Notícies de La Paeria - Ajuntament de Lleida

El Retaule de la Verge dels Paers, preparat per viatjar al MNAC

Data de publicació: 5/3/2012

L'obra serà una de les peces més destacades de l'exposició Catalunya 1400. El gòtic Internacional.

CULTURA

Els tècnics del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) han desmuntat aquest migdia el Retaule de la Mare de Déu, Sant Miquel i Sant Jordi, que es trasllada del Palau de la Paeria a Barcelona per formar part de l'exposició "Catalunya 1400. El gòtic internacional". El retaule, del segle XV, obra de Jaume Ferrer, serà una de les peces més destacades que es podrà contemplar en aquesta mostra, del 29 de març al 15 de juliol, a la Sala Temporals 1 del MNAC.

L'última vegada que el Retaule de la Verge dels Paers es va traslladar va ser el 1992 per l'Olimpíada Cultural, amb motiu d'una exposició sobre l'Edat Mitjana. La tinenta d'alcalde Montse Parra ha destacat que, quan finalitzi la mostra, un equip del CAEM de la Universitat de Lleida (el Centre d'Investigació d'Art Català i Hispà d'Època Tardomedieval i Moderna) realitzarà un treball en profunditat. Les peces es transportaran a Barcelona aquest dimarts.

Catalunya 1400 reunirà grans obres mestres com ara les quatre taules amb escenes narratives del Retaule de sant Jordi de Bernat Martorell, avui al Louvre, segurament procedents de la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat; el Retaule de la Mare de Déu, Sant Miquel i Sant Jordi, realitzat per Jaume Ferrer per la Paería de Lleida, així com altres retaules complets de Lluís Borrassà, Joan Mates, o el mateix Martorell. També s’exposaran els dos principals monuments de la miniatura gòtica catalana, un tipus d’obres que molt rarament són accessibles al gran públic: el cèlebre Missal de Santa Eulàlia de Rafael Destorrents –que des de fa molts anys no havia sortit de la catedral de Barcelona– i el Saltiri i llibre d’Hores de Martorell, conservat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

L’exposició inclou alhora una mostra molt selectiva d’escultura, d’objectes d’orfebreria i de brodats, entre els quals destaca el frontal i una de les dalmàtiques del tern de Sant Jordi, de la mateixa capella del Palau Generalitat, aquesta restaurada expressament per a l’exposició. Recentment, els conservadors d’art gòtic del MNAC han descobert que els brodats del tern es van confeccionar a partir de models pictòrics proporcionats expressament per Bernat Martorell.