentment per elaboradors lleidatans arrelats al territori, garantint el màxim de qualitat en tot el procés. 

4. El procés de producció, elaboració i control dels productes i mitjans és cabdal per mantenir els valors tradicionals i permetre el seu desenvolupament sense deteriorar els recursos que el fan possible. 

5. Totes les persones i empreses implicades (cuiners, productors, empreses transformadores, distribuïdors...) defensen el consum dels productes de la terra i les receptes tradicionals, compaginant tradició i modernitat als fogons, garantia del manteniment de la diversitat del patrimoni culinari lleidatà.

6. Els cuiners, mitjançant la gastronomia, defensen una alimentació basada en els valors de la cuina saludable, la diversitat de sabors, la varietat d’ingredients i presenten al consumidor una alimentació sana així com una aportació nutricional equilibrada.

7. Tots els agents es comprometen a donar un servei de qualitat en tot el procés, des de la matèria primera fins que el nostre client final marxa per la porta de l’establiment.

8. Els agents mantenen bones relacions entre si i transmeten una imatge unitària al consumidor final garantint uns principis comuns compartits per tots els sectors adherits a aquest codi, divulgant les bones pràctiques en el si dels seus col·lectius.

9. Els consumidors han de rebre, per part de tots els implicats, la informació i formació necessària per aprendre i difondre la defensa dels valors de la gastronomia lleidatana inclosos en aquest codi.

10. La veracitat i respecte al compliment dels punts d’aquest decàleg es fonamental per conservar la confiança i credibilitat de tots per assolir que Lleida sigui un referent turístic i gastronòmic.

Aquesta millora de la qualitat en l’oferta gastronòmica ens ha de permetre la creació d’experiències gastronòmiques que permetin als agents comercials i als consumidors gaudir de la gastronomia lleidatana, les quals s’aniran incloent en el projecte Experiències a Lleida. 

Seguint les directrius fixades en el Pla de Màrqueting de Turisme de Lleida 2012-2015, i un cop fixades les bases de treball en base a les diferents actuacions fetes durant el 2012, especialment les sorgides arran de la celebració del 1r Simposi de Gastronomia i Turisme a Lleida, per al 2013 s’ha marcat un full de ruta que fomenta la cooperació entre els agents que hi intervenen, situa el client i els lleidatans com a prescriptors de l’enogastronomia local i incideix en la comercialització, amb l’objectiu que esdevingui un dels punts de llança en la promoció turística a nivell internacional, i que esdevingui un sector econòmic capaç de generar progrés i ocupació.